2020-05-05

Учасники засідання секції вищої та прикладної математики дискутували про вебдодатки, мову програмування R і екологічні додатки для смартфонів

28 та 29 квітня у рамках 72-ї наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів, присвяченої 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулися засідання секції вищої та прикладної математики

Учасники засідання секції вищої та прикладної математики дискутували про вебдодатки, мову програмування R і екологічні додатки для смартфонів

Секційне засідання відвідали 73 учасники: науковці кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та студенти університету. Учасниками секційного засідання представлено інноваційні розробки, узагальнені результати науково-дослідницьких робіт.

Влад Дем'яненко, студент групи 501 спеціальності «Прикладна математика», розповів про інноваціний підхід до розроблення вебдодатків. Йому вдалося переконати, що технологія PROGRESSIVE WEB APPLICATION (PWA) має потужній потенціал та проста в застосуванні. (Науковий керівник – доцент Наталія Ічанська)

Студент першого курсу спеціальності "Компютерні науки" Єгор Важничий зацікавив присутніх своєю доповіддю «Процес дискретизації багатозв’язних систем автоматичного керування у мові програмування R». Єгора Важничого запрошено до участі в підсумковій конференції ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі знань «Математика та статистика. Прикладна математика», що проводиться на базі Львівського національного університету імені Івана Франка. (Науковий керівник – ст.викладач Клавдія Соловчук)

Жвавий інтерес викликала робота активного учасника студентського математичного гуртка університету, переможця шкільних та студентських олімпіад з математики та інформатики, студента групи 102-ТН Мирослава Молюсейка. Він розповів про особливості базової математичної підготовки до олімпіад з програмування та розглянув алгоритм бінарного пошуку, задачу «Про мирні тури» та варіант гри «Нім» для шахової дошки під назвою «Дуель пішаків». Мирослав Молюсейк є переможцем університетської олімпіади з метематики та буде представляти Національний університет імені Юрія Кондратюка у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади. (Науковий керівник – ст.викладач Клавдія Соловчук)

Справжню професійну розробку презентував магістр спеціальності «Прикладна математика» Роман Кизименко. Представлений студентом програмний продукт має багато можливостей у сфері роботи з клієнтською базою, зокрема, дозволяє уніфікувати реєстр клієнтів, відображати процес та історію ділових відносин між клієнтом та компанією. Роман Кизименко вже є сформованим фахівцем та має у своєму доробку декілька успішних проєктів. (Науковий керівник – доцент Інна Рассоха)

Актуальну тему взаємозв'язку економічного зростання та іноземних інвестицій розкрила студентка групи 101 ЕП Оксана Житник. Наукова доповідь викликала жваві обговорення та зацікавлення серед учасників засідання. (Наукові керівники – доценти Інна Рассоха та Світлана Кулакова)

Сучасна математика оперує різними методами інтегрування. При цьому основним критерієм відбору методу є його ефективність. Студенти другого курсу спеціальності "Нафтогазова інженерія" Орина Абрамова та Олексій Зуб переконали слухачів у тому, що для інтегралів, які мають квазіполіміальні вирази, є ефективним саме метод невизначених коефіцієнтів, хоча його класичним застосуванням є диференціальні рівняння. Студенти також є учасниками ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі знань «Математика та статистика. Прикладна математика». (Наукові керівники – професор Микола Сєров та доцент Наталія Ічанська)

Питання екології турбують зараз усіх, то ж і не дивно, що робота магістра спеціальності "Прикладна математика" Станіслава Сірового викликала жваву дискусію під час обговорення. Розроблення мобільного додатку, який покращить екологічний статус нашого міста, – це не лише цікаво, а й важливо. Питання екологічної освіченості населення та необхідності роздільного збору сміття є актуальними не тільки з точки зору екології, а й економіки. (Науковий керівник – доцент Наталія Ічанська)

Доцент кафедри вищої та прикладної математики Сергій Рендюк у своїй доповіді на тему «Роль систем комп’ютерної математики у технічній освіті» висвітлив вплив комп’ютерних технологій на розвиток математичної науки. Так, сучасний розвиток математичного інструментарію привів до активного застосування математичного апарату для дослідження різноманітних процесів або явищ. Тому більшість прикладних задач, розв’язок яких містить числову інформацію, зводяться до математичних, які розв’язуються різноманітними обчислювальними методами шляхом побудови відповідних математичних моделей. Яскравим прикладом цього була доповідь «Застосування симплекс-методу при розв’язуванні задач прикладного характеру», представлена старшим викладачем Юлією Приставкою та студенткою групи 501ПМ Людмилою Москалець.

Із доповіддю на актуальну тему «Розробка веб-сайту готельного-ресторанного комплексу за допомогою HTML та CSS» виступили старший викладач кафедри вищої та прикладної математики Юлія Приставка та студентка групи 501ПМ Юлія Гузій. Інтернет-сайт має викликати візуальний інтерес, зміст сайту і його дизайн мають гармоніювати. Якість сайту на пряму залежить від рівня професіоналізму вебдизайнера, бо оформлення вебсторінки ‒ це є своєрідна візитівка компанії.

У сучасних умовах дистанційного навчання для середньої та вищої освіти набули особливої актуальності сайти навчальних закладів. Про зручний та функціональний сайт для ЗОШ №21 м. Полтави, розповів студент групи 501 ПМ Михайло Урбанович під час своєї доповіді «Розробка сайту загальноосвітньої школи за допомогою CMS Joomla», розробка якого проведена ним особисто.

Учасникам засідання вдалося створити справжню наукову дискусію. Всього було заслухано 17 доповідей, з яких за участю молодих вчених 6 та за участю студентів 15. Найбільш цікавою була доповідь Станіслава Сірового та Наталії Ічанської «Розробка мобільного додатку Poltava recycling», що присвячена актуальним проблемам екології та організації сортування сміття. Серед досліджень, представлених першокурсниками, кращою визнали доповідь Оксани Житник «Застосування математичних методів для аналізу взаємозв’язку та взаємовпливу економічного росту та іноземних інвестицій». У роботі побудовано математичну модель залежності між валовим внутрішнім продуктом та іноземними інвестиціями в основний капітал.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»