2022-04-26

Як цивільним вижити в місті під час війни: науковиця-філолог взяла участь у вебінарі

Науковиця кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва взяла участь у вебінарі «Як цивільним вижити в місті під час війни?», присвяченому курсу виживання мирного населення під час бойових дій та на окупованих територіях.

Як цивільним вижити в місті під час війни: науковиця-філолог взяла участь у вебінарі

Гарант спеціальності 035 «Філологія» (рівень вищої освіти-«бакалавр») – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва взяла участь у вебінарі «Як цивільним вижити в місті під час війни?», організованому найбільшою платформою онлайн-освіти в Україні Prometheus.

Учасники вебінару  обговорили  низку  актуальних  питань, зокрема, які речі обов'язково треба мати при собі та що варто зібрати заздалегідь, що робити, якщо не встигли виїхати з окупованого міста; що робити, якщо окупанти змушують співпрацювати з ними; якщо ви не знаєте, як перевірити стан води; якщо сталась ядерна або хімічна атаки; якщо окупанти виламують двері/погрожують тощо, якої поведінки слід дотримуватись під час бойових дій та на захопленій території (захист, евакуація, комунікація).

Лекторами виступили Наталя Нечаєва-Юрійчук, тренерка, співавторка довідника «Як вижити під час надзвичайної ситуації та під час війни», політологиня, доцентка кафедри політології та державного управління факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету  імені Юрія Федьковича та Дмитро Кошка, лейтенант Збройних Сил України, Лицар Ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, старший викладач кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища Національного технічного університету «Дніпровська Політехніка».

Тренери розповіли про алгоритм дій у кризовій ситуації (чесна розмова з рідними про можливі варіанти розвитку подій), визначення алгоритмів поведінки за різних обставин, підготовка домашніх тварин тощо.

Зокрема, учасниками вебінару розглядались етапи підготовки до евакуації:

1) Збери тривожну валізу і будь готовим виконувати вказівки влади на випадок рішення про евакуацію, наприклад, якщо буде розпорядження покинути оселю та переміститися на безпечну територію.

2) Домовся з друзями або родичами, що проживають в інших містах, щоб вони надали тобі притуло, якщо ситуація погіршиться.

3) Обміркуй найшвидший шлях евакуації та продумай, як будеш евакуйовуватися.

4) Будь готовим виїхати в будь-який момент.

5) Пам’ятай: треба наповнювати бак авто за кожної можливості.

Лектори також  розповіли про додаткові речі, які можуть знадобитися на випадок евакуації (змінний одяг, каремат/спальний мішок, кухонне приладдя, санітарно-гігієнічні засоби, речі для розваг, родинні цінності тощо).

Учасники вебінару також дізнались про те, як можна обладнати підвал для укриття в ньому:

1) Обрати підвал з бетонною стелею та міцними стінами.

2) Якщо це приватний підвал твоєї родини, разом з батьками вздовж стін побудуйте міцні та місткі полиці, щоб можна було їх використовувати як багатоярусні ліжка або лавки.

3) Продумай аварійний вихід з підвалу та облаштуй його.

4) Облаштуй вентиляцію підвалу, обміркуй можливість встановлення додаткової вентиляції з труби діаметром приблизно 150 мм.

5) Якщо у підвалі є обігрівач-облаштуй під ним вогнетривку підлогу (використовуй цеглу або подвійні матеріали).

6) Постели дерев’яну підлогу (дерев’яні дошки або паркет) для збереження тепла.

7) Якщо у підвалі є вікна, підготуй мішки – їх можна буде наповнити піском та закрити вікна зсередини на випадок вибухів зовні.

8) Тримай частину припасів (їжа, вода), теплого одягу та речей першої необхідності у підвалі.

9) Підготуй бочку об’ємом 40 літрів або інший резервуар для води.

Слухачам також дали поради стосовно того, що робити, якщо влада вказує на необхідність евакуації або ти розумієш, що залишатися вдома небезпечно:

1) Якщо твоя сім’я їде на авто – використовуйте один транспортний засіб, щоб мінімізувати можливість відставання члена родини (маршрут потрібно визначити заздалегідь).

2) Якщо у тебе немає можливості безпечно перебувати у друзів або рідних, прямуй до вказаних владою локацій, де тобі нададуть притулок та необхідну допомогу.

3) Використовуй офіційно рекомендовані шляхи.

4) Якщо ти не можеш евакуюватися власним транспортом, заздалегідь дізнайся розташування найближчої точки евакуації, з якої мешканців будуть організовано вивозити у випадку серйозної небезпеки.

5) Пам’ятай про безпеку свого помешкання: перекрий водопостачання, вимкни усі електроприлади, дістань їжу з морозилок і холодильників, зачини на замки усі двері, занеси в дім садові меблі та дитячі іграшки.

6) Якщо ти неповнолітній, то рішення про евакуацію приймають батьки.

Окрема увага приділялась безпечній поведінці вдома після надзвичайної ситуації:

1) Повертаючись до місцевості, де щойно сталася надзвичайна подія, будь обережний.

2) Перевір будівлі на предмет пошкоджень та руйнувань, які можуть спричинити обвал споруд.

3) При вході до будівлі ніколи не освітлюй свій шлях за допомогою відкритого вогню та не пали – це може спричинити пожежу або вибух з багатьох причин, головними з яких є витік газу та вогненебезпечних речовин.

4) Тримайся на безпечній дистанції від оголених дротів (у тому числі телефонних), оскільки вони становлять смертельну небезпеку.

5) Вмикай світло лише після того, як переконаєшся, що дроти неушкоджені та у порядку.

6) Перевір, чи немає запаху газу або інших хімічних речовин поряд із будинком та всередині.

Лектори також дали  вичерпні  відповіді на запитання слухачів, отримана під час заходу  інформація неодмінно стане в нагоді.

«Нові реалії сьогодення, на жаль, диктують нам нові умови життя. Ми не можемо намарне ризикувати власним життям, здоров’ям і  безпекою рідних, тому маємо підготуватися до найнеочікуванішого сценарію. Даний вебінар дав відповіді на найактуальніші питання, а головне – «озброїв» практичними знаннями і необхідними навичками», – прокоментувала  Анна Павельєва.

Раніше доцентка кафедри германської філології та перекладу взяла участь у вебінарі «Інформаційна гігієна під час війни», присвяченому основам фактчекінгу  та принципам поведінки в інформаційному просторі.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»