2023-07-30

Учасники благодійного історичного фестивалю опановували технології створення «кам’яних вишиванок» під час воркшопу, що відбувся на базі Полтавської політехніки

У рамках благодійного історичного фестивалю «LEGIO Historica» на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся воркшоп, де усі бажаючі мали унікальну можливість потренуватися у створенні «кам'яних вишиванок» за технологією художника-«бойчукіста» Григорія Довженка.

Учасники благодійного історичного фестивалю опановували технології створення «кам’яних вишиванок» під час воркшопу, що відбувся на базі Полтавської політехніки

Під час другого дня благодійного історичного фестивалю в стінах Національного університету імені Юрія Кондратюка відбувся воркшоп зі створення «кам'яних вишиванок» за технологією художника Григорія Довженка. Усі бажаючі могли доторкнутися до прекрасного, спробувати самостійно створити справжні мистецькі дива, зробивши короткий екскурс в історію унікальних орнаментів.

Архітекторка Єлизавета Євсеєва розповіла про авторську техніку різьблення по сирому тинку художника-«бойчукіста» Григорія Довженка, яка була спеціально розроблена для архітектурно - монументальних робіт в Новій Каховці.

А Тетяна Євсеєва та Ольга Мамчур разом з учасниками воркшопу попрактикувалися в різьбленні орнаменту з сирого тинку та підкладанні кольорового тла (розпис, імітація смальтової мозаїки).

Учасники воркшопу також детально дізналися про історію виникнення подібної авторської технології та творчість «художників – бойчукістів». «Кам’яні вишиванки» стали своєрідним брендом міста Нова Каховка, що пов’язує його з мистецтвом «розстріляного відродження», проте багатьом творчим задумам поки не судилося здійснитися – всьому на заваді стало повномасштабне вторгнення.

Перебуваючи у вимушеній еміграції поза межами рідного міста, адже наразі Нова Каховка перебуває під контролем російських окупантів, Тетяна та Єлизавета Євсеєви активно популяризують українську національну спадщину, до якої, безсумнівно, належить творчість художника Григорія Довженка. Вони проводять творчі виставки, майстер – класи, залучаючи молодь, що цікавиться минувшиною власного народу.

«Подібні мистецькі воркшопи – це чудова нагода отримати нові практичні знання та навички, адже молодь Полтавської політехніки, яка опановує спеціальність 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» виявляє постійний інтерес до опанування нових, унікальних технік. Отримані сьогодні знання неодмінно реалізуємо в освітньому процесі, примножуючи надбання національної спадщини», - прокоментувала кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

Варто відзначити, що Полтавська політехніка неодноразово ставала унікальним майданчиком для проведення масштабних науково – освітніх та культурних івентів, таким чином роблячи власний вагомий внесок у повоєнне відновлення нашої країни.

Нагадаємо, абітурієнти обирають Полтавську політехніку: названо 7 основних переваг для вдалого вибору університету.

Раніше студентський театр «Carpe Diem» Полтавської політехніки презентував благодійні вистави на підтримку Збройних Сил України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»