2023-10-19

Відбувся перший майстер-клас для учасників конкурсу стартапів: студенти ННІФЕУП вчились генерувати оригінальні бізнес-ідеї

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» почався конкурс стартапів для першокурсників усіх спеціальностей. Студенти ННІ фінансів, економіки, управління та права першими відвідали майстер-клас і отримали цінні поради та настанови щодо створення своїх проєктів від ідеї до реалізації.

Відбувся перший майстер-клас для учасників конкурсу стартапів: студенти ННІФЕУП вчились генерувати оригінальні бізнес-ідеї

Студентський хаб Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став майданчиком для генерації молодіжних креативних ідей. Першокурсники ННІ фінансів, економіки, управління та права відвідали перший майстер-клас, присвячений започаткуванню власних стартап-проєктів. Учасників конкурсу привітала студентка другого курсу Валентина Бабець, яка зазначила: «У всіх вас вже є команда – це перше і головне, що нам знадобиться. Головне для стартапу – це люди, які втілюватимуть ідею в життя».

Як успішно пройти етапи від ідеї до реалізації поділилася директорка ННІ фінансів, економіки, управління та права, доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко. За словами науковиці, головний успіх проєкту полягає у практичності ідеї – якщо стартап розв'язує конкретну проблему.

«Хочу зазначити, що ми вперше оголошуємо такий унікальний конкурс стартапів на першому курсі. Це – ваші перші кроки на шляху у формуванні креативного мислення, комунікаційних навичок, розробки бізнес-ідеї. Сьогодні я буду для вашим ментором.

Конкурс проходитиме окремо по структурних підрозділах, а наприкінці команди-переможці від кожного інституту та факультету зійдуться у загальноуніверситетському конкурсі. Однак перемогти буде не так просто, як може здаватися на перший погляд. Тому ми докладемо всі сили, щоб обрати найсильнішого з вас.

Стартап – це тимчасова структура, спрямована на пошук і реалізацію масштабної ідеї, або вже комерційне підприємство, що вже функціонує, але шукає новаторську ідею. Отже, стартап – це запуск.

Перше, що нам потрібно – сформувати команду креативних людей, які мислять та розуміють що таке стартап, друге, розробити бізнес-ідею стартап-проєкту, третє, створити життєздатний продукт.

З чого все починається? Все починається з ідеї. До появи Apple і Microsoft людей влаштовувало те, як вони працювали, порядок речей був звичний і зручний, але потім з'явилася ідея, і в кожному офісі на кожному столі стоїть робочий комп'ютер з продуктом Apple або Microsoft. Зараз це надзвичайно великі технологічні корпорації, однак вони почалися саме з ідеї», – наголосила Світлана Онищенко.

Науковиця також поділилася корисними порадами та настановами щодо презентації свого стартап-проєкту, наповнення виступу контентом та подачі своєї ідеї. Цінними лайфхаками зі студентами-першокурсниками поділилася і консультант конкурсу – Віталія Скриль, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування.

«Найголовніша проблема, з якою ви будете стикатися: де взяти гроші на реалізацію своїх проєктів. Ідей у вас буде багато, і все це дуже добре, але треба мати розуміння звідки ви будете отримувати фінансування на їх втілення в життя.

Тому університет допоможе вам потрапити на презентацію своїх проєктів інвесторам. Окрім цього зараз дуже багато можливостей, що представлені в міській раді, обласній раді, а також багато грантових програм, які теж фінансують проєкти. Звертаю увагу, що з 2020 року фінансування таких проєктів відбувається навіть на державному рівні, це є статтею витрат, яка закладена в бюджет України. Якщо ваша ідея буде життєздатна, якщо вам вдасться зробити такий стартап, який зацікавить нашу державу у вас є всі шанси реалізувати його.

Разом з вами ми почнемо вчитися формувати свої ідеї, можливості працювати в команді. Ви зрозумієте, що працювати в команді дуже важко, адже всі ви різні, і вам потрібно буде знаходити компроміси у розв'язанні питань, однак ми вчимося.

Я вдячна, що ви прагнете розвиватися та рухатися далі. Мати свій бізнес – це тяжкий тягар, і треба мати сили з ним впоратися», – зауважила Віталія Скриль.

Нагадуємо, оголошено конкурс стартап-проєктів для першокурсників Полтавської політехніки – призовий фонд ректора становить 10000 грн!

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»