2022-11-09

Учасники національного мовного флешмобу поділилися враженнями після радіодиктанту

9 листопада студенти та викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до національного мовного флешмобу та написали «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності». Учасники поділилися отриманими враженнями та емоціями від написання авторського тексту Ірини Цілик.

Учасники національного мовного флешмобу поділилися враженнями після радіодиктанту

XXII Радіодиктант національної єдності вже традиційно об’єднав людей у різних куточках країни та за кордоном: взяти участь та перевірити власні знання з української мови могли усі бажаючі. Варто відзначити той факт, що за всю історію національної акції написання Радіодиктанту-2022 вперше адаптували до умов воєнного часу, диктант писали навіть в укриттях, а у різних країнах світу облаштували спеціальні студії для вимушених переселенців та українців, що живуть за кордоном.

Активними учасниками національного мовного флешмобу стали науково-педагогічні працівники, студентська молодь Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», які виявили бажання перевірити власні знання рідної мови та продемонструвати всьому світу незламність української нації, закоханої у власну культуру та ідентичність.

Учасників радіодиктанту привітала кандидатка педагогічних наук, декан факультету філології, психології та педагогіки Анна Агейчева, яка наголосила на вже добрій традиції Полтавської політехніки писати диктант національної єдності разом, в університетських аудиторіях. «Саме зараз, в умовах війни, радіодиктант стає одним з об’єднавчих елементів всередині нашої країни. Взявши участь у національній акції, вшануємо рідну мову та долучимося душею до великої української родини!», – зазначила очільниця факультету філології, психології та педагогіки.

«Полтавська політехніка вже традиційно долучається до написання Радіодиктанту національної єдності, для нас – це додаткова нагода сказати слова щирої вдячності Збройним Силам України за надану можливість працювати, навчатися, популяризувати українську мову в усьому світі. Це особлива трепетна мить мовного передчуття, студенти і викладачі заздалегідь повторюють норми українського правопису, пригадують випадки написання складних слів, географічних назв, використання пунктуаційних знаків, намагаючись врахувати усе до дрібниць, одягають вишиванки.

Радіємо, що щорічно аудиторія радіодиктанту збільшується, навіть найменшенькі беруть ручку і пишуть змалечку знайомі слова. Варто відзначити той факт, що особливо активними цього року стали першокурсники, які надзвичайно хвилювалися, проте гідно впоралися з текстом. Навіть тематика цьогорічного диктанту закликає українців об’єднуватися навколо рідної домівки, маленької батьківщини та всієї України. Бути українцем – звучить гордо, пишаємося своєю належністю до великого народу, міцного тілом та незламного духом!», – прокоментувала доктор педагогічних наук, професор кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Тур.

Авторкою тексту цьогорічного Радіодиктанту національної єдності «Твій дім» стала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик. У прямому ефірі текст прочитала народна артистка, Герой України Ада Роговцева. У тексті зустрічалися дієприкметникові звороти, вставні слова, однорідні члени речення, тож була чудова нагода освіжити в пам’яті нещодавно повторене. Викладачі та студенти-першокурсники Полтавської політехніки зазначають, що в цілому диктант був нескладним.

«На мою думку, диктант став гідною відповіддю сучасним викликам і не був занадто складним. Неважливо, хто як написав, головне - сам факт підтримки української мови з боку величезної кількості людей, які спільно пишуть диктант рідною мовою», – говорить студентка спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Вікторія Мазняк.

«Я прийшла сюди не для перемоги, оскільки головна мета цієї акції – це об’єднати нашу державу, популяризувати рідну мову. Дуже хочеться, щоб в нашій країні нарешті запанував мир», – поділилася студентка групи 101-ФД факультету філології, психології та педагогіки Руслана Лугова.

Студент групи 103-ФС факультету фізичного виховання і спорту Павло Коробов розповів, що долучається до цьогорічного мовного флешмобу тому, що нині, як ніколи, є потреба в культивуванні української мови, підвищенні її соціального престижу, у її всебічному розвитку та функціонуванні.

 На думку студентки групи 101-ФД Катерини Штрикуль, усі люди мають свої ритуали й традиції, а приєднатися до щорічного написання радіодиктанту – це нагода започаткувати для себе ще одну чудову традицію.

Усі учасники акції зійшлися на думці, що писали сьогодні не просто радіодиктант, а диктант національної єдності. Національна єдність дуже потрібна кожній країні, адже це – незаперечна цінність. А національна мова в досягненні цієї єдності є одним із найвирішальніших чинників.

Після завершення написання диктанту учасники могли відправити тексти на конкурс. Роботи прийматимуть у онлайн та офлайн-форматах. Диктант потрібно написати від руки на аркуші паперу, який можна сфотографувати\відсканувати. Втім, на перевірку можна надіслати текст, написаний шрифтом Брайля. Після завершення диктанту всі охочі можуть надіслати свої роботи на електронну скриньку rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт.

Паперового листа необхідно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001, «Українське Радіо», «Радіодиктант» (гриф дати надсилання має бути не пізніше 10 листопада).

Дедлайн для надсилання готового тексту – астрономічна доба.

Після оприлюднення тексту диктанту на сайті «Українського Радіо» та «Суспільного» 11 листопада електронні листи не прийматимуть.

Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Учасники акції, які напишуть без жодної помилки, отримають подарунки від партнерів проєкту.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»