2022-01-14

Уряд підтримав скасування оподаткування іноземних стипендій

Кабінет Міністрів України підтримав скасування оподаткування іноземних стипендій, які українські науковці отримають із джерел за межами країни. Зміни забезпечать законодавче підґрунтя для спрощення виплат, оподаткування товарів і послуг у межах проєктів, які здійснюються за рахунок міжнародного ґрантового фінансування.

Уряд підтримав скасування оподаткування іноземних стипендій

12 січня 2022 року Урядом підтримано зміни до статті 165 Податкового кодексу України з метою створення сприятливих умов для провадження наукової та науково-технічної діяльності. Законопроєкт скасовує стандартні національні правила оподаткування іноземних стипендій, які фізична особа-резидент отримує з джерел за межами України.

Скасування оподаткування іноземних грантів на проведення наукових досліджень і розробок – пріоритетний напрям у галузі розвитку науки та інновацій, наголошує Міністерство освіти і науки України. Наразі ґрантове фінансування забезпечується в межах таких міжнародних програм, як Horizon Europe, COSME, НАТО «Наука заради миру та безпеки», LIFE, Creative Europe, IQ energy, програми ERC, DAAD, GIZ і USAID.

Ухвалені зміни сприятимуть вирішенню наступних проблем:

  • неузгодженість норм чинного законодавства України та міжнародних договорів;
  • застосування стандартних правил оподаткування до іноземних стипендій.

Зміни сприятимуть розвитку української науки та міжнародного співробітництва, дотриманню міжнародних зобов’язань України у сфері наукової та науково-технічної діяльності, а також залученню та підтримці молодих вчених.

Нагадаємо, до 19 січня 2022 року триває громадське обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення щодо планування кошторисної вартості наукових (науково-технічних) робіт, які виконуються за рахунок коштів державного бюджету».

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»