2022-05-19

Науковиці політехніки взяли участь у вебінарі, присвяченому проєктам мобільності у період війни

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва та Аліна Чайкіна стали активними учасницями вебінару «Виняткові заходи щодо інтеграції освітян України за проєктами з мобільності у вищій освіті в Європі за Програмою Еразмус+ на період війни в Україні», організованому Національним Еразмус+ офісом в Україні.

Науковиці політехніки взяли участь у вебінарі, присвяченому проєктам мобільності у період війни

17 травня 2022 року у онлайн-форматі відбувся вебінар «Виняткові заходи щодо інтеграції освітян України за проєктами з мобільності у вищій освіті в Європі за Програмою Еразмус+ на період війни в Україні», організований Національним Еразмус+ офісом в Україні. До обговорення найактуальніших питань у сфері євроінтеграційних процесів активно долучилися інституційні координатори Еразмус+, керівники закладів та працівники, відповідальні за міжнародну співпрацю закладів вищої освіти України. Загалом майже 300 учасників з різних країн світу обмінялися власним практичним досвідом та налагодили плідну професійну комунікацію навколо проблем вищої освіти в нелегких умовах ведення бойових дій на території нашої країни.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на науковому заході представляли кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу факультету філології ,психології та педагогіки Анна Павельєва та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту і логістики Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Аліна Чайкіна. Науковиці брали активну участь в обміні власними напрацюваннями та думками, знайомилися з досягненнями своїх колег з провідних українських та європейських університетів.

До вебінару долучилися також науково-педагогічні працівники Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України на чолі з проректором з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталією Мурановою та директором Центру міжнародного співробітництва та освіти Світланою Грицай.

За словами організаторів, потужні інтеграційні процеси захоплюють усі сфери суспільного життя, вимагаючи адекватних відповідей від вищої освіти, посилення організації підготовки сучасного фахівця, що відповідає закріпленим вимогам міжнародного співтовариства. Особливо важливою передумовою  є виконання спільних   культурних, наукових і освітніх проєктів, залучення українських учених, фахівців, здобувачів вищої освіти до загальноєвропейських інноваційних програм і досліджень, навіть тоді, коли в Україні йде війна.

Зокрема, Світлана Шитікова, координаторка проєкту разом із членами національної команди проєкту Еразмус+ в Україні представила презентацію про створення умов для підтримки освітян України в період війни в межах затверджених Директив E+/NA/DIR/2022/017, E+/NA/DIR/2022/019 та E+/NA/DIR/2022/021. Спікерка проінформувала учасників вебінару щодо здійснення виняткових заходів за проєктами напряму КА1 - Міжнародна мобільність у сфері вищої освіти, спрямованих на сприяння інтеграції представників із України до освітнього процесу в європейських університетах. За її словами, для України європейська інтеграція – це входження в єдину сім’ю європейських народів, звернення до європейських культурних і політичних традицій. Інтеграційний процес полягає у впровадженні європейських норм і стандартів в освіті і науці, розширенні власних культурних і наукових досягнень в Європейському Союзі.

Іванна Атаманчук, менеджерка Національного Ерасмус+ офісу в Україні розповіла про комплекс заходів, які допоможуть забезпечити повну фінансову підтримку здобувачів вищої освіти, науковців, навчально-педагогічних працівників. Учасники програми матимуть можливість користуватися платформами для безпосереднього  обміну з університетами та університетськими асоціаціями по всій Європі. Ці заходи передбачають заохочення та пришвидшення подачі заявок на отримання прав на академічну мобільність для українських учасників у межах внутрішньєвропейських та міжнародних контрактів про співробітництво.

Лорета Паулаускаіте (Loreta Paulauskaite)директорка Національного агентства Еразмус+ в Іспанії виступила з презентацією «Erasmus+ Programme Extraordinary Measures Implementation», де окреслила історію та діяльність програми академічної мобільності в Іспанії. Доповідачка в якості  представника  Національного агентства  готова надавати консультації по спрощеній процедурі подачі заяв на навчання та роботу для громадян України. Дані кроки спрямовані на зміцнення підтримки України в період воєнного стану та продовження  міцних взаємин  між Іспанією та Україною.

Хуан Карлос Гарсія Галіндо (Juan Carlos Garcia Galindo), завідувач кафедри хімічної технології, професор та координатор програми Еразмус+ в університеті Кадіс (Іспанія) у своїй доповіді «Some ideas for Erasmus mobility in times of trouble» поділився досвідом під час проходження академічної мобільності за програмою Еразмус+ в Київському національному університету імені Тараса Шевченка. Науковець  надав присутнім  практичні  рекомендації щодо актуальних підходів та інструментів оцінювання й удосконалення якості освіти; індикаторів для оцінювання якості університетської діяльності.

«Твердо переконана, що отриманий досвід та знання допоможуть й надалі поглиблювати співробітництво Полтавської політехніки з провідними українськими та європейськими закладами вищої освіти, сприятимуть повноцінній комунікації, обміну досвідом та практичними навичками з науковцями університетів-партнерів.

На нашу думку, навіть в умовах воєнного стану вища освіта, наука  мають активно розвиватися, а участь у вебінарах,  тренігах від Еразмус+ офісу мотивуватимуть наших вчених динамічніше співпрацювати, залучаючи талановиту молодь до участь у міжнародних проєктах», – прокоментувала учасниця вебінару Анна Павельєва.

Раніше шестеро студенток політехніки стали учасницями польської стипендіальної програми SPINAKER від NAWA, студентка-філолог стала учасницею проєкту для молодіжних лідерів Erasmus+ у Греції та  взяла участь у тренінгу Erasmus+ , присвяченому психічному здоров’ю в умовах війни,  а науковці політехніки та іноземні партнери обговорили світовий досвід захисту інтелектуальної власності.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»