2023-07-03

Викладачі та студенти Полтавської політехніки взяли участь у серії заходів, присвячених відзначенню Дня архітектури України

Викладачі та студенти ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки на чолі з директором, доктором архітектури, професором Вадімом Вадімовим взяли участь у серії заходів з нагоди Дня архітектури України. У рамках роботи колегії Департаменту будівництва, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики за участю міських та районних архітекторів області у приміщенні Центру «Дія» експонувалася виставка кращих творчих робіт студентів-бакалаврів.

Викладачі та студенти Полтавської політехніки взяли участь у серії заходів, присвячених відзначенню Дня архітектури України

На запрошення дирекції Департаменту будівництва, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики Полтавської ОВА викладачі та студенти ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки на чолі з директором, доктором архітектури, професором, Заслуженим архітектором України Вадімом Вадімовим взяли участь у серії заходів з нагоди Дня архітектури України. У рамках роботи колегії Департаменту за участю міських та районних архітекторів Полтавської області, обласного осередку Національної спілки архітекторів України, Архітектурної Палати України, громадськості у приміщенні Центру «Дія» експонувалася виставка кращих творчих робіт студентів-бакалаврів, зокрема учасників Міжнародного архітектурного конкурсу Steel Freedom.

Яскраву презентацію науково – освітніх та професійних досягнень потужної наукової архітектурної школи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провів директор Навчально – наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, доктор архітектури, професор, Заслужений архітектор України Вадім Вадімов, який звернув увагу присутніх на низку актуальних викликів, що постали перед університетом як осередком практичної підготовки фахівців у сфері архітектури, будівництва та просторового планування.

«Наразі держава потребує інноваційних рішень у сфері будівництва, віднаходження оригінальних архітектурних рішень, якраз цим ми займаємося, навчаючи наших студентів думати, розвиватися і втілювати творчі проєкти у реальних умовах.

Україна потребує фахівців, які зможуть відбудувати зруйновану інфраструктуру, зробити міста комфортними для життя і втілювати кращі світові стандарти, де архітектори зможуть повною мірою розкрити власний творчий та професійний потенціал. Полтавська політехніка надає якісні професійні знання, які можна з легкістю помножити на таланти студентської молоді і в результаті отримати сильний синергетичний ефект, що вже став «візитівкою» нашої командної роботи. Про якість практичної підготовки майбутніх архітекторів свідчать конкурсні студентські роботи, представлені на цій виставці», - прокоментував спікер.

Ще одним вектором діяльності полтавських архітекторів є підкорення європейського професійного простору, освіти та науки, практики розвитку міст на засадах Нової Лейпцизької Хартії-2020. Для того, щоб бути долученим до вищезазначених процесів Полтавська архітектурна школа пройшла складну процедуру набуття членства у Асоціації європейських шкіл просторового планування – AESOP, яка об’єднує понад 150 провідних університетів Європи з 24 держав.

Вадім Митрофанович нагадав присутнім, що у липні 2022 року Полтавська архітектурна школа Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стала першою в Україні, а університет отримав престижний статус члена даної Асоціації.

Полтавська політехніка мала стати масштабним майданчиком для проведення щорічної зустрічі архітектурних шкіл Європи у березні 2023 року, але здійснитися амбітним планам не вдалося – завадило повномасштабне вторгнення та запровадження воєнного стану.

Тому з міркувань безпеки зустріч, модеровану науковцями Полтавської політехніки, перенесли до Університету Братислави (Словаччина).

Власними враженнями про рівень представлених студентських робіт поділився керівник Полтавського осередку Національної спілки архітекторів України, голова державної екзаменаційної комісії по захисту дипломних проєктів здобувачів освіти спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» Едуард Зубашич: «Полтавська архітектурна школа розпочинає історію свого розвитку з 1966 року. Бакалаври, які цьогоріч захищали власні проєкти, продемонстрували глибокі практичні знання та цікаві архітектурні рішення.

Сучасна архітектурна школа Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» має потужний потенціал свого розвитку, свідченням такого колосального успіху є визнання на міжнародному рівні – членство у Асоціації європейських шкіл просторового планування – AESOP, єдиному серед університетів України. Бажаю полтавській архітектурній школі нових плідних результатів у підготовці архітекторів».

Про вагомі досягнення студентів - архітекторів красномовно свідчать досягнення учасників Міжнародного архітектурного конкурсу Steel Freedom – на виставці у Полтавській обласній військовій адміністрації представлені роботи фіналістів 2019 -2021 років, серед яких особливий інтерес становить «Створення проєкту соціального офісу з громадською приймальнею міського голови у місті Маріуполь» 2019 року. Робота зайняла третє призове місце, взята до реалізації і на момент повномасштабного вторгнення вже була розроблена робоча документація. Друга робота «Офісна будівля у місті Київ» 2021 року також отримала приз – подорож на всесвітню виставку у Дубаї ЕКСПО -2020. Поїздка не відбулася через війну, але фіналістки відвідали Архітектурне бієнале у Венеції, 2023 року.

Раніше науковці і студенти-архітектори презентували пілотний проєкт першої безбар’єрної школи у Полтаві.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»