2020-06-30

Унікальна дипломна робота випускників коледжу стане навчальним макетом для нових студентів

Випускники Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентували унікальну лабораторну установку, прототипом якої є промисловий зразок, що використовується на газових промислах регіону.

Унікальна дипломна робота випускників коледжу стане навчальним макетом для нових студентів

26 червня відбувся фінальний етап захисту дипломних проєктів студентів спеціальностей 185 «Нафтогазова інженерія та технології», 184 «Гірництво» та 103 «Науки про Землю» Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Уже традиційно під час захистів дипломних проєктів студенти-механіки презентують технічні моделі, демонстраційні зразки, плакати. Цей рік не став винятком – оновили значну частину тем дипломних проєктів, адже в коледжі велику увагу приділяють вивченню новітніх технологій та устаткування, сучасних тенденцій розвитку галузі.

Захист 127 дипломних проєктів студентів бурового відділення спеціальностей 184 «Гірництво» та 103 «Науки про Землю» – це підсумок навчання, реалізація набутих компетентностей, перевірка умінь презентувати перед аудиторією свої професійні здобутки.

Студенти IV курсу спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології» Владислав Мягкий та Руслан Булда презентували унікальний спільний дипломний проєкт.

Тематика дипломних проєктів «Розробка заходів щодо впровадження інноваційних технологій у свердловині №81 Західно-Солохівського газоконденсатного родовища» Руслана Булди та «Підбір, монтаж та експлуатація обладнання для експлуатації свердловин Західно-Солохівського ГКР струминною свердловинною насосною установкою» Владислава Мягкого висвітлює технологію видобутку вуглеводнів за допомогою струминного свердловинного насоса, який використовується на нафтогазових свердловинах Полтавського регіону.

«Завдяки навчанню в коледжі я отримав знання, необхідні для реалізації даного проєкту, робота над ним зайняла близько двох місяців. Труднощі полягали у забезпеченні герметичності усіх з’єднань установки, на усунення недоліків пішло досить багато часу. Перші спроби були невдалими, при збільшенні тиску у компресорі втрачалися значна кількість повітря та рідини. Наша установка дає змогу спостерігати за зміною тиску в трубах й оперативно реагувати на ці зміни. Насоси такого типу можна використовувати на підприємствах нафтогазового комплексу», – розповів один з авторів, студент IV курсу спеціалізації «Обслуговування і ремонт обладнання нафтових і газових промислів» спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології» Владислав Мягкий.

Унікальна лабораторна установка – результат наполегливої праці дипломантів і викладачів Полтавського коледжу нафти і газу за сприяння ТОВ «ПАЙЛОТ ДРІЛЛІНҐ ТЕКНОЛОДЖІЗ». Модель включає в себе демонстраційну та дренажно-напірну колони, обв’язані між собою лінією рідинно-повітряної суміші та лінією робочої рідини. Повітря приводить в дію струминний насос, встановлений на підйомній колоні. Використання установки дасть змогу моделювати режими роботи свердловини за різних технологічних умов. У процесі досліджень будуть імітуватися змінні значення параметрів потоку продукції свердловини.

Наукові керівники проєкту – завідувач механічного відділення Сергій Кузьменко та викладач спеціальних дисциплін Магамед Магамедов високо оцінюють наукову і практичну цінність презентованої моделі, що поповнить науково-лабораторну базу Полтавського коледжу нафти і газу.

«У моєму проєкті було проведено аналіз технологічних режимів експлуатації свердловин задля збільшення об’ємів видобутку. Ідея спільного проєкту прийшла не одразу, я виконав технічні розрахунки параметрів струминного насоса, опрацював теоретичну частину дослідження. А Владислав зайнявся безпосередньо його практичною реалізацією. До цього будову струминних насосів ми вивчали переважно на інформаційних плакатах, тож захотілося створити наочну модель для демонстрації підняття видобутого продукту на поверхню. Сподіваємося, що результати нашої праці стануть в нагоді студентам наступних років», – прокоментував випускник коледжу Руслан Булда.

До роботи у державних екзаменаційних комісіях щороку залучають керівників та провідних фахівців підприємств нафтогазового комплексу, представників Управління Держпраці. Професіонали відзначають актуальну тематику, високий рівень підготовки та практичний досвід, амбіційність, креативність і бажання випускників коледжу працювати для розвитку нафтогазової галузі.

«Цього року мене вперше запросили бути головою екзаменаційної комісії. Такий досвід, безперечно, пізнавальний та дуже корисний для мене. Слід відзначити високий рівень знань випускників – з дипломом коледжу вони отримують той потужний фундамент, на якому вже значно легше будувати професійну кар’єру в нафтогазовій сфері. Презентована сьогодні розробка вже пройшла апробацію на нафтогазових промислах газопромислового управління АТ «Укргазвидобування» й активно використовується при експлуатації свердловин. Ідею, безумовно, треба доповнювати, розвивати і вивчати, але початок інновацій уже покладено, під час практики студенти зможуть удосконалити й реалізувати власні ідеї», – розповів голова екзаменаційної комісії, директор філії АТ «Укргазвидобування» «УГВ-Сервіс» Ігор Мохній.

Дипломні проєкти мають оригінальний прикладний характер та величезне практичне значення, у процесі захисту випускники впевнено презентували наукові ідеї та давали вичерпні відповіді на запитання членів екзаменаційної комісії. Родзинкою цьогорічного захисту стали дипломні проєкти, виконані та захищені англійською мовою.

Чимало випускників вдало поєднували навчання у коледжі з роботою на провідних підприємствах нафтогазової галузі, тож отримані теоретичні знання та практичні навички знайшли своє відображення у їхніх дослідженнях.

«На підприємстві «УГВ-Сервіс» працює чимало наших випускників, адже компанія «Укргазвидобування» – одна з багатьох, з якими Національний університет імені Юрія Кондратюка і Полтавський коледж нафти і газу плідно співпрацюють. Керівництво компанії зацікавлене в підвищенні якості підготовки студентів та залученні їх до роботи на власних підприємствах. Маємо переконливий приклад, коли викладач коледжу, що має свої цікаві наукові розробки, допоміг студентам обрати цікаву тематику проєкту й виготовити діючу модель струменевого свердловинного насоса.

Важлива річ – після захисту унікальних дипломних проєктів залишаються діючі макети, моделі, які потім ще будуть працювати багато років для наступних поколінь студентів. Хлопці вчилися по плакатах та книжках, їхнім наступникам пощастило – для них таку модель вже створено», – прокоментувала директорка Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська.

Дипломні проєкти студентів Андрія Матюшева й Михайла Крукова презентують застосування снаббінгових технологій. У дипломному дослідженні Олександра Шпака проаналізовано особливості бурової установки з частотно-регульованим приводом, яким комплектуються сучасні бурові установки BENTEC, HONGHUA, DISCOVERY.

Студенти виявили знання сучасних технологій: методу зарізання бокових стволів, що є одним з найпродуктивніших та дозволяє підвищити видобуток нафтопродуктів на покладах з давньою історією розробки і продовжити експлуатацію свердловин, що не піддаються відновленню іншими способами; колтюбінгових технологій, що дозволяють забезпечити умови раціональної експлуатації родовища та ремонту свердловин.

Бажаємо випускникам Полтавського коледжу нафти і газу успіхів у навчанні, продовження здобуття повної вищої освіти та нових професійних звершень!

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»