2020-09-28

Учений подарував прилади, якими перевіряють якість газу для споживачів і склад вуглеводнів

Професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Іван Зезекало подарував Навчально-науковому інституту нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка» два унікальні прилади для визначення компонентного складу природного газу та вуглеводнів, які планують використовувати у науково-дослідницькій роботі та наданні сервісних послуг нафтогазовим компаніям.

Учений подарував прилади, якими перевіряють якість газу для споживачів і склад вуглеводнів

Доктор технічних наук, професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій, заслужений діяч науки і техніки України Іван Гаврилович Зезекало уже багато років готує висококваліфікованих фахівців у нафтогазовій сфері. Він неодноразово поповнював матеріально-технічну базу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», у тому числі кафедри хімії – передавав лабораторний посуд та хімічні реактиви. Нині подарував Навчально-науковому інституту нафти і газу унікальні прилади – хроматограф «Кристал 2000 М» для визначення компонентного складу і подальшого розрахунку фізико-хімічних властивостей природного газу та апарат АРНС для розгонки нафтопродуктів, що використовується для визначення фракційного складу вуглеводнів.

Учений має дві мети: використання приладів студентами і викладачами кафедри під час виконання студентами лабораторних робіт з технології видобутку нафти та газу та написання магістерських робіт, дисертаційних досліджень, виконання робіт господарсько-договірної тематики.

За словами професора Івана Зезекала, унікальність подарованих приладів важко переоцінити.

«Хроматограф «Кристал 2000 М» призначений для аналізу якості природного газу перед безпосереднім пуском до споживача. Здійснюється повний якісний аналіз, за результатами проведеної методології видається паспорт якості, який засвідчує придатність чи непридатність природного газу для подальшого використання. При вивченні складу невідомих компонентів, що зустрічаються у природі, отримані проби аналізуються та визначається вся гама компонентів, що були невідомими. До недавнього часу використовувався на виробництві, він відкалібрований його показники вивірені, результатам можна стовідсотково довіряти. Після закінчення навчання студенти зможуть працювати у промислових лабораторіях фахівцями з оцінки якості газу чи нафти, їм не доведеться витрачати час на перенавчання. Апарат АРНС призначений для вивчення складу нафтопродуктів, перевірки їхньої якості методом високотермічної розгонки, у результаті якої визначається компонентний склад вуглеводнів. Відбувається їхній розклад по фракціях – спочатку легкі, потім важчі, аж до «мертвого залишку». За результатами отриманих аналізів визначається якість нафтопродуктів чи отриманої зі свердловини невідомої речовини, видається паспорт якості», – розповів професор.

Варто відзначити, що обладнання сертифіковане та має тривалий період експлуатації.

«Передані прилади у робочому стані, вони використовувалися у реальних умовах виробництва, є відповідна документація. Маємо вже відпрацьовані методики, плануємо продовжити їхнє використання у навчальному процесі при моделюванні реальних процесів оцінки якості природного газу та фракційного складу вуглеводнів», – прокоментував кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Максим Харченко.

Подаровані прилади планують використовувати саме так, як радить учений – у освітньому процесі та наданні сервісних послуг нафтогазовидобувним компаніям.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»