2024-07-25

У рамках Польсько-української школи стратегічного управління у вищій освіті очільники університетів поділилися досвідом з польськими колегами

Потужна українська делегація у складі ректорів провідних університетів, членів Спілки ректорів ЗВО України, представників Міністерства освіти і науки України результативно попрацювала у Польсько-українській школі стратегічного управління у вищій освіті. До активного обміну думками та практичними пропозиціями долучився ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко, який поділився з колегами досвідом динамічного розвитку Полтавської політехніки.

У рамках Польсько-української школи стратегічного управління у вищій освіті очільники університетів поділилися досвідом з польськими колегами

Економічний розвиток та перспективи відбудови України, питання демографічної кризи та людського капіталу, зміни в освітньому процесі, сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Європі, Польщі, Україні, штучний інтелект та цифрові інструменти в освіті, зокрема тенденції та рішення у філологічній освіті в епоху ШІ – саме ці питання стали головними темами програми Польсько-української школи стратегічного управління у вищій освіті. Під час цього важливого заходу ректори українських університетів мали унікальну можливість обмінятися досвідом з польськими колегами та обговорити перспективи майбутньої співпраці. 

Головною подією другого спільного польсько-українського дня стала панельна дискусія «Виклики та нові рішення в освітньому процесі у вищій освіті та підготовці аспірантів», яку модерував лідер польсько-українського проєкту MNiSW-PW, Президент фундації польських ректорів Єжи Возницький. В обговоренні учасники приділили увагу новим підходам до підготовки не лише бакалаврів і магістрів, а й аспірантів, включаючи інноваційні методи навчання та оцінювання, а також важливість гнучкості та адаптивності у викладацькому складі. 

Також у рамках роботи Школи відбулась зустріч з заступником Міністра науки і вищої освіти Польщі Анджеєм Шептицьким щодо стратегічного розвитку партнерства України і Польщі в освітній сфері, який модерував дискусію «Польща-Україна: перспектива нових відносин і діяльності спільні університети обох країн перед обличчям нових викликів», у якій взяли участь очільники провідних ЗВО України та Польщі - Єжи Ліс, Станіслав Ніколаєнко, Богуслав Пацек, Володимир Онищенко, Ігор Цепенда, Януш Уріаш.

У рамках заходу відбулося підписання тристоронньої Угоди між Спілкою ректорів закладів вищої освіти України, Фундацією польських ректорів та Конференцією ректорів польських академічних шкіл на період 2025-2027 років – Додатку № 3 до Тристоронньої угоди KRASP-FRP-ZRUU, на період III циклу PP-U (2025-2027).

Основні цілі співпраці - спільна діяльність KRASP та Спілки ректорів України для вдосконалення системи вищої освіти в Україні, з необхідними змінами і пристосуванням системи до нових умов у ситуації війни, що триває, з перспективою її завершення, урахуванням спільного досвіду у системі управління закладами вищої освіти, обміну інформацією щодо вирішення або пом’якшення наслідків дефіциту ресурсів у сфері вищої освіти в обох країнах, актуалізацією стратегічних документів щодо розвитку вищої освіти в обох країнах з урахуванням європейської перспективи.

«Щиро дякую за честь бути включеним до складу делегації, представляти Полтавську політехніку, за чудове спілкування, обмін думками, нові ідеї та синергію!

Спільними зусиллями ми будуємо міцний фундамент для майбутнього, в якому освіта не знає кордонів та сприяє об'єднанню наших народів заради миру та прогресу!», - наголосив ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Нагадаємо, Полтавська політехніка отримала найбільший на Полтавщині обсяг бюджетних місць для вступників.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»