2023-04-28

Науковці і студенти-архітектори презентували пілотний проєкт першої безбар’єрної школи у Полтаві

27 квітня у Полтавському навчально-виховному комплексі №16 відбулися громадські обговорення пілотного проєкту школи з інклюзивним середовищем, який у співпраці з Полтавським обласним осередком Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» розробили науковці і студенти Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою. Проєкт після доопрацювань представлять міжнародним партнерам і у разі підтримки – Полтава стане першим містом з інклюзивною школою.

Науковці і студенти-архітектори презентували пілотний проєкт першої безбар’єрної школи у Полтаві

Науковці і студенти Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою опікуються проблемами модернізації освітньої інфраструктури на Полтавщині, зокрема створення інклюзивного середовища та доступу до якісної освіти учнів з особливими потребами. У рамках меморандуму про співпрацю між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавським обласним осередком Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України», за активного сприяння ректора, професора Володимира Онищенка минулого року почалась робота над ідеями модернізації освітньої інфраструктури і створення інклюзивних шкіл.

«Ні для кого не секрет, що наші школи на 99,99% не мають повного доступу для маломобільних груп населення. Поспілкувавшись з директором Полтавського навчально-виховного комплексу №16, ми обрали цей навчальний заклад для пілотування ідеї.

Майбутні магістри архітектури за підтримки науковців Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спроєктували повністю інклюзивну школу і презентували перед директором, учнями цієї школи та активістами Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України». Проєкт був дуже високо оцінений і викликав жваве обговорення.

Це – непересічна подія! Якщо випускники архітектурних спеціальностей будуть робити дипломні проєкти темі інклюзивності шкіл, це різко прискорить процес модернізації освітніх закладів, зекономить державі кошти і час та приверне належну увагу до цієї важливої справи. Успіхів!» – прокоментував Сергій Чумак, очільник Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України».

Над створенням проєкту працювали студенти-магістранти спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою – Людмила Скриль, Дарія Гнезділова і Станіслав Пелешенко (група 501-АМ). Науковими консультантами і керівниками проєкту виступили – кандидатка технічних наук, доцентка, завідувачка кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Тетяна Литвиненко, доктор економічних наук, доцент кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Григорій Шарий та старший викладач кафедри містобудування та архітектури, член НСАУ Олександр Обідний.

«Проєкт обумовлений збільшенням кількості дітей з особливими потребами, а також необхідністю робити будівлі доступними для осіб з інвалідністю. Це наш волонтерський внесок у майбутні необхідні процеси оновлення і відновлення України. Разом зі студентами ми працювали на громадських засадах, щоб привернути увагу до цієї дуже важливої теми. Наслідки війни будуть довго даватися взнаки, а проєкти відбудови уже повинні враховувати потреби сучасності. На нашу думку, студенти чудово впоралися з поставленим завданням», – відзначила науковиця Тетяна Литвиненко.

«Робота над цим проєктом безбар’єрної школи почалась 15 лютого за дорученням директорату Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Студенти та викладачі провели обстеження будівлі та виявили проблеми до проєктування. Студенти-магістранти на високому професійному рівні виконали роботу по створенню ескізного проєкту», – розповів старший викладач Олександр Обідний.

Попередню презентацію магістранти провели у студхабі «Політехніка», обговоривши з науковцями можливі вдосконалення проєкту. Окрім ескізу студенти створили відео для наочного перегляду запропонованого функціонального зонування.

У громадському обговоренні взяли участь директор школи Віктор Явтушенко, учні 11-А класу, представники Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України».

Автори проєкту запропонували оновити існуючу будівлю Полтавського НВК №16, де функціональне зонування зараз не дає можливості без перешкод відвідувати та навчатись дітям обмеженими можливостями. У проєкті на вході до території і самої школи створені пандуси з поручнями, конструкція яких відповідає вимогам, вимощена тактильна плитка 30х30 см (вмурована в тротуарну плитку), нанесені попереджувальні смуги з тактильними індикаторами пірамідальної форми. На одному з фасадів розширено прибудовану конструкцію та змінено сходовий марш на двумаршевий пандус для евакуації з виставкової зали, ухил якого відповідає нормативам.

На території пропонується відновити майданчики для гри у баскетбол та відреставрувати футбольне поле, встановити по периметру огорожу, виконати мощення на шляху до кожного майданчика. При головному вході є два гральних майданчика для дозвілля різних категорій дітей. Для розвитку моторики запропоновано авторський майданчик з канатною сіткою, драбинами та невеликим скалодромом, зоною для гімнастики і тренажерами різного типу.

У дизайні інтер’єрів використані спокійні тони, а перешкоди або акцентуючі об’єкти виділені кольором, який покращить орієнтування у просторі людини з вадами зору, зокрема різними кольорами виділені входи до класів, а їх номери оформлені підсвіткою, також гарно виділені напрямки евакуаційного маршруту з відповідними табличками. Розроблена зона відпочинку, авторські парти для класів, які роблять приміщення поліфункціональним, зручним для всіх дітей і дозволяють підлаштовувати простір під різні типи занять.

Окрему увагу приділили інклюзивності їдальні, актової зали та вбиралень. Школи, побудовані за часів СРСР, ніколи не мали окремої вбиральні для маломобільних груп населення, а у більшості випадків мали високі сходинки при вході до кабінки туалету, в їдальні простір між столами не розрахований для проїзду візочками, а актові зали не мали ні глядацьких місць, ні можливостей, щоб діти могли теж брати участь у заходах. Студенти запропонували перетворити комору на першому поверсі на універсальну вбиральню (без порогу, зі спеціальним обладнанням, з поручнями біля рукомийника).

Директор Полтавського НВК №16 відзначив, що студенти виконали велику роботу, яка заслуговує на увагу. Представники громадської організації висловили схвальні відгуки і побажання для доопрацювання.

Всеукраїнська організація «Союз осіб з інвалідністю України» представить проєкт безбар’єрної школи міжнародним партнерам. Якщо вони підтримають цей проєкт, Полтава стане першим містом з інклюзивною школою.

Нагадаємо, до Дня охорони праці у Полтавській політехніці відбувся круглий стіл.

Нещодавно 9 науковиць Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» пройшли повний курс підвищення кваліфікації за програмою «Сталий, інклюзивний та смарт-розвиток в контексті децентралізації: досвід ЄС»випускниця політехніки створила проєкт «розумної» зупинки громадського транспорту у Полтаві, старший викладач кафедри містобудування та архітектури ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Павло Васильєв презентував проєкт стратегії дендрологічної ревіталізації території університету, який затвердили на ректораті, студенти обговорили європейські інноваційні smart-ідеї в екологічній, економічній та енергетичній сферах.

Раніше політехніка працювала над масштабним соціальним проєктом для осіб з інвалідністю «Артспорт», а на IV Міжнародній науково-практичній конференції «Архітектура: Естетика+Екологія+Економіка» науковці та студенти політехніки представили свої пропозиції до концепції сталого розвитку міста.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»