2023-04-28

Студенти обговорили європейські інноваційні smart-ідеї в екологічній, економічній та енергетичній сферах

У рамках XVII Всеукраїнського фестивалю науки в Полтавській політехніці відбувся студентський науковий круглий стіл «Від розумної спеціалізації до трансформації екологічної, економічної та енергетичної сфер», реалізований за підтримки проєкту Erasmus+. У студхабі «Політехніка» відбувся справжній інтелектуальний студентський батл, де молодь дискутувала щодо питань інноваційних ідей smart-спеціалізацій на основі існуючого передового досвіду країн Європейського Союзу.

Студенти обговорили європейські інноваційні smart-ідеї в екологічній, економічній та енергетичній сферах

28 квітня у рамках XVII Всеукраїнського фестивалю науки, який проводить Національнийй університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», у студентському хабі відбувся студентський науковий круглий стіл «Від розумної спеціалізації до трансформації екологічної, економічної та енергетичної сфер», реалізований у рамках навчального модуля Жана Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», за підтримки проєкту Erasmus+.

Модерувала наукову дискусію кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Чичуліна. Раніше проєкт науковців університету під керівництвом Ксенії Вікторівни переміг на конкурсі Jean Monnet Actions від програми Erasmus+.

Серед доповідачів виступили студенти університету, які наразі беруть участь у міжнародних програмах академічного обміну. Учасники круглого столу обговорили змістовні доповіді студентів університету «Smart-спеціалізація як основний драйвер сталого розвитку: співпраця України з ЄС» (Наталія Чорновол, студентка групи 301-ЕП), «Особливості медичного та автострахування в Німеччині та Україні» (Іван  Скриль студент спеціальності «Інформатика» університету Отто і Фрідріха в Бамберзі (Німеччина), «Європейський Зелений курс: масштабний план трансформації Європи та України» (Марина Горбунова, студентка групи 301-ЕП), «Smart-технології в умовах Smart-економіки» (Марія Пашко, студентка групи 301-ФМ), «Польський досвід впровадження розумної спеціалізації (RIS3) для розвитку економіки» (Владислав Кислий, студент Ягеллонського університету, Польща), «Досягнення цілей розумних спеціалізацій в контексті трансформації економіки України» (Анастасія Ткаченко, студентка гр.301-ЕП), «Розвиток креативних індустрій як головний пріоритет смарт-спеціалізацій» (Анастасія Путря, студентка групи 301-ЕП), «Європейський досвід впровадження розумних спеціалізацій: методичні особливості» (Владислав Пивоваров, студент групи 301-ЕП), «Європейська практика впровадження smart-спеціалізацій: можливості для України» (Олександр Терпак, студент групи 301-ББ), «Розумні спеціалізації як складові успішних стратегій розвитку» (Анастасія Никифорова, студентка групи 301-ЕФ), «Фінансова інклюзія як драйвер розвитку фінансового сектору України» (Ярослава Бура, студентка групи 301-ЕФ). Доповідачі ділилися власними напрацюваннями та поділилися планами подальшої науково-дослідницької діяльності.

«Відповідно до пріоритетів оновленої програми Еразмус+ ключовими напрямами роботи, окрім міжнародної співпраці, має стати інклюзивність, цифровізація та екологічність. Саме під таким гаслом пройшов студентський науковий круглий стіл, реалізований у рамках навчального модуля «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», що відбувся на базі сучасного студхабу «Політехніка».

Команда проєкту Жан Моне закликала підтримувати викладання, навчання та проведення досліджень з питань європейської інтеграції, зокрема щодо майбутніх викликів та можливостей Європейського Союзу в межах напряму Жан Моне.

Створені адміністрацією університету комфортні умови та сучасні дизайнерські рішення студхабу надали можливість проведення такого рівня заходу для студентської молоді. Учасники активно підтримали нові флагманські ініціативи Еразмус+ та долучились до реалізації масштабного Проєкту Жан Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції.

Не зупинятимемося на досягнутому, будемо далі досліджувати, аналізувати та використовувати результати задля всебічного розвитку нашої країни у європейському просторі», – зазначила науковиця Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Ксенія Чичуліна.

Нагадаємо, студенти політехніки беруть участь у Першому Полтавському чемпіонаті бізнес-кейсів від ТМ Premier Socks, освітній проєкт науковиць політехніки став хедлайнером Загальноукраїнського конкурсу проєктів у сфері освіти дорослих,  науковці політехніки презентували власні стартап-проєкти на Фестивалі інновацій.

Нещодавно проректор з наукової та міжнародної роботи представила політехніку на Генеральній асамблеї Європейської Асоціації Університетів, студенти обрали своїх представників у складі Вченої ради університету, Полтавська політехніка підвищила позиції у рейтингу наукової діяльності.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»