2020-06-10

Університет долучився до забезпечення засобами захисту усіх пунктів ЗНО-2020 на Полтавщині

Ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка Володимир Онищенко передав 136 екран-масок Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА. Використання засобів захисту на пунктах здачі ЗНО забезпечить дотримання санітарно-гігієнічних норм для запобігання поширення COVID-19.

Університет долучився до забезпечення засобами захисту усіх пунктів ЗНО-2020 на Полтавщині

9 червня відбулась нарада під головуванням очільника облдержадміністрації Олега Синєгубова, під час якої розглянули організацію та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в області.

Цього року зовнішнє незалежне оцінювання вперше відбудеться в надзвичайних умовах — учасники повинні бути в масках, проходитимуть температурний скринінг та оброблятимуть руки антисептиками. На цьому особливо наголосив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

На Полтавщині випускники візьмуть участь у пробному тестуванні 15 та 17 червня. А з 25 червня до 17 липня 13081 абітурієнт складатиме зовнішнє незалежне оцінювання.

«Для нас надважливо забезпечити на належному рівні проведення ЗНО на Полтавщині, зокрема функціонування пунктів проведення тестування, враховуючи всі карантинні заходи. Крім того, ми повинні підготувати певний сценарій щодо зміни пунктів тестування. Нині маємо позитивну динаміку щодо хворих на коронавірус. Вживатимемо всіх заходів, щоб така динаміка залишалася й надалі. Але маємо бути готові до того, що, можливо, в якомусь із районів може статися спалах хвороби. Ми маємо все передбачити. Наші діти останні місяці вчилися в особливих умовах. Завершили навчання дистанційно вперше за всю історію незалежної України», – сказав Олег Синєгубов. Він наголосив, що питання ЗНО на особливому контролі в Президента України.

Порядок проведення ЗНО порівняно з минулими роками залишається незмінним. Однак сама процедура з урахування епідемії COVID-19 має певні вимоги. На Полтавщині створено регіональний центр з питань підготовки та організації проведення ЗНО. Основне, що має бути забезпечено на іспитах – це питання безпеки. Також має бути організовано підвезення дітей до пунктів тестування, зазначила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Віта Ковальська.   

В області визначено 8 округів для проведення ЗНО: Полтава, Кременчук, Гадяч, Лубни, Миргород, Карлівка, Кобеляки, Пирятин. Підготовлено 68 пунктів: 57 основних пунктів для складання ЗНО-2020 і 11 додаткових пунктів для пробного тестування. Для запобігання поширення COVID-19, пункти тестування забезпечать масками, антисептиками і безконтактними термометрами. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» передав для усіх пунктів проведення ЗНО-2020 на Полтавщині захисні екран-маски, виготовлені науковцями університету.

«З ініціативною пропозицією виступив Олександр Сидоренко під час підписання протоколу погодження щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Ми відгукнулися, щоб також зробити свій внесок у захист здоров’я усіх учасників зовнішнього незалежного оцінювання. Університет уже декілька місяців проводить таку благодійну роботу: розпочали з Полтавської обласної інфекційної лікарні, Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського. Продовжуючи таку акцію, з великим задоволенням від нашого закладу вищої освіти  передаємо всім працівникам по два примірники – 136 захисних екран-масок, використання яких забезпечить дотримання усіх санітарно-гігієнічних норм», – ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко.

Директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко розповів, кого першочергово забезпечать засобами захисту: «Хочу подякувати Володимиру Олександровичу за ініціативу і допомогу. Принципово важливо було забезпечити захисними масками тих двох людей, які будуть здійснювати пропуск абітурієнтів на вході: чергового та помічника відповідального. Таким чином ми захистили увесь персонал, який до цього дотичний».

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» захисні екран-маски почали виготовляти у квітні 2020 року і успішно реалізували соціальний проєкт для медичних працівників. Авторами ідеї та розробниками вдосконаленого дизайну захисної екран-маски є науково-педагогічні працівники кафедри архітектури будівель та містобудування – доцент Костянтин Трегубов та старший викладач Андрій Конюк.

«Важко переоцінити важливість охорони здоров’я усіх учасників зовнішнього незалежного оцінювання. Водночас пишаємось, що наш університет відіграє особливу роль у цьогорічній організації ЗНО. Це свідчить про потенціал і потужність університету, тож запрошуємо на навчання», – підсумував ректор.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»