2020-05-07

Відбулося чергове секційне засідання у ННІ фінансів, економіки та менеджменту

6 травня на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування відбулося онлайн-засідання, під час якого учасники обговорили фінансово-кредитну систему України, страховий ринок та реформування податкової системи

Відбулося чергове секційне засідання у ННІ фінансів, економіки та менеджменту

Засідання секції фінансів, банківського бізнесу та оподаткування відбулося у рамках 72-ї наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету на платформі Zoom.

У роботі секції взяли участь 47 осіб, з них 13 викладачів, 32 студенти та 2 школярі. Голова та модератор секції – д.е.н., професор Ліана Птащенко, заступник голови секції – к.е.н., доцент Людмила Свистун, секретар – к.е.н., ст.викладач Ольга Бондаревська.

Усього до секції подано 30 тез доповідей. Онлайн було заслухано і обговорено 4 виступи. До розгляду було запропоновано питання функціонування фінансово-кредитної системи України та страхового ринку, реформування податкової системи та грошового обігу, фінансового управління у сфері підприємницької діяльності, вдосконалення фінансового та управлінського обліку, фінансового контролінгу діяльності підприємств. Навколо даних питань відбулася жвава дискусія.

Найкращою серед студентів визнана доповідь Богдана Таранця – студента групи 201-ЕФ, на тему «Монетарна політика в Україні та механізми її реалізації». Доповідач назвав основні цілі та завдання монетарної політики, презентував оцінку діяльності монетарної політики НБУ 2019 року, окреслив її проблеми та недоліки, до яких відносить: нестабільність валютного курсу, низький рівень золотовалютних резервів, наявність тіньового сектору та значну доларизацію економіки.

Серед викладачів найцікавіше дослідження «Регулююча роль податків в надзвичайних умовах» презентувала ст. викладач кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Олена Дахно. Вона розкрила сутність фіскальної та регулюючої функції, а також методи використання регулюючої функції податків, до яких відносять диференціацію податкових ставок, прогресивне опитування, різні види податкових пільг, амортизована політика та ін.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»