2022-05-09

Студентка-філолог взяла участь у тренінгу Erasmus+ , присвяченому психічному здоров’ю в умовах війни

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Шефер взяла участь у тренінгу Erasmus+ «Developming Metal Health Through Youth Work and Non-formal Education», що проходив у Данії. Активна молодь з України, Данії, Німеччини, Італії, Греції, Йорданії, Туреччини, Угорщини, Польщі та Грузії обговорила набір практичних інструментів вирішення проблем психічного здоров’я через неформальну освіту.

Студентка-філолог взяла участь у тренінгу Erasmus+ , присвяченому психічному здоров’ю в умовах війни

Студентка групи 401-ГФ спеціальності 035 «Філологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Шефер стала активною учасницею тренінгу за програмою  Erasmus+ «Developming Metal Health Through Youth Work and Non-formal Education» («Розвиток психічного здоров’я через роботу з молоддю та неформальну освіту»), що проходив  упродовж  13-21 квітня 2022 року у місті Store Klaus (Данія).

Тренінг відбувся у рамках програми Erasmus+, впроваджуваної організацією  Copenhagen Youth Network разом з Youth for Society Georgia та партнерськими організаціями з країн  Європи та за її межами  за фінансової підтримки Європейської Комісії. Програма має  на меті запропонувати необхідні практичні  інструменти та підтримати розвиток  професійних компетенцій молодих спеціалістів, які працюють із вразливою молоддю.

Учасниками проєкту стали тридцять активних молодих людей і молодіжних працівників-тьюторів з Данії, Німеччини, Італії, Греції, України, Йорданії, Туреччини, Угорщини, Польщі та Грузії, які  мали можливість взяти участь у інтенсивних заняттях, що містили теоретичні, практичні та експериментальні підходи до навчання.

Тренінг проводився тренерами з багаторічним міжнародним досвідом і глибокими знаннями у психології, особливо у сфері психічного здоров'я молоді та неформальної освіти, а у фокусі розглядалися як загальні ідеї психології людини, так і конкретні питання особливостей психічного здоров'я молоді, роботи психіки, моделей поведінки та імплементації отриманих знань у рамках неформальної освіти.

«Вражаюче різноманіття культур надало змогу представникам кожної  країни-учасниці  висловити  власні позиції та думки на такі важливі теми та зрозуміти, що не зважаючи на відмінності культур та ментальностей, ми, у першу чергу, – люди, і в цьому ми схожі. Особисто мені тренінг допоміг скласти цілісне уявлення про реалії та знайти  можливі відповіді на актуальні питання та сприяти розбудові потенціалу їхніх організацій», – прокоментувала учасниця тренінгу  Вікторія Шефер.

На першому етапі проєкту були проведені тренінги з основ психічного здоров’я та роботи з молоддю, а після завершення навчального курсу, на другому етапі проєкту, учасники мали змогу втілити свої ідеї в реальність та організувати заходи для молоді з метою поширення в своїх місцевих громадах інформації щодо підтримки психічного здоров’я молоді, розумного способу життя, формування стійкості.

Найголовніше те, що в рамках проєкту було створено практичний інструментарій для молодіжних працівників, тренерів та зацікавлених осіб, який надає молодим фахівцям   усвідомити  що таке психічне здоров’я та як говорити про нього. Крім того, молодіжним лідерам, вчителям, вихователям, викладачам, професіоналам та волонтерам тренерами пропонувалися конкретні ідеї щодо підтримки психічного здоров’я через молодіжну роботу та неформальну освітню діяльність, а також залучення молодих людей до дослідження такої важливої теми. Інструментарій буде опубліковано на офіційній сторінці організації Copenhagen Youth Network та на порталі освітніх інструментів – Salto до кінця травня.

«Програми міжнародної академічної мобільності Erasmus+ – прекрасна можливість не тільки поглибити свої знання англійської та інших мов, а й отримати нові навички, розширити свій кругозір, познайомитись з європейськими цінностями і знайти друзів з інших країн. Слова щирої вдячності адресую українській громадській організації  «Development and Initiative» та координаторці проєкту – начальниці відділу міжнародних проєктів «Дніпровської Політехніки» Катерині Пряжниковій  за надану нашій студентці можливість розвиватись і навчатись, навіть під час війни», – прокоментувала гарант спеціальності 035 «Філологія» – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підтримав флешмоб до 35-річчя Еразмус+ в Україні.

Раніше студентка взяла участь у проєкті розвитку соціального підприємництва та в онлайн-тренінгу за програмою Erasmus+ «Volunteers beyond borders», а науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва стала учасницею 5-денної онлайн-програми академічної мобільності Erasmus+ «Future Skills Now», присвяченій покращенню професійних навичок молодих викладачів та науковців.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»