2022-05-02

Науковиця політехніки пройшла «Весняну школу молодого науковця 2.0»

Голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва пройшла навчання у «Весняній школі молодого науковця 2.0», організованої Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України.

Науковиця політехніки пройшла «Весняну школу молодого науковця 2.0»

Упродовж 14-20 квітня 2022 року при Раді молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України  проходили  заняття  у  рамках Весняної Школи молодого науковця. Масштабна наукова подія проходила в онлайн-форматі на платформі Zoom, робочою мовою була українська. Учасниками  проєкту  стали  22 молодих вчених з різних наукових та освітніх установ України. Координаторкою проєкту виступила Катерина Бабікова, к.с-г.н., асоційований член Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляла голова Ради молодих вчених факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, яка стала активною учасницею Школи  та отримала сертифікат про успішне завершення навчання.

Програма Школи складалась з двох частин:

  • теоретичних лекцій, що забезпечують передумови для формування необхідної бази знань, навичок та професійної компетентності;
  • практичної частини – бази завдань, націлених на закріплення результатів та допоможуть сформувати особливий індивідуальний професійний портрет учасника Школи.

Робота «Весняної школи молодого науковця 2.0» проходила за таким графіком:

14 квітня 2022 року

16.00 – урочисте відкриття Школи, знайомство учасників та команди Ради молодих учених при МОН України. Презентація учасників.

16.15-19.00 – «Допомога Україні під час війни: як знайти своє місце молодому науковцю?»

Лекторка Анастасія Сімахова  – день., доцент, професорка кафедри бізнес-адміністрування та цифрової економіки Національного авіаційного університету, перша заступниця Голови Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України  розповіла про наслідки війни для України та українців,  охарактеризувала 17 глобальних цілей сталого розвитку держави після перемоги, як боротись зі страхом та панікою, як молодому вченому працювати в умовах війни . Науковиця виділила   3 основні складові: молодий вчений – волонтер та захисник; займається наукою та викладає; розповідає світу про війну). Спікерка також  надала поради молодим вченим стосовно підвищення ефективності їх діяльності:

1. Піклуватися про здоров’я та психічний стан себе та своїх рідних.

2. Позитивні комунікації.

3. Орієнтація на цінності.

4. Відповідальне лідерство.

5. Знаходитися у «колі безпеки».

  Учасники школи поділились власним  досвідом допомоги під час війни та обговорили можливі способи кооперації з іншими молодими вченими України, дізнались більше про роботу Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки  України, яка наразі працює за такими напрямками:

1. Звернення до міжнародних інституцій.

2. Проведення заходів.

3. Волонтерство.

4. Аналітична діяльність.

5. Комунікаційна діяльність.

6. Міжнародна діяльність.

Слухачів також познайомили із роботою благодійного фонду «Людина», який займається допомогою Збройним Силам України  та територіальній обороні, гуманітарною допомогою та гуманітарними коридорами, тимчасовим житлом, допомогою освітянам/науковцям, реабілітацією та психологічною допомогою.

15 квітня 2022 року  

16.00-19.00 – «Формування нової моделі суспільства в умовах сучасних загроз»

Лекторка: Теодозія Яцишин, професорка кафедри технологій захисту навколишнього середовища Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Під час цього заняття учасники Школи обговорили найактуальніші  на сьогоднішній день загрози суспільству та способи їхнього  вирішення.

18 квітня 2022 року

 16.00-19.00 – «Роль невербальних засобів спілкування у сучасних медіа»

Лекторка: Лариса Макарук, докторка філологічних наук, професорка кафедри прикладної лінгвістики ВНУ імені Лесі Українки, членкиня Ради молодих вчених  при МОН України.

Під час цього тренінгу темою дискусії стала еволюція письма, засоби спілкування в медіа та невербальна комунікація (кінесика, такесика, проксеміка, ольфакторика, хронеміка, артефакти(ція)), зокрема, питання мульти- та мономодальності, семіотичних ресурсів, рівневої ієрархії модусів, групи невербальних засобів (сегментація тексту та ін. графічні ефекти, шрифт та колір, непіктографічні та нефотографічні текстові елементи, іконічні мовні елементи (зображення) та інші невербальні засоби.  Окрема увага приділялась особливостям спілкування у соціальних мережах, типам мультимодальних лексем та важливості мультимодальної грамотності та писемної  інтеракції тощо.

19 квітня 2022 року

16.00-19.00 – «Громадський контроль публічних закупівель: до та під час війни»

Лекторка: Олена Поліщук, к.е.н., доцентка, член Ради молодих вчених  при МОН України.

Слухачі ознайомились із Законом України «Про публічні закупівлі», зокрема, дізнались про замовника та учасників процедури закупівлі, оголошення про проведення закупівлі та тендерну документацію,  про предмет та види закупівель, єдиний закупівельний словник, яка різниця між термінами «товари», «робота» та «послуги», дізнались, чи мають право активісти моніторити закупівлі, як замовникам реагувати на звернення від громадських організацій.

Спікерка також розповіла про платформу DOZORRO, де кожен учасник системи (постачальник, замовник, контролюючий орган, громадянин) може дати зворотній зв'язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого державного органу чи установи, підготувати та подати офіційне звернення до контролюючих органів та багато іншого. Лекторка показала процес громадського контролю публічних закупівель на конкретних прикладах 2021-2022 роках,  пояснила, що таке Опендабот та як ним користуватися громадянам та бізнесу.

20 квітня 2022 року

16.00-19.00 – «Організація дистанційного навчання в умовах воєнного стану»

Лекторка: Аліса Сухіх, кандидатка педагогічних наук, старша наукова співробітниця відділу хмаро-орієнтованих систем інформатизації освіти Інституту цифровізації освіти Національної академії педагогічних наук України.

Лекторка розповіла учасникам Школи, що таке «воєнний стан», які обмеження застосовуються в умовах воєнного стану, як в умовах воєнного стану працюють заклади освіти України, ознайомила слухачів із рекомендаціями Міністерства освіти і  науки  України стосовно організації освітнього процесу в закладах професійної, фахової та вищої освіти, які гарантії мають здобувачі освіти та працівники закладів освіти і наукових установ, які в умовах воєнного стану вимушені були змінити місце проживання, залишити робоче місце, місце навчання.

Спікерка звернула увагу молодих вчених на зміни в сфері освіти, зокрема, на прийнятий Верховною Радою України законопроєкт №7132 від 24 березня 2022 року про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти. Учасники обговорили  різновиди та особливості впровадження синхронного, асинхронного та біхронного режимів дистанційного навчання, методичні рекомендації МОН України щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року. Науковиця підкреслила, що мета дистанційного навчання під час війни – не тільки засвоєння нових знань, а й психологічна підтримка, спілкування та переключення уваги.

Доповідачка пояснила, як можна забезпечити особливі умови навчання (встановлення індивідуального графіку, надання академічної відпустки тощо) для тих здобувачів освіти, які перебувають у Збройних Силах України або територіальній обороні. Науковиця також розповіла про умови, які слід врахувати під час планування та організації освітнього процесу в умовах воєнного стану:

1. Наближеність до окупованих територій.

2. Оголошення повітряних тривог.

3. Наявність пристроїв для організації навчального процесу засобами цифрових технологій та постійного Інтернет-з’єднання.

4. Додатково до освітніх програм, навчальних планів, санітарних вимог, що впливають на формування розкладу, ще має враховуватись наявність викладацького складу й можливість викладачів підключатись згадко певного графіку.

28 квітня 2022 року, о 16.00 відбулось урочисте закриття Школи, за результатами проєкту учасники отримали сертифікати про участь у «Весняній школі молодого науковця 2.0».

«Це вже друга школа для молодих учених від РМУ при МОН України, у якій я беру участь, упродовж  січня-лютого  2022 року  пройшла «Зимову онлайн-школу волонтерства для молодих учених», метою якої був розвиток та посилення соціальних компетентностей молодих учених, значення толерантності, різноманітності та інклюзивної, розвиток волонтерства,  розробка та реалізація навчальної програми для молодих вчених, що мають бажання долучитися до важливих волонтерських проєктів. Отримані тоді знання та навички стали у нагоді зараз, під час війни.

Темою  Весняної школи була робота молодих учених в умовах війни,  як професійна, так і волонтерська діяльність, правильна організація освітнього процесу під час війни, надання консультативної допомоги молодим вченим, підвищення якості наукових досліджень, професійне зростання та ефективна підготовка конкурентоспроможного вченого в сучасних умовах України. Здобуті знання планую використовувати у найближчому майбутньому», – розповіла   Голова Ради молодих учених   факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка  філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Раніше голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки стала учасницею Зимової онлайн-школи волонтерства для молодих учених,   взяла участь у вебінарі «Як цивільним вижити в місті під час війни?»  та у вебінарі «Інформаційна гігієна під час війни», присвяченому основам фактчекінгу  та принципам поведінки в інформаційному просторі.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»