2020-12-08

Від громади до громади: студентам розповіли про досвід провідних територіальних громад Полтавщини

7 грудня науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели тематичну дискусію «Від громади до громади», присвячену Дню місцевого самоврядування.

Від громади до громади: студентам розповіли про досвід провідних територіальних громад Полтавщини

З нагоди відзначення 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Дня місцевого самоврядування науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права провели тематичну дискусію «Від громади до громади», під час якої обговорили перспективи провідних територіальних громад та питання підвищення рівня професійної компетентності державних службовців.

У тематичній дискусії взяли участь фахівці-практики, які мають значний практичний досвід роботи у системі органів місцевого самоврядування: головний спеціаліст загального відділу Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради Ольга Скороденко, завідувач сектором Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради Олександр Скороденко, головний спеціаліст-юрист служби у справах дітей Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради Мирослав Євсєєв, заступник селищного голови з юридичних питань виконавчого комітету Семенівської селищної ради Полтавської області Сергій Чинчик, провідний державний аудитор відділу контролю у соціальній галузі та культури управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області Сергій Нестеренко, заступник начальника служби містобудівного кадастру Управління з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Полтавської міської ради Петро Штомпель та доктор наук з державного управління, професор В’ячеслав Писаренко.

Доктор економічних наук, професор кафедри публічного управління, адміністрування та права Володимир Гришко привітав учасників дискусії з Днем місцевого самоврядування і зауважив, що місцеве самоврядування – важлива складова публічного управління. Спікер зробив акцент на питаннях реформування органів місцевого самоврядування, децентралізації влади, роботи територіальних громад, відзначив такі суттєві недоліки: поява концентрація влади з окремого переліку питань, недофінансування, ризики, що виникають з розширенням повноважень територіальних громад.

Доктор наук з державного управління, професор В’ячеслав Писаренко розповів про перспективи, відкриті для новостворених територіальних громад – надання послуг населенню, розвиток ефективної інфраструктури та фінансова самостійність.

Під час дискусії активно обговорювалися питання перспектив розвитку сільських громад та позитивний досвід провідних територіальних громад Полтавської області – Сергіївської та Пришибської, кооперації та комунікації населення в межах громад, проблема надання якісних послуг населенню на рівні громади та підвищення рівня професійної компетентності представників органів місцевого самоврядування.

Кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки Інна Кульчій підкреслила важливість проведення подібних дискусій, адже постійне спілкування сприяє обміну досвідом між різними відділами, секторами місцевого самоврядування, сприяє налагодженню дружніх зав’язків та плідної співпраці.

Нагадаємо, що у рамках Університетського тижня Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту правники відзначили день кафедри гостьовою лекцією війта польської гміни.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»