2021-02-25

Учасники математичного гуртка обговорили спадщину відомого індійського вченого

16 лютого у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стартувала нова серія засідань наукового математичного гуртка «Математика – універсальна мова планети». Власні наукові напрацювання англійською мовою презентували студенти-іноземці Полтавської політехніки.

Учасники математичного гуртка обговорили спадщину відомого індійського вченого

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики, студенти перших-других курсів Навчально наукового інституту нафти і газу, ННІ інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до проведення першого засідання наукового математичного гуртка з серії запланованих у другому навчальному семестрі. Наприкінці грудня найкращі доповіді учасників математичного гуртка завершили осінню серію осінніх зустрічей.

За словами кандидата фізико-математичних наук, доцента, завідувачки кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталії Ічанської, ініціативу зустрічі прихильників та справжніх поціновувачів універсальної науки охоче підтримали студенти-іноземці, які навчаються у Полтавській політехніці.

«Кожного навчального року традиційно проводимо серію засідань гуртка «Математика – універсальна мова планети», засідання якої відбуваються англійською мовою, часто до наукових дискусій долучаються студенти -іноземці політехніки та полтавські школярі.

Варто відзначити, що студенти сумлінно та відповідально ставляться до підготовки наукових доповідей, яскравих відеопрезентацій, намагаючись віднайти цікаві факти та маловідомі сторінки про ті чи інші математичні відкриття.

Приємно радує той факт, що молодь має власну думку на ту чи іншу наукову подію, вміє побудувати конструктивний діалог зі своїми ровесниками. Плануємо, як і раніше, проводити такі зустрічі щотижня та залучати до дискусії нових учасників», – прокоментувала науковиця.

На засіданні «зіркою дня» став представник Індії, студент групи 203-МЕін Навчально-наукового інституту нафти і газу Десаі Нехал Анкурбхай, який представив під керівництвом доцента кафедри вищої і прикладної математики Сергія Гудзя пізнавальну доповідь «Main mathematical achievements of the Indian scientist Srinivasa Ramanujan» («Основні математичні досягнення індійського вченого Срініваси Рамануджана»).

Доповідь викликала справжній інтерес і захопила слухачів завдяки добре побудованій промові, що розкрила зміст здобутків всесвітньо відомого геніального вченого та показала багатогранність таланту цієї непересічної особистості.

«Один із найкращих математиків ХХ століття зробив значний вклад у математичний аналіз, теорію чисел, теорію числових рядів та теорію неперервних дробів, здобуваючи знання переважно самостійно. Вже в 13 років він відкрив свої власні теореми в тригонометрії, до 17 років Рамануджан провів дослідження чисел Бернуллі та сталої Ейлера-Маскероні. Майбутній вчений так захопився математичними дослідженнями, що отримав стипендію для навчання в урядовому коледжі, але не зумів туди вступити, бо провалив екзамени з інших дисциплін. Згодом він послав приклади власних доведених теорем науковцям із Кембриджу та був запрошений до університету.

Рамануджан швидко, проте нелегко, став членом Лондонського королівського товариства, хоча не мав спеціальної освіти та викликав недовіру серед упереджених вчених через своє походження та помилковість кількох теорем. Проживши яскраве, але коротке життя, він незалежно від інших учених отримав близько 3900 математичних результатів, незначна кількість яких виявилася помилковою або відомою, але правильність більшості з них була підтверджена.

Результати наукової діяльності вченого були оригінальними і дуже незвичними, відкрили простір для подальших досліджень, надихнули багатьох науковців у різних сферах і знайшли застосування в астрономії, квантовій фізиці та теорії будови Всесвіту», – розповів Десаі Нехал Анкурбхай.

Зворушлива історія життя, відкриттів у жахливі роки Першої світової війни, важливість істинної дружби попри розбіжність культурних і релігійних поглядів, а також особиста драма сильних почуттів до своєї дружини і непорушна віра в торжество справедливості, любові, правди та розуму знайшли відображення у блискучій кінематографічній картині «Людина, яка пізнала нескінченність» – британській біографічній драмі 2015 року.

У своїй презентації доповідач використав кадри з цього фільму, адже, на його думку, за особистістю кожного геніального вченого ховається передусім людина, яку хочеться зрозуміти та прийняти душею. Крім того, Десаі Нехал Анкурбхай подякував усім присутнім за можливість узяти участь у заході та презентувати наукову спадщину власної країни.

«На черзі – ціла серія подібних зустрічей, до яких, як і раніше, будемо запрошувати вчителів і школярів шкіл, гімназій та ліцеїв міста Полтави. Плідне наукове спілкування, досвід, що формується під час навчання, неодмінно дадуть свої результати у освітній та професійній діяльності наших випускників», –анонсувала керівник студентського математичного гуртка, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошують до освітньо-наукової співпраці представників шкіл, гімназій та ліцеїв Полтавщини.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»