2022-05-05

Науковці політехніки та іноземні партнери обговорили світовий досвід захисту інтелектуальної власності

До Міжнародного дня інтелектуальної власності науковці факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели міжнародний науковий захід – «Світове кафе: захист інтелектуальної власності, проблеми та перспективи». Цього року до участі долучились представники Швеції, США та Великої Британії.

Науковці політехніки та іноземні партнери обговорили світовий досвід захисту інтелектуальної власності

Міжнародний захід – круглий стіл «Світове кафе: захист інтелектуальної власності,  проблеми та перспективи» відбувається щороку 26 квітня. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вже багато років поспіль долучається до заходів, що проходять цього дня у різних країнах із просвітницькою метою. Цьогоріч традиційна подія відбулась у рамках Днів науки в університеті.

У роботі круглого столу взяли участь 70 учасників, традиційно долучилися студенти і викладачі Полтавської політехніки та відокремлених структурних підрозділів – коледжів. Серед іноземних учасників круглого столу цього року були представники Швеції, США та Великої Британії.

Круглий стіл відкрила декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева, яка неодноразово була учасницею програм стажувань в Швеції, Філіппінах та Ефіопії від Всесвітньої організації інтелектуальної власності, за підтримки патентного відомства Швеції.

Проректорка з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька привітала учасників круглого столу, переказала вітання з нагоди дня інтелектуальної власності від ректора університету Володимира Онищенка і наголосила, що тема захисту інтелектуальної власності є надзвичайно важливою в умовах сьогодення.

Модерувала роботу круглого столу старший викладач кафедри загального мовознавства та іноземних мов Юлія Гунченко. Науковці, викладачі та студенти презентували цікаві тематичні доповіді про світовий досвід захисту інтелектуальної власності. Студентки факультету філології, психології та педагогіки – Анастасія Чернікова, Альбіна Грунь та Дарія Калюжна у своїх доповідях детально розкрили особливості захисту інтелектуальної власності в різних країнах, проілюструвавши прикладами і викликали неабияку зацікавленість аудиторії.

Представник Патентного відомства Швеції – старший радник з юридичних питань у сфері інтелектуальної власності Крістіан Нільсон розповів про підтримку України та міжнародні спільні проєкти. Він високо оцінив презентації студентів Національного університету імені Юрія Кондратюка та зазначив, що захист інтелектуальної власності є важливою частиною не лише щоденного життя, а й культурного обміну між нашими країнами.

Завідувачка кафедри іноземних мов Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» Ірина Гуменюк підкреслила, що важливість захисту інтелектуальної власності неможливо переоцінити. Це те, що вирізняє мешканців цивілізованого світу, те про що варто говорити, особливо в університетах. Учасник круглого столу та постійний спікер факультетського розмовного клубу Алекс Персел зазначив, що радий долучитись до обговорення цієї важливої теми.

«Раді відмітити участь наших партнерів та друзів з України та з інших країн. Питання захисту інтелектуальної власної в освіті сьогодні є предметом посиленої уваги з боку суспільства та держави, оскільки має вирішувати нагальні проблеми та реагувати на виклики сьогодення. Цим заходом ми почали активний діалог, кінцевою метою якого є підвищення обізнаності студентів із проблемами інтелектуальної власності. Щиро вдячні ректору університету за всебічну підтримку та надання можливості розвивати та підтримувати міжнародні зв’язки університету, працювати над популяризацією академічної доброчесності», – прокоментувала декан Анна Агейчева.

Обговорення час від часу переростало в жваву дискусію, що ще раз підтвердило актуальність теми круглого столу.

Раніше науковиця політехніки пройшла «Весняну школу молодого науковця 2.0», представниці Полтавської політехніки взяли участь у науковому телемості, а МОН, EIC Accelerator і USF провели воркшоп щодо можливостей для українських інноваторів.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»