2021-09-15

У Центрі сучасного мистецтва відкривається виставка Миколи Підгорного

16 вересня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкривається виставка Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Миколи Підгорного «Живопис». Художні роботи відомого полтавця експонуватимуться в університеті упродовж місяця.

У Центрі сучасного мистецтва відкривається виставка  Миколи Підгорного

16 вересня у Центрі сучасного мистецтва (ауд.302 Ц) Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочне свою роботу виставка «Живопис». В експозиції представлені найзнаковіші роботи Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата премії імені Петра Артеменка, Самійла Величка, Миколи Ярошенка – Миколи Підгорного.

«Вже маємо цікавий досвід проведення подібних мистецьких виставок: у Центрі сучасного мистецтва університету неодноразово експонувалися роботи відомих митців та вихованців дитячих художніх студій. У епоху карантинних обмежень, всесвітньої пандемії COVID-19, мали можливість проводити виставки у онлайн-форматі. Щиро вдячні університету за сприятливі умови для гармонійного розвитку талановитої студентської молоді, знайомства з відомими особистостями та занурення у світ прекрасного. Микола Васильович Підгорний – експонент всеукраїнських, зарубіжних виставок, твори якого зберігаються в музеях і приватних колекціях Полтави та за кордоном. Художник працює в жанрах пейзажу, натюрморту, портрету, тематичної картини. На виставці представлені живописні твори, які демонструють різнопланові уподобання, пошуки митця у найрізноманітніших жанрах і художніх техніках, його творчу фантазію і філософський погляд на події минулого та сучасність», – прокоментувала член Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

Значне місце у творчості Миколи Підгорного посідає портрет, у живописі та графіці увічнені полтавські митці, журналісти, письменники, поети, викладачі, науковці, створені образи Петра Могили, Івана Мазепи, Самійла Величка, Миколи Гоголя, Тараса Шевченка, Івана Павловського, Леоніда Позена, які становлять яскраву галерею видатних діячів України.

На виставці представлений також автопортрет митця, який демонструє неординарний підхід живописця до розкриття власного внутрішнього світу, має виважене й чітко виражене сучасне трактування. Усе життя художник відображає самого себе, служить для себе особливою моделлю, вивчає себе, філософськи осмислює людину на власному прикладі, фантазує й самоіронізує.

«Художник більш індивідуальний, ніж будь-хто. Кожен бачить життя по-своєму. Я не роблю кальку з життя. Я намагаюся його переосмислити. Для мене дивно, коли у митця брак ідей. У мене їх завжди стільки, що я не знаю, за що братися в першу чергу. Улюблену роботу я не можу назвати – я люблю їх усі. Зазвичай, напишеш щось цікаве, здається – ось вона, улюблена робота. Але проходить час, і з’являється наступна така ж тобі дорога. Тому я люблю їх усі», – розповідає художник Микола Підгорний.

Виставка «Живопис» триватиме в Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» упродовж місяця. Усі бажаючі можуть її відвідати та насолодитися світом художнього мистецтва.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»