2023-04-27

Проректор з наукової та міжнародної роботи представила політехніку на Генеральній асамблеї Європейської Асоціації Університетів

Протягом 20-21 квітня 2023 року у одному з провідних польських університетів – Гданській політехніці відбулась Генеральна асамблея і Щорічна конференція EUA 2023 «Ми повинні говорити про вплив». Конференція зібрала інституційних лідерів (ректорів, проректорів та голів адміністрацій), дослідників та аналітиків у галузі вищої освіти, а також представників різних організацій, які працюють у сфері вищої освіти та наукових досліджень. Учасники обрали нового президента і членів правління EUA.

Проректор з наукової та міжнародної роботи представила політехніку на Генеральній асамблеї Європейської Асоціації Університетів

У 2022 році Полтавська політехніка, один з небагатьох закладів вищої освіти України, увійшла до Європейської Асоціації Університетів. Члени EUA впливають на формування європейської політики та ініціативи щодо вищої освіти і наукових досліджень. Завдяки безперервній взаємодії з різними європейськими та міжнародними організаціями EUA гарантує, що незалежний голос європейських університетів буде почутий, адже університети мають глибокий вплив на людей і суспільства, а також на політику, яка ними керує.

За дорученням ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка проректор з наукової та міжнародної роботи Олена Степова взяла участь у Генеральній асамблеї, на якій обрали Президента та членів президії Європейської Асоціації Університетів, і представила Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на конференції Асоціації.

«Для нас велика честь і задоволення вітати учасників Щорічної конференції та Генеральної асамблеї Європейської асоціації університетів 2023 року в Гданському політехнічному університеті.

Наш університет пишається тим, що є важливим партнером у розвитку Європейського дослідницького простору та Європейського простору вищої освіти, зокрема, сприяючи розвитку парадигми відкритої науки та відкритих дослідницьких даних, а також розширюючи міжнародну співпрацю в галузі досліджень і освіти та просуваючи соціальну інклюзивність і різноманітність. Вища освіта та наукові дослідження в Польщі наразі зазнають фундаментальних змін, ініційованих нещодавно прийнятим новим законом, який отримав назву «Закон 2.0», що став цікавим фоном для заходів конференції. Ми знаходимося в авангарді цих змін.

Гданська політехніка входить до числа провідних польських університетів згідно з національними та міжнародними рейтингами. Ми прагнемо збільшити нашу участь та видимість в Європі та світі. Гданська політехніка є третім польським університетом, який приєднався до Конференції європейських шкіл передової інженерної освіти та досліджень (CESAER) – організації європейських технологічних університетів. Європейська комісія надала нашому університету право використовувати престижний логотип HR Excellence in Research – знак якості, що гарантує найвищі стандарти в наукових дослідженнях та працевлаштуванні персоналу. Ми беремо значну участь у європейських та ширших заходах з мобільності, зокрема, через програму Erasmus+, маючи понад 550 міжінституційних угод. Ми також є членом галузевої асоціації ARTEMIS, яка надає доступ до широкої мережі високопрофесійних дослідницьких та інноваційних партнерів», – зазначив ректор Гданської політехніки Кшиштоф Вільде.

Конференція стала незабутньою подією і платформою для обміну думками та досвідом, що сприятиме встановленню довгострокових партнерських відносин не тільки під час офіційних сесій конференції, але і в ході стимулюючих соціальних заходів.

Учасники щорічної конференції на традиційних та інтерактивних сесіях досліджували різні аспекти впливу університетів та обговорювали, як сприяти ширшому усвідомленню їхньої вагомої ролі у суспільстві, а також обрали Президента та членів президії Європейської Асоціації Університетів.

Президент Євразійської асоціації обіймає посаду чотири роки і очолює Правління Євразійської асоціації, яке відповідає за підготовку та реалізацію політики Асоціації, а також планування її діяльності.

Новим президентом став Джозеф М. Гаррелл. Він змінив на цій посаді Майкла Мерфі, колишнього президента Університетського коледжу Корка, який обіймав цю посаду з 2019 року.

З 2012 по 2022 рік професор Гаррелл обіймав посаду ректора Університету Рамона Льюлля в Барселоні, а також був віце-президентом Конференції ректорів іспанських університетів (CRUE) і представляв CRUE у Раді Євразійської асоціації з 2016 по 2019 рік. До цього працював на керівних посадах в університеті (проректором з досліджень та інновацій, генеральним секретарем і проректором з питань університетської політики).

Професор Гаррелл приступить до виконання своїх обов'язків 1 липня 2023 року, після завершення терміну повноважень Майкла Мерфі.

Після обрання президента, члени Асоціації також обрали нових членів Правління:

  • Вінсент Блондель, ректор Лувенського університету (Бельгія)
  • Астрід Седерберг Віддінг, ректор Стокгольмського університету (Швеція)
  • Мауріціо Тіра, колишній ректор Університету Брешії (Італія)
  • Вім ван де Донк, ректор Тілбурзького університету (Нідерланди)
  • Марцін Палис, колишній ректор Варшавського університету (Польща) (переобраний чинний член Правління на наступний термін)

Обрані члени Правління приєднаються до Пола Бойла (Університет Свонсі), Анни Лекі (Університет прикладних наук Магдебург-Стендаль) та Іванки Попович (Белградський університет), чиї повноваження триватимуть до 2025 року.

Нагадаємо, науковці Полтавської політехніки провели у Братиславі 18-ту зустріч керівників європейських шкіл просторового планування AESOP і зустрілись з головним архітектором Гданська.

Нещодавно представники політехніки стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії.

Раніше науковиці політехніки взяли участь у вебінарі, присвяченому проєктам мобільності у період війни, а інноваційну та науково-освітню діяльність Полтавської політехніки представили на конференції-виставці EAIE-2022 у Барселоні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»