2021-11-17

Викладачі та студенти гуманітарного факультету вчились боротись зі стресом та відновлювати психологічну рівновагу

У Полтавській політехніці дбають про психологічну рівновагу учасників навчального процесу в умовах карантину. Практичний психолог Вікторія Даценко провела для викладачів та студентів гуманітарного факультету тренінг з відновлення психологічної рівноваги та збереження внутрішнього балансу.

Викладачі та студенти гуманітарного факультету вчились боротись зі стресом та відновлювати психологічну рівновагу

Психолог розповіла науково-педагогічним працівникам та студентам 1-6 курсів кафедри германської філології та перекладу гуманітарного факультету про сигнали, які свідчать про розвиток розладів психічного здоров’я, як завчасно помітити, що «ваш заряд падає», про дев’ять основних ознак психічного розладу (занепокоєння або стурбованість, проблеми зі сном, відчуття вини та знецінення, зміни в поведінці чи відчуттях, раптові емоційні «вибухи», зміни ваги та апетиту, пригніченість або нещасність, сумирність чи замкненість, зловживання токсичними речовинами), як можна із ними боротись, до кого можна звернутись по допомогу, якщо не вдається самостійно впоратись із проблемою, яким чином можна відновлювати та підтримувати свій ресурсний стан.

«Попри те, що це не перший локдаун, у якому ми опинилися і всі уже певною мірою адаптувалися до роботи під час карантину, слід визнати, що в умовах обмеження живої комунікації і вимушеної віддаленої роботи та навчання всі ми відчуваємо стрес, зниження працездатності, перепади настрою, погіршення психічного здоров’я тощо. Психічне здоров’я – це стан добробуту, в якому людина здатна реалізовувати свій потенціал, долати щоденні стреси, ефективно й плідно працювати та робити внесок в життя своєї спільноти, а не просто відсутність симптомів психічних захворювань. Тому так важливо підтримувати своє психічне здоров’я, боротися зі стресом, а якщо людина все-таки опинилась в стресовій ситуації – то намагатися не застрягти в гострому стресі і не допустити, щоб він перейшов у стадію хронічного, адже необхідно усвідомлювати, що психологічні проблеми – це теж частина життя, тож відчувати негаразди з психічним здоров’ям так само нормально, як відчувати проблеми з фізичним здоров’ям», – наголосила практичний психолог психологічної служби університету Вікторія Даценко.

Фахівець також поділилась порадами стосовно того, як перейти із так званої «зони страху» («купую їжу та ліки у надмірній кількості; розповсюджую навколо себе емоції страху та тривоги; часто жаліюсь; легко дратуюсь» тощо) до «зони навчання» («намагаюсь відпускати те, що не контролюю; розпізнаю свої емоції; обізнаний із тим, що відбувається і думаю, як діяти; перед поширенням інформації перевіряю її; усвідомлюю, що всі ми стараємось робити все, що можливо») та навіть «зони росту» (думаю про інших і те, як їм допомогти; роблю свої здібності доступними тим, хто цього потребує; живу в теперішньому моменті та фокусуюсь на майбутньому; ставлюсь до себе та інших з емпатією; вдячний та ціную оточуючих; зберігаю оптимістичне налаштування та надію; шукаю спосіб адаптуватись до змін; практикуюсь у креативності та збереженні спокою й терплячості). Психолог також показала слухачам, за допомогою яких вправ можна боротися зі стресом, обговорила з аудиторією психологічні проблеми, які турбують студентів та викладачів і порадила способи відновлення ресурсного стану.

«Це не перший практичний семінар, який Вікторія Миколаївна проводить для наших студентів, проте з початком чергового карантину ми вирішили попросити про іще одне онлайн-заняття по відновленню психологічної рівноваги, – коментує гарант спеціальності «035 Філологія» – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва – Ми надзвичайно вдячні Вікторії Даценко за актуальний, цікавий та корисний психологічний тренінг».

Якщо ви не впевнені у власних силах, страждаєте від нападів тривожності, не можете впоратися з негативними емоціями – звертайтеся за допомогою до психологічної служби університету. Для оперативної психологічної допомоги працівникам та здобувачам вищої освіти в університеті працює чатбот психологічної служби. Спеціально створений чат-бот допоможе подолати власну сором’язливість і страх бути непочутими, уникнути непорозуміння з дорослими та однолітками. В умовах пандемії зростає рівень тривожності, молодим людям часом немає просто до кого звернутися, щоб поділитися наболілим, відволіктися.

Підпишіться на бота – набирайте в пошуку @NUPP Psychological Support і натисніть «Розпочати».

1. Опишіть своє питання чи проблему у рядку «Ваш запит (проблема)».

2. Виберіть найзручніший формат для спілкування у рядку «Обрати соціальну мережу для консультацій». Конфіденційність, можливість відверто поговорити про проблеми та отримані негативні емоції, сприятлива атмосфера гарантовані!

3. Надішліть власний телефонний номер для встановлення контакту – на телефон психолога надійде сповіщення з отриманою інформацією. З вами зв’яжуться найзручнішим способом та нададуть необхідну допомогу.

В університеті також створена електронна скринька довіри для звернень щодо конфліктних ситуаційconflict@nupp.com

Нагадуємо, що психологічна служба Національного університету Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка здійснює свою діяльність щодо забезпечення психологічного та соціального супроводу освітньо-виховного процесу студентської молоді і є складовою Психологічної служби системи освіти України.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»