2023-11-18

У мистецькій школі відновили роботу кабінету дипломних робіт випускників Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя

У житті Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Миргородської громади і українського музейного простору відбулась важлива подія – для відвідувачів відкрили кабінет дипломних робіт, в яких зібрана колекція творів вихованців і викладачів коледжу за понад 120 років. Відтепер виставки унікальної кераміки знову можуть відвідувати гості і мешканці міста, а сама колекція слугуватиме естетичному вихованню молоді.

У мистецькій школі відновили роботу кабінету дипломних робіт випускників Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя

Відповідно до ініціативи ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка та за підтримки Миргородської громади та міського голови Сергія Соломахи, у безпечному, пристосованому приміщенні відновлена робота кабінету дипломних робіт Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя поки вирішується питання збереження і реставрації історичного корпусу коледжу.

Урочисте відкриття кабінету дипломних робіт у школі мистецтв відбулось напередодні Міжнародного дня студента.

«У житті Миргородського фахового коледжу імені М.В.Гоголя – відокремленого структурного підрозділу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась непересічна подія! Ми відкрили для громадськості зали з колекціями кабінету дипломних робіт із понад 120-річною історією!

Як класичний університет, де також навчаються професійні художники, а віднедавна відкрито напрямок хореографічного мистецтва, де надзвичайно потужний Центр сучасного мистецтва, Центр культури і студентської творчості, ми надзвичайно радіємо такому об'єднанню зусиль. Відтепер колекція коледжу знову слугуватиме для естетичного виховання дітей і туристичним магнітом громади, радуватиме мешканців і гостей міста. Дякую колективу коледжу, який підтримав мою ідею того, що це мистецтво необхідно не просто убезпечити, а й зробити доступним для усіх поціновувачів.

Фахівцями Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Полтавської політехніки було зроблено обстеження історичної будівлі першого корпусу – візитівка коледжу, стала небезпечною для працівників і студентів та потребує негайного ремонту та реставрації. Виявлені технічні проблеми становлять загрозу і унікальній колекції шедеврів мистецтва – кабінету дипломних робіт (більш відомого, як музей кераміки).

Саме завдяки розумінню громади ми знайшли вихід для збереження творів. Нашим планам по збереженню будівлі стала на заваді війна, незламний Миргород відчуває на собі ці нелюдські напади агресора, але зараз ми в пошуках грантового фінансування і, сподіваюсь, колись так само урочисто відзначимо повернення до історичної будівлі.

Ми повинні показувати незламність і талант наших викладачів, студентів, робити все для збереження нашої культури, наближення перемоги України, адже воюємо і за свою ідентичність!

Від імені багатотисячного колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щиро дякую міському голові Сергію Павловичу Соломасі та усій Миргородській громаді, колективу коледжу, а також випускникам і сучасним студентам! Вітаю усіх нас з цим досягненням!», – привітав ректор, професор Володимир Онищенко.

Постійно діюча експозиція розмістилась у трьох залах школи мистецтв. Це історична будівля (колишня школа №1), яку відновили у межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ). Цей проєкт реалізовано на умовах співфінансування Європейського інвестиційного банку, обласного та міського бюджетів. Тепер це – осередок культурного розвитку всієї громади, сучасний громадський простір та безбар’єрне середовище, де майже тисяча дітей навчаються вокальному, хореографічному, театральному, образотворчому мистецтву.

«Експонати музею кераміки дуже цікаві як для жителів, і для туристів. Це буде ще один осередок культури. Це сторічна пам'ять для майбутніх поколінь. Скільки потрібно, стільки й будуть експонуватись дипломні роботи. Дякую Володимиру Олександровичу за спільну пропозицію і можливість експонувати для широкого глядача», – зазначив міський голова Сергій Соломаха.

Колекція відокремленого структурного підрозділу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Миргородського фахового коледжу імені М.В.Гоголя складається з унікального зібрання шедеврів мистецтва – це дипломні роботи вихованців і твори викладачів коледжу з кінця ХІХ століття по сьогодні, а також китайські, іранські, італійські, японські та французькі керамічні вироби, фарфор Веджвуда, Мейсена, Копенгагена (XVIII – початку ХХ ст.), заводів М. Кузнєцова, Гарднера, український фаянс Кам'яного Броду, Міжгірщини та інших осередків. Один з найцінніших експонатів музею – майоліковий іконостас – точна копія іконостасу, який у кінці ХІХ ст. миргородські майстри виготовили для православної церкви у Буенос-Айресі.

Експозиція буде оновлюватись, у залі проходитимуть тематичні виставки. Незмінна хранителька (з 1981 року) і провідниця у світ витонченого мистецтва – випускниця коледжу і багаторічна завідувачка кабінету дипломних робіт Алла Кваша продовжить робити екскурсії й популяризувати перлину Миргорода.

Нагадуємо, у Миргородському фаховому коледжі імені Миколи Гоголя урочисто вручили дипломи випускникам 2023 року – діловодам, економістам та художникам.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»