2023-03-21

У Полтавській політехніці обрали мовного омбудсмена

Вчена рада Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ухвалила рішення про введення посади мовного омбудсмена. Уповноваженою особою, яка займатиметься захистом української мови як державної та її повноцінним функціонуванням в освітньому процесі, обрано голову Ради молодих вчених політехніки, заступницю декана факультету філології, психології та педагогіки, доцентку кафедри українознавства, культури та документознавства, кандидатку філологічних наук Ірину Денисовець

У Полтавській політехніці обрали мовного омбудсмена

Для  безумовного виконання статті 48 Закону України «Про вищу освіту», де говориться про мову освітнього процесу у закладах вищої освіти та Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» адміністрація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запропонувала на розгляд Вченої ради  Положення про введення посади мовного омбудсмена – спеціально уповноваженої особи, яка  опікуватиметься захистом української мови як державної в освітньому середовищі.

«Українська мова має чітко визначений статус державної в нашій країні, повинна знаходитися під захистом науковців, викладачів, студентів, кожного пересічного громадянина.

Поважаючи себе та університет як потужний науково-освітній центр Полтавського регіону, усвідомлюємо – лише від нашого власного ставлення до мови як генетичного коду нації, її широких комунікаційних можливостей в євроінтеграційному просторі залежить місце нашої держави на лінгвістичній мапі світу.

В умовах повномасштабного вторгнення російського агресора маємо зробити все можливе задля захисту української мови, її повноцінного функціонування в освітньому процесі та науці.

Таким рішенням ми продовжимо ту подвижницьку працю з утвердження української мови в тоді ще монопрофільному університеті, яку починала наша шановна колега Надія Кочерга, світла їй пам'ять.

Українська мова – мова розумних і вільних людей. А ще – це наша зброя!

Говорімо, навчаймо і досліджуймо тільки українською!» – прокоментував голова Вченої ради, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко

Члени Вченої ради детально обговорили та одностайно підтримали   запропоновану на дану посаду кандидатуру заступниці декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатку філологічних наук, доцентку  кафедри українознавства, культури та документознавства  Ірини  Денисовець.

«24 лютого, у річницю початку повномасштабного вторгнення рф, на відкритті Пункту незламності подібну пропозицію озвучив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, акцентувавши увагу на важливості мовного питання у сучасному українському суспільстві. Особисто мені таке рішення здається логічним та виваженим, оскільки наш університет, будучи провідним класичним багатопрофільним закладом вищої освіти, створює комфортні умови для повноцінного розвитку конкурентоспроможного випускника-державного службовця, управлінця, фахівця будь-якої економічної ланки.

Прошу членів Вченої ради підтримати кандидатуру Ірини Вікторівни, адже всі  бачимо та  знаємо як ретельно молода науковиця ставиться до виконання своїх посадових обов’язків, чітко та лаконічно викладаючи свою точку зору. Наразі це одна з найкращих запропонованих кандидатур, впевнена, що вона впорається з поставленими завданнями», – зазначила перший проректор-проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку  Полтавської політехніки Олена Філонич.

«Я зараз помислила, що як би тішилася зараз Надія Костівна Кочерга, яка плекала і започатковувала ті традиції шліфування, утвердження, розвитку української мови саме в рідному їй університеті та як ви, шановний Володимире Олександровичу, всебічно опікуєтеся розвитком і утвердженням української мови в нашому виші.

Щиро вдячні вам за такі прогресивні погляди, насамперед в тих страшних умовах воєнного стану, в яких ми зараз усі живемо, коли здійснюється безпрецедентний лінгвоцид українського народу, коли є заборона особистостям спілкуватися рідною мовою і це страшно. Ми маємо на місцях докладати усіх зусиль, щоб наша мова не просто розвивалася – вона утверджувалася, і нікуди  не зникала, щоб вона функціонувала в усіх галузях і на всіх теренах.

Саме мова українська, як я вважаю, мова модна, мова розумних людей, мова вільних людей. Правда, що мова – це наша зброя, а мовний фронт – це один із тих фронтів, де зараз бореться вся наша нація. Тому я дякую вам за таку ініціативу, колосальну підтримку, переконана, що в нашому  університеті не буде порушень функціонування закону про державну мову. Усі колеги та студенти  його дотримуються, щоб успішно продовжувалася імплементація норм чинної редакції українського правопису і вже дуже скоро ми остаточно  перейдемо на всі діючі норми. Будемо сприяти утвердженню, збереженню й плеканню української мови у Полтавській політехніці!», – наголосила новообрана мовний омбудсмен, кандидатка філологічних наук, доцентка   кафедри українознавства, культури та документознавства  Ірина  Денисовець.

Відзначимо, що до претендента на посаду мовного омбудсмена висуваються чітко визначені вимоги: кандидатом на дану посаду може бути особа з числа науково-педагогічних працівників університету, які мають вільно володіти державною мовою, мати вищу філологічну освіту, знати основи чинного вітчизняного законодавства, основні постулати Конституції України, законів України про освіту, чинну нормативно-правову базу.

Уповноважена особа буде займатися контролем за виконанням законодавства з питань захисту державної мови в університеті, вивченням та аналізом законодавства про державну мову, організацією заходів із захисту державної мови, контролем за виконанням рішень та рекомендацій з питань  захисту державної мови, захистом прав студентів та викладачів  університету на отримання  інформації та послуг у сфері  освітнього процесу державною мовою.

Раніше політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів і відкриває перший на Полтавщині ґендерний центр.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»