2022-09-29

Вчені-економісти проаналізували ризики й загрози економічній безпеці в умовах війни і перспективи періоду відбудови

У Полтавській політехніці у змішаному форматі відбулася щорічна Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Економічна безпека: держава, регіон, підприємство». У науковому заході взяли участь представники закладів вищої освіти, наукових, фінансових установ, державних органів управління та бізнес-середовища з України, Польщі, Грузії, Естонії, Азербайджану, Хорватії. Вчені обговорили головні проблеми економічної безпеки сьогодення та можливі шляхи подолання криз.

Вчені-економісти проаналізували ризики й загрози економічній безпеці в умовах війни і перспективи періоду відбудови

29 вересня 2022 року в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Економічна безпека: держава, регіон, підприємство», присвячена 31-й річниці Незалежності України. У конференції взяли участь більше сотні науковців, викладачів, студентів, аспірантів з 9 навчальних закладів 7 регіонів України, а також з Польщі, Хорватії, Грузії, Азербайджану, у тому числі 29 докторів та кандидатів наук.

Роботу конференції відкрили в.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки, доктор архітектури, професор Вадим Вадімов і заступниця директора Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права,  кандидат економічних наук, доцент Ірина Крекотень.

 

На конференції з доповідями й привітаннями виступили: доктор філософії, заступник декана по роботі зі студентами факультету менеджменту інженерії Білостоцької політехніки Єва Роллнік-Садовська; доктор філософії, асоційований професор, засновник, член правління Міжнародного науково-освітнього та навчального центру (Естонія) Наміг Агагейдар Огли Ісазаде; доктор економічних наук, професор, керівник модуля «Менеджмент» Сухумського державного університету Лариса Такаландзе; доктор економічних наук, професор, професор кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Захарій Варналій; кандидат економічних наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту економіки Національного університету «Чернігівська політехніка» Аліна Пінчук.

Пленарне засідання конференції відкрив доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член програмного комітету конференції, професор кафедри фінансів КНУ імені Тараса Шевченка Захарій Варналій з однією з найактуальніших доповідей «Міграційна безпека України під час війни та повоєнного відновлення». Вчений визначив та розкрив сутність міграційної безпеки як об’єкта дослідження економічної безпекології як ступінь захищеності національних інтересів у міграційній сфері, яка передбачає забезпечення відповідного рівня здійснення ефективного публічного управління, що визначає й враховує реальні, потенційні, ендогенні та екзогенні виклики та загрози цим інтересам, а також унеможливлює їх трансформацію в конкретні форми небезпек. Професор Захарій Варналій акцентував увагу на тому, що російсько-українська війна є масштабним структурним шоком не лише для національної, зокрема, міграційної безпеки України, а й для глобальної безпеки. Через головні чинники, що посилюють актуальність проблеми міграційної безпеки та проаналізовано загрози її критичного стану, науковець визначив основні цілі та завдання міграційної безпеки України в умовах війни та повоєнного відновлення.

Науковиці Полтавської політехніки продовжили актуальну тематику конференції, розривши нагальні потреби країни, постраждалої від війни. Завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» доктор економічних наук, професор Ліани Птащенко виступила з доповіддю «Інвестиційно привабливий сегмент енергетичного сектора національної економіки в період відбудови України».

Доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Єгоричева представила доповідь, присвячену боротьбі з фінансовими потоками, згенерованими внаслідок злочинної діяльності – «Імплементація директив ЄС щодо протидії відмиванню коштів у забезпеченні економічної безпеки України».

Робота конференції відбувалась у чотирьох секціях:

  1. Проблеми економічної безпеки в умовах викликів і загроз воєнного стану.
  2. Проблеми та перспективи забезпечення фінансової стабільності в період відбудови національної економіки.
  3. Ризики й загрози економічній безпеці в умовах військової агресії.
  4. Механізм забезпечення економічної безпеки держави, регіону, підприємства в умовах Євроінтеграції.

Поєднання інтересів влади, бізнесу та науки забезпечило практичне значення конференції та дозволило конструктивно обговорити проблеми економічної безпеки і визначити напрями їх розв’язання. Цьогорічна конференція зацікавила і бізнес, і владу, а пропозиції науковців знайдуть практичне втілення.

Раніше вчені-економісти обговорили реальні виклики та загрози сталого розвитку України в умовах воєнного стану.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»