2021-07-19

Українська федерація учнівського спорту відзначила ректора політехніки за популяризацію спорту серед школярів

Українська федерація учнівського спорту підбила підсумки роботи за два роки і визначила пріоритетні напрями розвитку. Керівник відокремленого підрозділу Української федерації учнівського спорту в Полтавській області, ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко нагороджений подякою федерації за сприяння і розвиток учнівського спорту в регіоні.

Українська федерація учнівського спорту відзначила ректора політехніки за популяризацію спорту серед школярів

У Національному університеті фізичного виховання і спорту Українська федерація учнівського спорту провела підсумкову Конференцію за участі президента Міжнародної федерації учнівського спорту Лорана Петринки, оцінивши результати роботи за 2019-2020 роки. Під час Конференції обговорили плани на найближче майбутнє та перспективи  роботи з регіональними відділеннями організації, зокрема прийнято рішення створити відокремлений підрозділ Української федерації  учнівського спорту на Київщині.

Оcтанні роки стали справжнім випробуванням для спортивної спільноти і учнівський спорт не став винятком. 2019 рік був надзвичайно плідним, адже протягом року проведено 69 різноманітних заходів. Учні брали участь як у всеукраїнських змаганнях, так і на міжнародній арені.

«За останні роки активної роботи УФУС українські школярі перетворилися у визнаних лідерів міжнародного спортивного співтовариства. Сотні тисяч учнів обирають шлях спорту і здорового способу життя, чим не можна не пишатися. Хотів би подякувати усім, хто так чи інакше був причетний до кожної з наших перемог, і хто разом із нами переживав поразки.

Ми завжди намагаємося урізноманітнити рухове життя українських школярів, тому й працюємо одразу у двох основних напрямах: спортивно-масовому – для тих, хто хоче бути здоровим та фізично активним, та, власне, спортивному – який передбачає, що дитина хоче присвятити своє життя професійному спорту. Це наші майбутні чемпіони. Але в обох напрямах головною метою було, є і буде – здоров’я нашого молодого покоління», – зазначив президент УФУС Роман Греба. – «Останній рік був дійсно важким не лише для нас, а й для усього людства. Однак, попри світову пандемію і карантинні обмеження, нам вдалося зберегти зацікавленість дітей і підлітків до  активностей і запровадити нові. Так, минулого року ми провели 14 заходів, у яких взяли участь 120 тис. учасників. Цього року нам вдалось відновити зимову і літню Гімназіади України, провеcти треті Всеукраїнські Cool Games та спортивно-масовий захід «Рух – це здорово». У нас дуже амбітні плани до кінця цього року. Так, у вересні 253 учні, переможці літньої Гімназіади, візьмуть участь у Всесвітніх учнівських спортивних іграх U15 у Сербії. В Україні плануємо провести, зокрема «Challenge Fest», «ISF World Cool Games», «ISF E-Sport Games», Всеукраїнські пляжні ігри. Роботи у нас попереду чимало. Хотів би подякувати федераціям та тренерам з видів спорту, директорам шкіл та вчителям фізичноі культури за спільну роботу, яку ми робили для залучення учнів до спорту та рухової активності та гідного представлення України у міжнародних спортивних та спортивно-масових заходах!»

УФУС спільно із Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та федераціями з видів спорту, за сприяння місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та закладів освіти, забезпечує розвиток учнівського спорту, збільшення кількості учнів, залучених до занять руховою активністю та спортом, представлення учнівської молоді України на міжнародній арені, розвиток міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури і спорту.

«Я пишаюся тим, як наші вчителі фізкультури оперативно підлаштувалися під умови карантину, спричиненим пандемією COVID. Багато хто не вірив, що викладачам фізичного виховання вдасться не лише підтримувати фізичну форму учнів у форматі «он-лайн», а й зробити уроки настільки цікавими та драйвовими, що діти самі захочуть займатися руховою активністю й поза ними», – відзначив заступник Міністра освіти та науки України Артур Селецький.

У 2021 році УФУС у співпраці з Комітетом з фізичного виховання та спорту МОН України, а також із Міністерством освіти і науки вже встигло провести кілька яскравих подій, зокрема ІІІ Всеукраїнський фізкультурно-оздоровчий захід серед учнів «Cool Games», в якому взяло участь 100 000 учнів, ІІІ зимову та літню Гімназіади України, шкільні ліги, чемпіонати та Кубки України, всеукраїнські змагання серед учнів.

«Українська федерація учнівського спорту спільно з Комітетом має чимало планів. Особлива увага приділятиметься тим спортивним заходам, які вже стали успішними і їх визнала світова спільнота, також нашій учнівській молоді буде запропоновано кілька цікавих спортивних івентів, які охоплять ще більшу аудиторію», – підсумував голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Вадим Стеценко.

У планах до кінця року проведення Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу серед учнів «Challenge Fest», Всеукраїнські ігри серед учнів «E-Sport Games», ІІ Всеукраїнські пляжні ігри серед учнів «Beach Games». УФУС планує забезпечити участь українським командам у таких міжнародних спортивних заходах Всесвітніх учнівських спортивних іграх «ISF U15 World School Sport Games» (Республіка Сербія, м. Белград). А також проведення міжнародних спортивних заходів в Україні: Всесвітніх ігор серед учнів «ISF E-Sport Games» (м. Київ) та Міжнародного турніру з футболу серед учнів (м. Хуст, Закарпатська  область).

Разом із тим розглядається можливість підготовки до проведення наступного року Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу серед учнів «Cool Race». Це змагання з подолання смуги перешкод, для яких не потрібна буде спеціальна фізична підготовка, тож участь у ньому зможуть взяти усі охочі, а також Всеукраїнських ігор з єдиноборств серед учнів «Combat Games».

Розвиток масового спорту в учнівському середовищі стане основою для спорту високих досягнень і в цьому важлива роль відокремлених підрозділів федерації.

Керівник відокремленого підрозділу Української федерації учнівського спорту в Полтавській області, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко нагороджений подякою федерації за сприяння і розвиток учнівського спорту в регіоні.

«Важливе і надзвичайно відповідальне завдання – зберігати зацікавленість дітей до спорту і спонукати молодь до здорової рухової активності, яке сумлінно виконують усі члени Української федерації учнівського спорту. Пишаюсь досягненнями федерації, які стали наслідком креативного підходу керівництва федерації і підтримки партнерів. Наша молодь вражає як інтелектуальними, так і спортивними успіхами. Українські учні – лідери світової спільноти на найпрестижніших стартах. Дякую усім колегам і особисто президенту УФУС Роману Гребі за високу оцінку моєї роботи як керівника відокремленого підрозділу, маю нові плани для школярів Полтавщини.

З великим натхненням працюю над спільною амбітною метою – цього року планується залучити мільйон (!) учнів до різноманітних спортивно-масових і спортивних заходів. Закликаю вболівати за учнівську збірну на Всесвітніх учнівських спортивних іграх U15 у вересні!» – подякував Володимир Онищенко.

На початку року під час Генеральної Асамблеї Спортивної студентської спілки України ректора політехніки нагороджено за розвиток студентського спорту у Полтавській області.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»