2020-11-17

Українські та іноземні студенти обмінялись досвідом роботи студентського самоврядування в умовах пандемії

Представники студентського самоврядування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели круглий стіл «Студентське самоврядування в умовах пандемії» до Міжнародного дня студента. До онлайн-заходу долучилося понад 60 студентів закладів вищої освіти України та Великої Британії.

Українські та іноземні студенти обмінялись досвідом роботи студентського самоврядування в умовах пандемії

Онлайн круглий стіл відвідали студенти та представники органів студентського самоврядування закладів вищої освіти України та  Великобританії – Університету Сент-Ендрюс, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Національного університету «Чернігівська політехніка», Київського національного університету будівництва та архітектури, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Української медичної стоматологічної академії, Полтавського фахового коледжу нафти і газу, Миргородського художньо-промислового  коледжу імені М.В. Гоголя та Студентської ради міста Полтави.

Серед пріоритетних напрямків обговорення – особливості організації  студентського самоврядування та молодіжних об’єднань в умовах пандемії, виклики та нові можливості, які виринули перед студентською громадою, напрацювання спільного рішення з ефективної взаємодії зі студентами в умовах  карантинних обмежень, а також обмін досвідом зі студентським самоврядуванням університетів-партнерів.

Модерувала захід заступниця президента студентського парламенту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з міжнародної роботи  Неля Бечкало.

Робочі мови  круглого столу  – українська та англійська.

З вітальним словом до присутніх звернулася кандидат економічних наук, доцент, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка Світлана Сівіцька та передала слова вітання від імені адміністрації та науково-педагогічного колективу університету та особисто ректора,  професора Володимира Онищенка.

«Хотілося б підкреслити, що обрана тематика круглого столу не є випадковою,  проблеми  та виклики, з якими стикаються  освіта та наука в умовах всесвітньої пандемії, потребують кардинального вирішення.

Надзвичайно приємно, що студентське самоврядування нашого університету зініціювало проведення круглого столу задля обговорення досвіду провідних українських та європейських закладів вищої освіти, організації освітнього процесу та роботи органів студентського самоврядування.

Дійсно, нові  умови, які нам диктує сьогодення,  стали  новим поштовхом для реалізації нових проєктів,  креативних  ідей,   впровадження якісних  змін. Надзвичайно важливо – почути,  обговорити та  перейняти досвід колег для якнайкращого розвитку студентського самоврядування та скоординованої організації освітньо-наукового  процесу в  закладах вищої освіти. Бажаю цікавої дискусії, класних виступів  та плідної роботи!» – прокоментувала Світлана Сівіцька.

Студент одного з найстаріших шотландських університетів –  Університету Сент-Ендрюс Алекс Перселл, який виконує з міжнародну навчальну місію в  університеті,  поділився досвідом власного закладу вищої освіти з організації навчальної та наукової діяльності в умовах пандемії.

Президент студентського парламенту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Литвиненко розповів про своєрідну студентську  інновацію – «калькулятор успіху»  та систему нарахування додаткових балів в умовах пандемії: «Студентський парламент Національного представляє інтереси студентів бере участь в управлінні закладом вищої освіти у вирішенні питань організації навчального процесу науково – дослідницької роботи та призначення стипендій організації дозвілля оздоровлення вирішення різноманітних соціальних питань. Карантинні обмеження стали позитивною мотивацією для віднайдення нових форм комунікацій – студентське самоврядування провело онлайн-челенджі та флешмоби, залучаючи студентство до занять спортом та наукою.

Про захист прав студентів на стипендії подбали,  запустивши так званий «калькулятор успіху» – форму подачі якісних показників навчальних досягнень та участі у житті окремого інституту та університету, які впливають на встановлення розмірів стипендії.

Відповідно до правил встановлення стипендії на розширеному засіданні студентського парламенту та профспілкового комітету студентів та аспірантів , Наукового студентського товариства обговорюються встановлення додаткових балів студентам з оформленням відповідного протоколу.

В умовах пандемії ми продовжуватимемо подібну практику – подача документів в електронній  формі дозволила значно скоротити  обсяги використання паперу, що безумовно позитивно вплине на екологію», – підкреслив Олександр Литвиненко.

Роль студентського самоврядування – центральної фігури якісних перетворень  у вищій освіті, ефективність роботи  в умовах дистанційного навчання та роль студентського активу  у формуванні особистості кожного студента проаналізували голови  студентських  рад відокремлених структурних підрозділів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Полтавського фахового коледжу нафти і газу   Вікторія Бова  та Миргородського художньо – промислового  коледжу імені  М. В. Гоголя  Дарія Зікранець.

«Подібні заходи об’єднують та надихають, особливо, коли ділимося досвідом та переймаємо кращі напрацювання колег, на душі стає спокійніше, що особливо важливо в умовах пандемії. Плануємо продовжувати продуктивне спілкування та шукати нові цікаві форми комунікації» – підсумувала модераторка заходу, студентка-магістрантка гуманітарного факультету  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»   Неля Бечкало.

Такий обмін досвідом щодо особливостей функціонування студентського самоврядування закладів вищої освіти України та Європи в умовах пандемії –  дуже важливий  та неоціненний  для забезпечення інноваційного європейського орієнтованого розвитку університету і країни.

Цьогоріч Міжнародний день студента відзначається незвично. Ректор записав відеопривітання і побажав святкувати так, щоб були цікаві сторіз в Instagram і відео в TikTok, Центр культури і студентської творчості Полтавської політехніки влаштував онлайн-концерт.

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»