2020-05-29

Університет запрошує на відкриття виставки робіт учнів арт-студії «Художник»

1 червня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкриється виставка «Дитячий естамп».

Університет запрошує на відкриття виставки робіт учнів арт-студії «Художник»

У Міжнародний день захисту дітей о 13:00 запрошуємо відвідати відкриття виставки «Дитячий естамп» графічних робіт учнів арт-студії «Художник» (керівник – Юрій Бернацький).

До мистецької події мають змогу долучитися усі бажаючі – учні шкіл міста та області, студенти і викладачі закладів вищої освіти, мистецтвознавці, поціновувачі мистецтва.

Онлайн - трансляція мистецької події відбудеться на YouTube - каналі Полтавської політехніки

На виставці експонуються майже 70 робіт, виконаних у техніці високого, плоского, глибокого та трафаретного друку. Виставка «Дитячий естамп» – це восьмирічна історія експериментів, художніх пошуків та досліджень.

«Плани експонувати виставку у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виношувалися давно – ще з середини зими. На жаль, карантинні обмеження внесли свої корективи у наші творчі плани. Раді з того, що все ж вдалося втілити задумане. Запрошуємо глядачів до віртуального знайомства з цим видом графіки, а юним митцям бажаю невпинного творчого розвитку та самовдосконалення», – прокоментувала член Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

Керівник арт-студії «Художник», член Національної спілки художників України Юрій Бернацький допомагає учням опановувати всі нюанси технологічного процесу естампу: від підготовки початкового малюнку до друку готового графічного зображення. На сьогодні у арт-студії навчаються понад 30 дітей віком від 7 до 17 років.

«Для виставки ми обрали одну з найскладніших графічних технік – естамп. Це абсолютно новий формат, що призвичаює юних митців до споглядання, навчає оцінювати художні роботи у виставковому просторі. Це дозволяє оцінити рівень технічності учнів та презентувати результат нашої восьмирічної творчої діяльності. Третина робіт створена цього року і експонуються вперше. Завдяки придбаному два роки тому станку для виготовлення відтисків все більше дітей пробують себе в цій техніці та досягають у ній значних успіхів. Дякуємо університету за популяризацію дитячого мистецтва. Це нове досягнення і чудова позитивна мотивація вихованців арт-студії до нових творчих звершень», – розповів Юрій Бернацький.

Представлені художні роботи різноманітні за гнучкістю прийомів та технік виконання: суха голка, монотипія, лінорт, гравюра на картоні та їхнє поєднання. Представлені різнопланові сюжети: натюрморти, пейзажі, портрети, аномалістика, швидкі начерки та складні деталізовані художні композиції.

Довідково:

Естамп (з французької «еstampe») – узагальнена назва творів друкованої графіки, що являє собою відбиток на папері. Термін виник у XIX столітті, проте сама техніка виникла задовго до появи цієї назви.

Розрізняють декілька різновидів естампів: відтиск із зображення, зробленого на літографічному камені, називається автолітографією, відбиток зображення з дерев’яної поверхні – ксилографією, а офорт – це відтиск картинки, змальованої на спеціальній формі з сталі або міді.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»