2024-01-15

Відземський університет прикладних наук пропонує дослідницькі стипендії для аспірантів в галузі економіки та туризму

Відземський університет прикладних наук (ViA) у Валмієрі (Латвія) пропонує стипендільну програму для аспірантів Полтавської політехніки в галузях економіки та туризму. Дедлайн прийому заявок – 31 січня 2024 року.

Відземський університет прикладних наук пропонує дослідницькі стипендії для аспірантів в галузі економіки та туризму

Партнер Полтавської політехніки – Відземський університет прикладних наук (ViA) у Валмієрі (Латвія) запрошує аспірантів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяти участь в стипендіальній програмі в галузях економіки та туризму. Стипендія фінансується в рамках програми Європейського Союзу Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), Doctoral Networks (DN), Call: HORIZON-MSCA-2022-DN-01-01.

Аспірант буде досліджувати виклики у сфері фінансування суспільних благ, пов'язаних з відпочинком на природі та туризмом на відкритому повітрі на базі науково-дослідної лабораторії сталого планування та просторового розвитку Інституту соціально-економічних і гуманітарних досліджень (HESPI) у Вищій школі мистецтв (ViA).

Дедлайн подачі заявок – 31 січня 2024 року, 23:59 (GMT +1). Заявки, подані після цього терміну, не приймаються. Заявки, які не відповідають нижчезазначеним вимогам, розглядатися не будуть.

З деталями програми англійською мовою можна ознайомитись тут.

Інститут соціальних, економічних і гуманітарних досліджень (HESPI) Відземського університету прикладних наук (ViA) запрошує подавати заявки на аспірантську стипендію, спрямовану на вивчення викликів і можливостей, пов'язаних з управлінням і фінансуванням суспільних благ, що підтримують рекреацію і туризм на природі в Північно-Балтійському регіоні.

Цей проєкт є частиною дослідницького проєкту VIMAS («Моніторинг та управління відвідувачами в заповідних та рекреаційних зонах: нові виклики, нові рішення для антропоцену»), який фінансується в рамках програми Європейського Союзу MARIE SKŁODOWSKA-CURIE ACTIONS, Doctoral Networks (DN), Call: HORIZON-MSCA-2022-DN-01-01.

У рамках проєкту VIMAS 1) розроблятимуться нові ефективні методи моніторингу, що поєднують цифрові та традиційні методи, 2) досліджуватиметься як поліпшений моніторинг сприяє збільшенню соціальних та економічних вигод і зменшенню небажаного впливу на навколишнє середовище, 3) розроблятимуться нові багатовимірні показники, що стосуються управління, засновані на принципах співпраці та участі.

Консорціум VIMAS складається з 7 повноправних партнерів у 6 європейських країнах, а також 14 академічних і неакадемічних асоційованих партнерів. Загалом у проєкті будуть задіяні 10 кандидатів на здобуття ступеня доктора філософії. Аспірант ViA буде інтегрований в аспірантську мережу по всьому Північному регіону разом з дев'ятьма іншими аспірантами-учасниками проєкту VIMAS. У рамках проєкту проводитимуться спільні тренінги і оплачувані відрядження в різні країни. Загальний опис проекту VIMAS та опис усіх вакансій на здобуття ступеня доктора філософії можна знайти на веб-сайті проекту VIMAS.

Детальніше про дану аспірантську програму:

У рамках аспірантського проєкту «Виклики та рішення фінансування суспільних благ, пов'язаних з рекреацією на природі та природним туризмом» аспірант повинен буде: 1) визначити та оцінити різні існуючі моделі фінансування спільних благ, пов'язаних з рекреацією на природі та природним туризмом, представлені в наявних наукових розвідках та стратегічних документах; 2) вивчити різні джерела та механізми фінансування та оцінити їхню доцільність; 3) оцінивши компроміс між виявленими економічними та соціальними вигодами та витратами/інвестиціями в розвиток рекреації на відкритому повітрі на регіональному рівні, провести оцінювання управління та фінансування суспільних благ у світлі загального права доступу.

Орієнтовні дати початку проєкту: 1 квітня 1 травня 2024 року.

Вимоги до кандидатів:

До участі у конкурсі запрошуються аспіранти, що проводять дослідження в галузі сталого туризму та державних фінансів. Кандидати можуть мати досвід роботи в галузі економіки та бізнесу, туризму, географії, наук про навколишнє середовище, природокористування тощо.

Успішний кандидат повинен відповідати умовам, необхідним для вступу до аспірантури ViA, тобто мати документально підтверджену високу академічну успішність і бути здатним підтвердити володіння англійською мовою як письмово, так і усно.

Кандидати, які не є носіями англійської мови і не отримували попередню освіту англійською мовою, повинні надати підтвердження свого рівня володіння англійською мовою, встановленого за допомогою міжнародно визнаної системи кваліфікацій (щонайменше рівень B2);

Необхідний досвід та навички:

  • досвід роботи зі змішаними методами дослідження;
  • ГІС; геодані; просторова аналітика;
  • методи моделювання;
  • навички залучення місцевої громади, досвід роботи в галузі соціальних наук;
  • хороші комунікативні та письмові навички;
  • кандидат повинен вміти працювати в команді, а також бути здатним працювати самостійно, ефективно та віддано;
  • перевага надаватиметься кандидатам, які володіють латвійською мовою;
  • кандидат повинен мати високу мотивацію і виявляти інтерес та ентузіазм до написання кандидатської дисертації;
  • аспірант повинен бути готовим до коротких відряджень до партнерських установ консорціуму VIMAS.

Умови працевлаштування:

  • Апліканти повинні усвідомлювати, що заявка на отримання стипендії для навчання в аспірантурі у ViA є одночасно заявкою на вступ до спільної аспірантської програми з економіки та бізнесу в цьому закладі.
  • Працевлаштування на посаду наукового співробітника на умовах повної зайнятості терміном до трьох років. Згідно з національним законодавством, передбачено тримісячний випробувальний термін.
  • Працевлаштування залежить від вашого успішного вступу до аспірантури на програму PhD з економіки та бізнесу в Інституті соціально-економічних і гуманітарних досліджень Відземського університету прикладних наук. Для цього необхідно подати та прийняти заявку на участь у конкретному проєкті, сформульованому заявником.
  • Заробітна плата на цій посаді базується на системі оплати праці MSCA. Зарплата складається з надбавки на проживання та надбавки за мобільність. Надбавка за мобільність покриває додаткові витрати дослідника, пов'язані з мобільністю (наприклад, витрати на проїзд та проживання).

Приймаюча установа

Аспірант буде працювати в науково-дослідній лабораторії сталого планування та просторового розвитку. Лабораторія є частиною Інституту соціально-економічних і гуманітарних досліджень Відземського університету прикладних наук, розташованого у Валмієрі (Латвія). Університет є членом Європейського університетського альянсу E³UDRES, бере участь у програмі «Екологічна школа» та керує двома кафедрами ЮНЕСКО.

Спільна аспірантська програма з економіки та бізнесу

Для вступу на спільну аспірантську програму з економіки та бізнесу в Інституті соціально-економічних та гуманітарних досліджень Відземського університету прикладних наук кандидат повинен закінчити навчальну програму, еквівалентну ступеню магістра (180 ECTS/3 FTE BSc + 120 ECTS/2 FTE MSc), пов'язану з предметною областю проєкту, наприклад, економікою, бізнесом, природокористуванням, соціальними науками або подібними.

Детальніше про програму можна дізнатись тут.

Обов'язки та завдання в аспірантурі:

  • проведення незалежного дослідницького проєкту під наглядом та у співпраці з проектом VIMAS;
  • закінчити аспірантуру;
  • брати участь в активному дослідницькому середовищі, включаючи перебування в іншій відповідній установі;
  • брати участь у викладацькій діяльності та поширенні знань;
  • писати наукові роботи, спрямовані на високоімпактні журнали;
  • написати та захистити кандидатську дисертацію на основі вашого проєкту;
  •  може включати адміністративні завдання та інші обов'язки в обсязі до 20%.

Процедура подання заявки

Заявка з усіма додатками у форматі pdf повинна подаватися англійською мовою в електронному вигляді тут.

Документи для участі в конкурсі

  • Мотиваційний лист (макс. 2 сторінки) із зазначенням, чому заявник зацікавлений у конкретному докторському проєкті, що саме заявник може запропонувати у розробці та виконанні проєкту, а також які його/її очікування від навчання в докторантурі;
  • CV, що включає інформацію про освіту, досвід, мовні навички та інші навички, необхідні для роботи на даній посаді;
  • Оригінали дипломів бакалавра та магістра наук і виписки про успішність мовою оригіналу, включаючи завірений переклад на англійську мову, якщо диплом виданий іншою мовою, ніж англійська або латвійська. Якщо документи не заповнені, приймається завірена/підписана копія нещодавньої виписки із залікової книжки або письмова заява від навчального закладу чи наукового керівника;
  • Список публікацій (якщо є);
  • Два рекомендаційні листи з контактною інформацією двох рецензентів;
  • Копія дійсного паспорта;
  • Підтвердження рівня володіння англійською мовою відповідно до міжнародно визнаної кваліфікаційної системи (не нижче рівня В2), видане упродовж останніх п'яти років для учасників, які не є носіями англійської мови і чия попередня освіта не була англомовною;
  • Пропозиція майбутньої кандидатської дисертації (включаючи короткий опис теми з посиланнями).

Процедура оцінювання та відбору

Після завершення терміну подачі заявок декілька кандидатів, які відповідають вимогам до вступу, будуть відібрані для академічного оцінювання неупередженим експертом-оцінювачем. Експерт оцінить кваліфікацію та досвід кандидатів, які пройшли відбір, щодо вищезазначених дослідницьких напрямків, методів, навичок та інших вимог. Експерт зробить висновок про те, чи є кожен заявник кваліфікованим.

Очікується, що співбесіди з відібраними кандидатами будуть проведені упродовж лютого 2024 року.

Заявки будуть оцінюватися за наступними критеріями:

  • Продемонстрована мотивація, зацікавленість та спроможність у сфері описаної вище посади (поданий мотиваційний лист). За шкалою від 1 до 10 (40%);
  • Співбесіда щодо теми дисертаційного проєкту, знань та вмінь, які свідчать про готовність до проведення досліджень на рівні PhD. За шкалою від 1 до 10 (30%);
  • Оцінка магістерської роботи. За шкалою від 1 до 10 (10%);
  • Кількість публікацій, участь у конференціях, дослідницьких проєктах за останні шість років (1 бал за кожний вид діяльності; максимум – 10 балів) (20%).

У випадку додаткових питань стосовно стипендії звертайтесь до професорки Агіти Лівіни (Agita Līviņa), agita.livina@va.lv!

Увага! До офіційного розпорядження Кабінету Міністрів України щодо дозволу виїзду за кордон чоловіків, подавати заявки на участь можуть аспірантки та ті аспіранти-чоловіки, які підпадають під одну з категорій, визначених законом як такі, що мають дозвіл на виїзд, або які на даний момент уже перебувають закордоном.

За детальнішою інформацією та за допомогою в оформленні документів, необхідних для подачі заявки, звертатись до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки програми – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нагадаємо, наразі триває подача документів на участь у програмі кредитної академічної мобільності Erasmus+ KA171 у Ганноверському університеті імені Фрідріха Лейбніца у весняному семестрі 2023/2024 навчального року.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»