2023-05-24

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини провів у Полтавській політехніці робочу зустріч з керівниками державних відомств Полтавщини

24 травня Полтавська політехніка стала унікальним майданчиком для проведення робочої зустрічі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця з народними депутатами України, керівництвом державних установ, силових структур, правознавцями, правоохоронними органами та представниками органів місцевого самоврядування Полтавської області. Омбудсмен презентував діяльність Секретаріату та представив регіонального представника Омбудсмена у Полтавській області Владислава Носенка.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини провів у Полтавській політехніці робочу зустріч з керівниками державних відомств Полтавщини

24 травня Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став унікальним майданчиком для проведення робочої зустрічі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Валерійовича Лубінця з народними депутатами України, керівництвом державних установ, силових структур, правознавцями, правоохоронними органами та представниками органів місцевого самоврядування Полтавської області, які з перших днів війни зустрілися з величезною кількістю внутрішньо переміщених осіб та продовжують працювати над забезпеченням їхніх прав і свобод. Варто відзначити той факт, що Полтавська політехніка стала першим закладом вищої освіти, який обрали для такого формату низки робочих зустрічей.

До обговорення найактуальніших питань захисту конституційних прав та свобод громадян, внутрішньо переміщених осіб долучилися: Касай Костянтин Іванович - народний депутат України, Лемешко Олександр Миколайович – перший заступник голови Полтавської обласної ради, Бруслик Олексій Юрійович - заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації, Розумний Олександр Михайлович - начальник Північно-східного міжрегіонального управління державної служби з питань праці, Маньковський Денис Володимирович - директор Територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Полтаві, Аленін Олександр Геннадійович – начальник Територіального управління служби судової охорони у Полтавській області, Рогачов Євген Павлович - начальник Головного управління Національної поліції в Полтавській області, Лєднік Олег Вікторович – голова Кременчуцької районної військової адміністрації, Бородай Едуард Миколайович – заступник військового комісара Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Плескач Олег Юрійович - перший заступник керівника Полтавської обласної прокуратури.

На головній сцені Полтавської політехніки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Валерійовича Лубінця та шановних гостей привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Олександрович Онищенко, який наголосив на готовності університету й надалі забезпечувати всебічну підтримку вимушених переселенців - внутрішньо переміщених осіб, що проживають на території студентського містечка. Адже в Полтавській політехніці створені сприятливі умови для розвитку усіх учасників освітнього процесу, чиї конституційні права належним чином захищаються.

«Ми щиро і радо вітаємо поважних гостей у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»! Щиро вдячний організаторам за прийняте рішення провести дану зустріч саме на базі Полтавської політехніки, яка є багатопрофільним класичним університетом і лідером вищої освіти й науки в Полтавській області. Надзвичайно важлива зустріч, яка буде цікава для наших внутрішньо переміщених осіб, адже питання, які пов’язані з дотриманням конституційних прав, свобод громадян України, особливо в умовах воєнного стану, є дуже важливими. Тож я бажаю вам провести конструктивну зустріч, отримати відповідь на всі запитання, познайомитися й відкрити для себе Полтавську політехніку», - зазначив Володимир Олександрович Онищенко.

Під час свого виступу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Валерійович Лубінець презентував напрямки діяльності Секретаріату та зауважив, що наступного разу під час щорічної доповіді у парламенті неодмінно зробить огляд практичних кейсів діяльності органів місцевого самоврядування Полтавської області, яка гідно з перших днів війни взяла на себе непросту місію гуманітарного та волонтерського штабу та активно працює з внутрішньо переміщеними особами. За словами Дмитра Валерійовича, на сьогодні 4, 8 мільйонів людей втратили житло, а 8 мільйонів українців перебувають за кордоном.

«Високо ціную вашу безпосередню роботу на місцях, тому чекаю від вас практичних рекомендацій, завжди відкритий до комунікацій, адже через мою експертну оцінку, моє особисте погодження проходять усі постанови, нормативно – законодавчі акти Верховної Ради України, кожне засідання парламенту відвідую та досить часто виступаю на засіданнях профільних комітетів. Саме тут ми найбільше працюємо з народними депутатами України, які мають повноваження законодавчої ініціативи, з усіма органами центральної влади та органів місцевого самоврядування.

Не сприймайте нас як злого контролера, який має знайти тільки погане в діяльності кожного виконавчого органу. В першу чергу, ставтеся до нас як до партнера, на чию підтримку та сприяння можна покластися, через призму власного мандату здатного вам допомогти», - відзначив Дмитро Валерійович Лубінець.

Зазначимо, що саме на сцені Полтавської політехніки Дмитро Валерійович офіційно представив широкому загалу регіонального Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислава Володимировича Носенка. За словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Владислав Володимирович має всі базові навички, необхідні теоретичні знання для того, щоб гідно представляти Обудсмена України та Конституцію України на території Полтавської області.

«Розумію всю складність, низку викликів сьогодення, що можуть статися під час виконання моїх повноважень, але я з великою честю та гордістю беру на себе рівень відповідальності за здійснення парламентського контролю за дотриманням конституційних прав людини за дорученням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на території Полтавській області. Особливо важливо це в той час, коли відбувається повномасштабне вторгнення держави – агресора російської федерації і коли наші військові, громадяни виборюють нашу незалежність, відстоюючи своє фундаментальне право – право на життя», - зазначив Владислав Володимирович Носенко.

До привітань долучився народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з прав людини Костянтин Іванович Касай, на важливості співпраці з яким наголосив й Омбудсмен України.

Під час робочого візиту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини керівництво та науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки поспілкувалися з Дмитром Валерійовичем Лубінцем у залі засідань Вченої ради, обговоривши ряд ключових, для непростих сучасних викликів, меседжів – захист прав і свобод громадян, створення безпечних умов та сприятливого освітнього простору.

Після проведеного для поважних гостей кампус – туру Омбудсмен України оцінив відмінну матеріально – технічну базу університету, наголосивши на вагомості науково – освітніх та професійних досягнень усієї команди Полтавської політехніки

«Дякуємо за надану можливість поспілкуватися з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Валерійовичем Лубінцем та презентувати широкі можливості університету як інноваційного науково – освітнього центру та флагмана вищої освіти Полтавщини під час кампус – туру затишними університетськими локаціями.

Пишаємося тими вагомими здобутками, які були високо оцінені шановним Дмитром Валерійовичем, який слушно зауважив про небайдужість студентської молоді до наданих університетом можливостей.

Зустрічі за участю справжніх професіоналів своєї справи мотивують, надихають не зупинятися на досягнутому», - прокоментував важливість події у житті Полтавської політехніки ректор університету, професор Володимир Онищенко.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відповідно до його мандату здійснює парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини та громадянина і захист кожного на території країни. Дмитро Валерійович Лубінець обіймає дану посаду з 1 липня 2022 року.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»