2021-11-12

Вчені НАН України відкрили бронзовий барельєф академіку Борису Патону

11 листопада 2021 року видатному вченому, багаторічному президенту Національної академії наук України, директору Інституту електрозварювання, академіку НАН України Борису Євгеновичу Патону відкрито бронзовий барельєф на фасаді головного корпусу Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України. У меморіальній церемонії взяв участь ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Вчені НАН України відкрили бронзовий барельєф академіку Борису Патону

Президент Національної академії наук України, академік НАН України Анатолій Загородній та директор Інституту електрозварювання імені Є.О.Патона, академік НАН України Ігор Крівцун урочисто відкрили барельєф і звернулись до всіх присутніх на церемонії – вони теплими словами згадали Бориса Євгеновича, його життєвий шлях, людські якості та величезну наукову і культурну спадщину.

«Це лише один з заходів. Уже Державна премія в галузі науки і техніки переіменована в Національну премію України імені Бориса Патона. Національна академія наук України започаткувала Золоту медаль імені Бориса Патона за науково-технічні розробки і відзнаку для молодих вчених, адже Борис Євгенович дбав про поповнення серед науковців і вважав одним з головних завдань – підтримувати талановиту молодь, і тільки в цьому він бачив подальший розвиток», – прокоментував Президент Національної академії наук України, академік НАН України Анатолій Загородній.

«Мав честь бути присутнім на такій історичній події, адже це непересічна постать, якою надихаюсь, а особисте знайомство і висока честь отримати відзнаку лауреата Державної премії в галузі науки і техніки з його рук, зобов’язують тримати високу планку нових досягнень. Дуже знаково, що найвища державна відзнака для науковців тепер також носить його ім'я.

Пишаюсь, що понад 13 років тому була започаткована угода між НАН і Полтавською політехнікою, підписана особисто Борисом Євгеновичем Патоном. Угода передана в музей і має історичну цінність, почалась нова історія співпраці. Також 16 наукових інститутів Національної академії наук України мають угоди з Полтавською політехнікою. За ці роки співпраці ми провели тринадцять Міжнародних науково-практичних конференцій «Академічна й університетська наука: результати та перспективи», яка стала традиційною подією для провідних науковців України і світу. Колектив політехніки завжди чекає на цю особливу наукову подію у грудні.

У рамках конференції піднімаються проблеми фундаментальних та природничих наук, економіки, екології, техніки і технологій, презентуються результати спільних наукових досліджень учених Національної академії наук України та Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», визначаються перспективи розвитку подальших наукових досліджень, підготовки фахівців і наукових кадрів.

Вся українська наукова спільнота шанує видатного Генія епохи і Великого Вченого!» – прокоментував ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко.

Своїми спогадами про академіка Бориса Патона поділились також голова Комісії НАН України з питань увічнення пам’яті академіка НАН України Бориса Патона академік НАН України Антон Наумовець, заступник директора Інституту електрозварювання академік НАН України Леонід Лобанов, заступник директора Інституту електрозварювання член-кореспондент НАН України Віктор Шаповалов, завідувач відділу Інституту електрозварювання академік НАН України Костянтин Ющенко та директор Інституту проблем реєстрації інформації НАН України академік НАН В’ячеслав Петров.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»