2023-04-28

У політехніці відбувся круглий стіл до Дня охорони праці

У рамках Тижня охорони праці в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся традиційний круглий стіл на тему «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці». Учасники представили актуальні доповіді щодо забезпечення безпеки життєдіяльності усіх учасників навчально-виховного і освітнього процесу, а також нагородили учасників конкурсу дитячих та студентських творчих робіт на тему безпеки життєдіяльності та охорони праці

У політехніці відбувся круглий стіл до Дня охорони праці

27 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у рамках Тижня охорони праці відбувся круглий стіл присвячений Всесвітньому Дню охорони праці під гаслом «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці».

З вітальним словом роботу круглого столу відкрили ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко та заступник начальника Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ельман Алієв. Модерувала захід начальник відділу охорони праці Полтавської політехніки Ірина Зоріна.

«З 2006 року, у Всесвітній День охорони праці, 28 квітня, в Україні щороку відзначається День охорони праці. Уже багато років поспіль саме в цей день ми збираємося за круглим столом, щоб обговорювати надзвичайно важливі питання – питання безпеки життєдіяльності усіх учасників освітнього і навчально-виховного процесу, зокрема в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Традиційно співорганізаторами є Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці – це наш важливий стратегічний партнер, який допомагає нам з питань охорони праці.

Дякую заступнику начальника Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ельману Алієву за участь!

Цитуючи наших колег-стейкхолдерів, нагадую, що «всі інструкції з питань охорони праці написані кров'ю, і ними нехтувати не можна».

В умовах воєнного стану питання безпеки життєдіяльності й охорони праці очолили рейтинг пріоритетів. Ми спостерігаємо дуже багато різних наслідків, які, на жаль, мають місце у закладах освіти усіх рівнів, особливо внаслідок бойових дій.

Перш ніж ми розпочали навчальний процес 15 серпня 2022 року, згідно з рекомендацією Міністерства освіти і науки України, щоб показати всьому світу й ворогу нашу незламність й організувати якісний навчальний процес, адміністрація Полтавської політехніки вжила заходів для організації укриттів та створення безпекової інфраструктури.

Важливо, що очолює наш відділ охорони праці університету фахівець з багаторічним практичним досвідом – Ірина Олександрівна Зоріна, яка ділиться своїм практичним досвідом і на високому рівні організовує створення безпечних умов для роботи та навчання.

Добримання правил безпеки життєдіяльності та охорони праці важливий пріоритет у діяльності Полтавської політехніки!» – привітав учасників круглого столу Володимир Онищенко.

Учасники круглого столу вшанували Хвилиною мовчання пам'ять людей, які загинули на виробництві в мирний час і через російську агресію.

«Всесвітній день охорони праці – скорботний день. Цього року Міжнародна організація праці визначила темою дня фундаментальний принцип у світі праці. Тисячі працівників в умовах війни втратили можливість працювати у безпечних умовах, що неабияк вплинуло на роботу нашої служби. У першу чергу, ми допомагаємо роботодавцям організувати безпечні умови праці і займатись профілактикою виробничого травматизму, ведемо просвітницьку роботу.

Безпечні умови праці – це спільна робота роботодавця і працівника. Кожен з працівників теж повинен дбати про особисту безпеку та оточуючих. Дякую, що запросили взяти участь у заході. Доповідачі якісно підготувалися, дякую за чудові й інформативні доповіді. Ірина Олександрівна Зоріна – дуже поважна людина, і я бачу, що університет в надійних руках. Таке відповідальне відношення до обов’язків щодо забезпечення безпеки праці та збереження здоров’я працівників – це чудово!», – наголосив Ельман Алієв.

«Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових небезпечних чинників, які призводять до погіршення умов праці. За час російської агресії під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 – зі смертельними наслідками. Безпосередньо від ракетних обстрілів та дії вибухових пристроїв постраждало 711 працівників, з яких 252 особи загинули.

Коли мова заходить про здоров’я та безпеку людини кожен з нас розуміє, що це найважливіші чинники життя. Для нас, громадян України, держава, яка живе, працює, навчається в умовах повномасштабної війни це як ніколи зрозуміло, а створити безпечне та здорове середовище, організувати безпечну навчальну, наукову, методичну, організаційну та інші види освітньої діяльності в умовах викликів, які поставила війна – це надскладне щоденне завдання. Звертаю вашу увагу, не проблеми, а завдання. І сьогодні колектив нашого університету вирішує поставлені часом питання, проводить кропітку й складну роботу для забезпечення прав учасників освітнього процесу на безпечні та нешкідливі умови праці та навчання», – зазначила начальник відділу охорони праці Полтавської політехніки Ірина Зоріна.

З актуальними та інформативними доповідями під час круглого столу виступили: головний спеціаліст сектору мобілізаційної роботи, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Міністерства освіти і науки України Віталій Міщенко («Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці»); начальник відділу охорони праці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Зоріна («Організація безпечного та здорового робочого середовища під час освітнього процесу у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»); практичний психолог, доктор філософії за спеціальністю «Психологія», Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Євгенія Хоменко («Відновлення емоційної рівноваги – ефективної роботи»); доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Віктор Бредун («Хімічні загрози сучасного світу»); доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Гукасян («Реалізація прав працівників на здорові та безпечні умови праці, пільги й компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці»); кандидат медичних наук, доцент, завідувач кафедри фізичної терапії та ерготерапії, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Горошко («Здоров’язберігаючі технології та реабілітаційні методики у профілактиці професійних захворювань»); завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій, доктор технічних наук, професор, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія» Олександр Шефер («Перспективи переходу від системи управління безпекою до системи оцінювання ризиків небезпек, на основі практики ЄС»).

У рамках круглого столу відбулось підбиття підсумків конкурсів творчих робіт серед учасників освітнього процесу – від найменших вихованців Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку «Mr.Leader» до студентів.

За формування активної позиції у науково-педагогічних працівників кафедри та здобувачів освіти щодо питання охорони праці, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності, підняття рівня інформаційно просвітницької роботи та з нагоди відзначення Дня охорони праці України Подякою ректора Національного університету «Полтавська політехніка Імені Юрія Кондратюка» нагороджено колектив кафедри теплогазопостачання та теплоенергетики ННІ нафти і газу.

За проявлену активну громадську позицію щодо поширення інформації з питань організації безпеки життєдіяльності освітнього процесу в умовах воєнного стану та з нагоди відзначення Дня охорони праці України Подякою ректора Національного університету «Полтавська політехніка Імені Юрія Кондратюка» нагороджені студентки:

  • Матяж Вероніка – студентка групи 101-А;

  • Бовкун Анастасія – студентка групи 501-ФОММ;

  • Рябіко Тетяна – студенти групи 101-ФО;

  • Касімова Шахло – студенти групи 101-ФО.

За активну залученість до життя університету та з нагоди відзначення Дня охорони праці України відзначили вихованців Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку «Mr.Leader». Дошкільнята-переможці нагороджені подарунками:

  • Мангура Богдан – 1 місце (5 років)
  • Бондарєва Софія – 2 місце (6 років)
  • Буряк Андрій – 3 місце (4 роки)

Учасники заходу відвідали тематичну виставку творчих дитячих та студентських робіт у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки. Студенти групи 101-ФОМ кафедри образотворчого мистецтва сформували експозицію з конкурсних робіт.

Нагадуємо, у політехніці почався XVII Всеукраїнський фестиваль науки, університет підвищив позиції у рейтингу наукової діяльності.

Раніше майбутні студенти познайомилися з освітніми можливостями Полтавської політехніки, науковці, студенти і музейники відзначили Міжнародний день польоту людини в космос.

 

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»