2021-03-31

Учасники математичного гуртка обговорили наукову спадщину відомого полтавця

16 березня науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки провели друге з серії запланованих засідань наукового математичного гуртка «Математика – унікальна мова планети». Викладачі і студенти обговорили найрізноманітніші аспекти розвитку математичної науки та вагомий внесок українських вчених в історію визначних математичних відкриттів.

Учасники математичного гуртка обговорили наукову спадщину відомого полтавця

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики, студенти перших-других курсів Навчально-наукового інституту нафти і газу, ННІ інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у другому засіданні наукового математичного гуртка з серії запланованих у другому навчальному семестрі 2020-2021 навчального року. Під час першого засідання учасники математичного гуртка обговорили спадщину відомого індійського вченого.

За словами керівниці гуртка, кандидата фізико-математичних наук, доцента, завідувачки кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталії Ічанської, перше засідання математичного наукового гуртка засвідчило прагнення студентів-іноземців активно долучатися до культурного та науково-освітнього життя університету.

«Щиро радію з того, що популяризація занять науковою діяльністю серед сучасної молоді щороку зростає, кількість учасників гуртка поповнюється. Знаходяться нові цікаві теми для обговорень, студенти продукують інноваційні ідеї, беруть активну участь в інтелектуальних конкурсах і змаганнях. Переконана, що системна наполеглива робота над собою, власним розвитком здатна дати гарні результати!» – прокоментувала науковиця.

Учасники гуртка підготували пізнавальні виступи, у яких поділилися власними науковими напрацюваннями та поділилися власним баченням деяких аспектів розвитку математичної науки. Зокрема, студент групи 203-МЕін Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Джорді Німбона презентував доповідь про сфери застосування перетворення Лапласа. Підготував студента до виступу науковий керівник, доцент кафедри вищої та прикладної математики університету Сергій Гудзь. На думку учасників дискусії, важливість і актуальність даної теми полягає у варіантах застосування у математиці, фізиці та техніці.

Студент групи 101-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Данислав Романенко англійською мовою розповів про видатну особистість, українця, ім’я якого написано золотими літерами у музеї NASA – Юрія Кондратюка. Про цікаві факти з життя і нелегкий шлях відомого вченого, його величезний вклад у розвиток науки, ракетобудування. Модерувала дискусію активна учасниця наукового математичного гуртка, студентка групи 201-НГ ННІ нафти і газу Ірина Ващенко.

«У подальших планах – проводити подібні наукові зустрічі й надалі, залучаючи талановиту студентську молодь до спілкування та наукової творчості. Намагатимемося розширити тематику засідань, урізноманітнити формат та віднаходити нові підходи до опанування практичних навичок, необхідних майбутнім фахівцям. Адже, не дарма говорять, що математика – це універсальна мова нашої планети», – підвела підсумки керівник студентського математичного гуртка, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошують до освітньо-наукової співпраці представників шкіл, гімназій та ліцеїв Полтавщини.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»