2021-08-30

Відкривається реєстрація на складання іспиту на рівень володіння державною мовою

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» призначений спеціально уповноваженою установою для проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Держслужбовці, керівники закладів освіти всіх форм власності та інші охочі зможуть скласти іспити у Полтавській політехніці і отримати безстроковий державний сертифікат серії УМД.

Відкривається реєстрація на складання іспиту на рівень володіння державною мовою

Полтавська політехніка уклала договір із Національною комісією зі стандартів державної мови і стала центром іспитування для визначення рівня володіння державною мовою.

«Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» має великий досвід у проведенні іспитів щодо визначення  рівня володіння державною мовою для осіб, які претендують на вступ на державну службу. Впродовж 2017-2019 рр. в університеті працювала комісія у складі науковців кафедри українознавства, культури та документознавства. Напередодні іспитів організовували консультації, під час яких обговорювали актуальні питання сучасної лексики, граматики, пунктуації, культури мовлення.

Зараз науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства готові надати кваліфіковану допомогу всім охочим скласти іспит для визначення рівня володіння державною мовою. Самі іспити відбуватимуться тричі на тиждень в комфортних умовах одного з мовних центрів політехніки», – прокоментувала декан гуманітарного факультету Анна Агейчева.

Статтею 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» встановлено вичерпний перелік осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Державні службовці усіх рівнів, голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники, особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання, прокурори, керівники закладів освіти всіх форм власності, а також претенденти на посади держслужбовців і кандидати на отримання українського громадянства мають засвідчувати свій рівень володіння державною мовою державним сертифікатом, який з 16 липня 2021 року видає Національна комісія зі стандартів державної мови.

Для отримання сертифіката про рівень володіння державною мовою, який діє безстроково, необхідно:

  • онлайн зареєструватися на порталі Національної комісії зі стандартів державної мови, зазначивши ПІБ, дату, місце і час складання іспиту (із запропонованих варіантів);
  • скласти іспит у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», використовуючи спеціально розроблену іспитову систему.

Програму, зразки завдань та процедуру іспиту розробляє Національна комісія зі стандартів державної мови. Іспит для осіб, яким потрібно підтверджувати рівень володіння державною мовою для виконання службових обов'язків, триває 2 години і охоплює чотири частини: «Культура мови» та «Читання», «Письмо» та «Говоріння».

Адреса іспитової аудиторії: м. Полтава, Першотравневий проспект, 24, центральний корпус, 3-й поверх, ауд. 318

Відповідальні інструктори – Катерина Олексіївна Гресь, (066) 487 59 25; Андрій Валерійович Нарадько, (050) 305 89 39

Якщо Ви не прийдете на іспит в обраний день і час, то подати наступну заявку Ви зможете тільки через 4 місяці.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»