2023-04-14

Науковці політехніки провели у Братиславі 18-ту зустріч керівників європейських шкіл просторового планування AESOP

Науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели 18-ту міжнародну зустріч керівників європейських шкіл просторового планування – членів AESOP. Важлива професійна подія для архітектурних шкіл Європи мала відбутись у Полтаві, але через війну відбулась на базі Словацького технічного університету у Братиславі (STU). Під час зустрічі відбулись вибори нового президента AESOP, а політехніка започаткувала співпрацю з кількома європейськими університетами.

Науковці політехніки провели у Братиславі 18-ту зустріч керівників європейських шкіл просторового планування AESOP

З 17 по 26 березня 2023 року делегація Полтавської політехніки у складі доктора архітектури, професора, завідувача кафедри містобудування та архітектури ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, в.о. проректора з наукової та міжнародної роботи Вадима Вадімова, доктора філософії Наталії Максюти та кандидатки педагогічних наук, доцентки, декана факультету філології, психології та педагогіки Анни Агейчевої перебувала у відрядженні у Словацькому технічному університеті в Братиславі (STU). У онлайн-форматі в заходах взяла участь кандидатка архітектури, доцент, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Людмила Шевченко.

Влітку 2022 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став першим в Україні, хто отримав престижний статус члена Асоціації європейських шкіл з просторового планування (AESOP). У жовтні минулого року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» обрали організатором 18-ї зустрічі керівників європейських шкіл планування AESOP «Майбутнє планування та розвиток в умовах надзвичайних ситуацій» («Future Planning and Development within Emergencies») в Братиславі.

Асоціація європейських шкіл планування (AESOP), до якої входить близько 150 європейських університетів та організацій, створила у 1995 році основні вимоги до якісної європейської освіти з планування. Це загальні принципи та цінності, які поділяють школи-члени в усій Європі. Ці ж керівні принципи AESOP використовує для оцінки кандидатів на повноправне членство.

«Як неодноразово наголошував наш ректор, Володимир Олександрович, наука має бути практикорієнтованою, комерційно привабливою і відповідати на виклики сучасності. Коли науковці кафедри містобудування та архітектури працювали над рекомендаціями щодо облаштування модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб, це надихнуло до пошуку платформ для співпраці і обміну досвідом з європейськими колегами. Так ми презентували свою архітектурну школу і були високо оцінені членами AESOP, визнані гідними членства в Асоціації.

У рамках першого круглого стілу «Гнучкі планувальні рішення для житла тимчасово переміщених осіб» я представив досвід реалізації проекту «Інтегрований розвиток міст України» у доповіді «Реалізація проекту GIZ «Інтегрований розвиток міст України» у післявоєнний період на основі кластерної організації міського простору».

Ми показали наскільки важливим кроком у відновленні зруйнованих міст і територій є розробка концепції комплексного розвитку окремого міста. Розробка нового підходу у просторовому розвитку міст, застосування інноваційних підходів в існуючій практиці містобудування, процес неформального проектування дозволить отримати новий якісний рівень генеральних планів міст України.

Продовжимо співпрацю з європейськими колегами для розробки рішень післявоєнної відбудови України та впровадження інновацій у навчання студентів. Полтавська політехніка запрошена до участі у 35-му щорічному конгресі з просторового планування в Лодзі (Польща), який відбудеться у липні 2023 року. І після зустрічі з головним архітектором Гданська (Польща) Піотром Лоренсом ми досягли згоди щодо проєктів та співпраці між муніципалітетами Гданська та Полтави, і університетами (Гданського університету технологій та Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»).

Велика вдячність AESOP та її очільнику Томасу Ділінгеру, декану з навчальної роботи з планування у Віденському технічному університеті, за підтримку як Полтавської політехніки, так і всієї України в складних на сьогодні воєнних умовах.

Щиро дякуємо професору Марошу Фінці та його заступнику Зузані Ладзинській за допомогу в організації заходу на базі Словацького технічного університету в Братиславі», — прокоментував доктор архітектури, професор, завідувач кафедри містобудування та архітектури ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, заслужений архітектор України Вадим Вадімов.

Триденна програма зустрічі була насиченою. Перший день програми передбачав закриту зустріч виконавчого комітету AESOP.

Другий день був присвячений результатам діяльності AESOP за попередній рік, обранню президента AESOP на 2024-2026 роки та Полтавській політехніці – науковці передали привітання учасникам зустрічі від ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка, провели віртуальну екскурсію культурно-архітектурним простором Полтави і кампус-тур університетом, представивши 205-річну історію і досягнення Полтавської політехніки.

На засіданні Ради представників AESOP 23 березня відбулися вибори нового президента AESOP на 2024-2026 рр. Президентом обрали Марію Хакансон, професорку Королівського технологічного інституту (Стокгольм, Швеція). Науковиця приєднається до Виконавчого комітету AESOP в якості Віце-президента 1 серпня 2023 року, а президентські повноваження почнуться з 1 серпня 2024 року. Науковці досягли домовленості про проведення спільних воркшопів як для студентів, так і викладачів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та шведського Королівського технологічного інституту.

Під час третього дня науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у 3-х круглих столах з доповідями та організували виступи двох основних спікерів, які приєднались на запрошення професора Вадима Вадімова: професор Янош Бреннер (Технічний університет Будапешту) та професор Юрій Палеха (Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя).

Науковці політехніки мали окрему зустріч з віце-президентом AESOP, деканом Центру передового досвіду ЄС SPECTRA Словацького технічного університету (STU), професором Марошем Фінкою і обговорили участь у грантових програмах та заходах, які є в робочих планах AESOP. Робоча зустріч завершилась підписанням меморандуму про подальшу співпрацю між SPECTRA (STU) та  Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Європейські колеги передали навчальну наукову літературу, яка поповнила навчально-методичний фонд ННІ архітектури, будівництва та землеустрою.

Проректор з міжнародних та публічних відносин Словацького технічного університету в Братиславі, професор Любіча Віткова підтримала підготовку наступного етапу розширення співпраці – підписання меморандуму про співпрацю між університетами, а також розробку програми академічної мобільності студентів-архітекторів, стажування для науково-педагогічних працівників, проведення міжкафедральних воркшопів.

Професор Фінка і професор Ямечний з аспіранткою з Каїру (Єгипет) провели спільний воркшоп щодо обміну досвіду в напрямі архітектурної семіотики.

За підсумками заходу Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зміцнив лідерські позиції у сфері просторового планування на міжнародному рівні.

AESOP висловив подяку Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і організаційному комітетуВадиму Вадімову, Анні Агейчевій та Наталії Максюті за їхню гнучкість, стійкість та наполегливу працю.

Результати міжнародного заходу делегати представили на засіданні Вченої ради університету.

«Величезне дякую керівництву університету за розуміння важливості представлення нашого університету на міжнародній арені та професійного спілкування з іноземними колегами. Сподіваюсь, що найближчим часом проведемо нові заходи у рамках співпраці з новими партнерами», – зазначила кандидатка педагогічних наук, доцентка, декан факультету філології, психології та педагогіки Анна Агейчева.

Нагадаємо, Полтавська політехніка входить до Європейської Асоціації Університетів, а також у Полтавській політехніці навчають просторовому розвитку громад – Програма USAID з аграрного і сільського розвитку-АГРО передала викладачам методичні матеріали.

Нещодавно науковець політехніки успішно захистив докторську дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук, науковиця політехніки стала учасницею тренінгів з питань інтернаціоналізації вищої освіти на базі провідного німецького університету, науковиця та студентка політехніки пройшли стажування для викладання польської мови з компонентом емоційної регуляції.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»