2020-01-24

Учні наукового ліцею пройшли філологічну наукову практику

15 січня відбулось чергове засідання наукового гуртка «Філологія». Учні 10-х класів Полтавського наукового ліцею №3 практикувалися у кіноперекладах

Учні наукового ліцею пройшли філологічну наукову практику

Наукова практика відбулася у рамках двосторонньої угоди про співробітництво в науково-освітній сфері між Національним університетом імені Юрія Кондратюка та Полтавським науковим ліцеєм №3.

«Доки студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відпочивають на канікулах, науковий гурток «Філологія» працює у звичному режимі», – говорить д.філол.н., професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова.

Керівник наукового гуртка, к.філол.н., доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва розповіла учням про кінопереклад. «Ми проаналізували різновиди фільмонімів, їх характеристики та функції, структурно-семантичні особливості за граматичною будовою (назви-словоформи, назви-словосполучення, назви-речення) та функції кінозаголовків (сигнальна, інформативна, змістова, тематизуюча)», – говорить Анна Павельєва.

Учні ознайомилися із трьома основними стратегіями кіноперекладу (прямим перекладом, трансформаційним та повною заміною назви) на прикладі кінострічок 2019 року. Школярі мали змогу одразу ж застосувати отримані знання на практиці: на прикладах оригінальних фільмонімів та їх українських аналогів, юні дослідники визначали стратегії перекладу, їх різновиди і пропонували власні варіанти локалізації.

Під час наукової практики учні дізналися про застосування STEAM-технологій у вивченні іноземних мов. Також десятикласників запросили до участі у Конкурсі STEAM-проєктів на краще оригінальне представлення художнього твору, яке відбудеться 13 березня 2020 року у Національному університеті імені Юрія Кондратюка.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»