2023-04-13

Науковці, студенти і музейники відзначили Міжнародний день польоту людини в космос

До Всесвітнього дня авіації і космонавтики (Міжнародного дня польоту людини в космос) на базі Полтавської політехніки відбувся традиційний студентський науковий круглий стіл. Під час заходу за участі науковців Полтавського музею авіації та космонавтики студенти університету, Полтавського фахового коледжу нафти і газу та Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя представили наукові доповіді, присвячені розвитку авіації і космонавтики та внеску видатних земляків у досягнення сучасності.

Науковці, студенти і музейники відзначили Міжнародний день польоту людини в космос

12 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства факультету філології, психології та педагогіки спільно з науковцями Полтавського музею авіації та космонавтики провели традиційний студентський науковий круглий стіл з нагоди Міжнародного дня польоту людини в космос та Дня працівників ракетно-космічної галузі в Україні.

Перед науковою зустріччю гості та науковці вшанували пам'ять Юрія Кондратюка і поклали квіти до його пам’ятника біля університету.

Студентський круглий стіл урочисто відкрили кандидатка педагогічних наук, доцентка, декан факультету філології, психології та педагогіки Анна Агейчева, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства культури та документознавства Полтавської політехніки Ірина Передерій, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки Людмила Чередник, директор Полтавського музею авіації та космонавтики Андрій Пушкарєв та доктор історичних наук, завідувачка науково-дослідницького сектору Полтавського музею авіації та космонавтики Ірина Пістоленко,

Директор Полтавського музею авіації та космонавтики Андрій Пушкарєв привітав студентство зі святом, побажав наукових успіхів та перспектив й нагадав, що патрон Полтавської політехніки – полтавець Олександр Шаргей (Юрій Кондратюк) був засновником теоретичної космонавтики в Україні.

Засідання студентського круглого столу модерувала Людмила Чередник – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки. Активними учасниками круглого столу стали студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавського фахового коледжу нафти і газу та Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя. Вже традиційно комунікація круглого столу була двомовною –  українською та англійською мовами.

«Наш традиційний студентський науковий круглий стіл ми присвячуємо одразу кільком знаменним датам, які сьогодні відзначаються, зокрема Міжнародному дню польоту людини в космос, встановленого Генеральною Асамблеєю ООН 2011 року. Крім того, сьогодні в Україні відзначається важливе професійне свято – День працівників ракетно-космічної галузі.

Всі ви знаєте, що наш університет носить ім'я непересічної постаті, яка зробила величезний внесок у розвиток теорії космічних польотів. Це була людина, яка відзначалася неймовірним інженерним хистом. Мова про нашого патрона – Юрія Васильовича Кондратюка (Олександра Гнатовича Шаргея).

Цей день надзвичайно важливий для нашої університетської спільноти й вже багато років поспіль ми дотримуємося цієї традиції, відзначаючи всі зазначені свята саме таким студентським заходом, святом науки, де наші студенти мають можливість презентувати цікаві глибокі наукові розвідки, які присвячені різним сторінкам освоєння космосу, повітроплавання, а також нашим славетним землякам, адже загально відомо, що українці зробили надзвичайний внесок як в розвиток повітроплавання, так і в освоєння космічних просторів», – зазначила завідувачка кафедри українознавства культури та документознавства Полтавської політехніки Ірини Передерій.

Декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева наголосила на необхідності проведення подібних заходів та побажала доповідачам та всім присутнім отримати задоволення від заходу.

«У багатьох країнах світу відзначають 12 квітня. У різних країнах свої космічні герої, але Україна не зважаючи ні на які перешкоди, труднощі й складні періоди в нашій історії, як не дивно для інших країн і народів, займає почесне і дуже почесне місце в історії світової космонавтики.

Нам є кого згадати, багато імен, багато зірок на полтавському небосхилі, і чи не найяскравішою зіркою є Юрій Васильович Кондратюк. Навіть американці визнають, що аби не розробки й ідеї нашого з вами краянина Олександра Шаргея вони не змогли б здійснити своїх космічних польотів і найголовнішу місію – місію польоту та висадки людини на поверхню Місяця.

Я хочу нагадати вам, що Юрій Кондратюк є автором пріоритетних ідей, які сьогодні визнані в усьому світі – і філософських, і технічних. Одна з таких ідей допомогла американцям здійснити в 1969 році найважливіший в історії космонавтики політ і висадку людей на поверхню місяця. В усьому світі сьогодні цінують розробки Юрія Кондратюка, саме тому його ім'я внесено до Міжнародного Залу космічної слави, який знаходиться в місті Аламоґордо.

Нам з вами є чим пишатися. Ми багато знаємо про наших земляків і багато чим можемо поділитися з усім світом», – наголосила Ірина Пістоленко.

«Польоту людині в космос, численним космічним розробка передувала напружена праця мрійників, теоретиків, які пропагували необхідність космічних польотів і теоретично обґрунтували їх можливість. Нам дуже приємно, що одним з них був патрон нашого навчального закладу – Олександр Шаргей, більше відомий світові як Юрій Васильович Кондратюк.

Космос – загадковий, прекрасний, невідомий, небезпечний. Кожного дня гинуть цілі світи й народжуються мільйони нових планет, зірок, галактик. Людина живе в космосі вже понад мільйон років, але як і раніше знає про нього нескінченно мало. Сьогоднішні доповіді демонструють, що думки фантастів перестали бути фантастикою, і сьогодні це вже реальність.

Тож бажаємо молодим дослідникам цікавих відкриттів, які будуть корисними людству», – побажала Людмила Чередник.

Надзвичайно цікавими та актуальними доповідями поділилися Світлана Левченко, студентка групи 201-ГІ («Юрій Кондратюк – піонер космонавтики і видатний інженер»; науковий керівник – Людмила Чередник, кандидатка філологічних наук, доцент, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства), Анна Онопрієнко, студентка групи 101-ФФ («Yuri Kondratyuk: Past, Present, Future»; науковий керівник – Анна Агейчева, кандидатка педагогічних наук, доцент, декан факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки), Вікторія Мазняк, студентка групи 101-ФІ («Лицар неба, що залишився в ньому навічно (Герой України Олександр Оксанченко)»; науковий керівник – Ірина Передерій, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства), Дар’я Єрьомченко, студентка групи 501-ФД («Можна розстріляти літак, але не можна вбити Мрію! (історія найбільшого у світі літака)»; науковий керівник – Наталія Ічанська, кандидатка фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики), Водолага Ірина, студентка групи 101-ЕТ («Місія Артеміда: перспективи освоєння людиною Місяця»; науковий керівник – Андрій Нарадько, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства), Анастасія Стеценко – студентка групи Д-31, Миргородський фаховий коледж імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» («Використання космічних технологій для моніторингу стану довкілля та збереження природних ресурсів»; науковий керівник – Катерина Дяченко, викладачка Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»), Клочко Андрій, студент групи ІТ-3-1 Полтавський фаховий коледж нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» («Використання мобільних додатків при вивченні астрономії»; науковий керівник – Ольга Сидорина, викладачка вищої категорії, Полтавський фаховий коледж нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»).

Минулого року до Міжнародного дня польоту людини в космос науковці університету відзначили досягнення українців в історії освоєння космосу та вшанували пам’ять патрона Полтавської політехніки.

Нещодавно студентка політехніки виступила на міжнародній науково-практичній конференції з краєзнавчою розвідкою про перебування Тараса Шевченка на Полтавщині.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»