2022-04-15

EntreFUTUREship: студентка політехніки взяла участь у проєкті розвитку соціального підприємництва

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Вікторія Шефер взяла участь у проєкті-навчальному курсі для молодіжних працівників та молодих лідерів, які готові сприяти розвитку соціального підприємництва як інструменту розширення прав і можливостей молоді «EntreFUTUREship». У рамках проєкту студентка опановувала методи соціального підприємництва та роботи з молоддю.

EntreFUTUREship: студентка політехніки взяла участь у проєкті розвитку соціального підприємництва

Упродовж 11-19 березня 2022 року у місті Бакуріані (Грузія) відбувся «EntreFUTUREship» – Erasmus+ проєкт мобільності для молоді. За підтримки ГО «Development and Initiative» студентка спеціальності 035 «Філологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Шефер (група 401-ГФ), попри війну в Україні, взяла участь у проєкті. Спеціально для учасників з України були організовані Zoom-сесії, щоб українська молодь, не зважаючи ні на що, могла навчатись і розвиватись і далі.

У рамках проєкту понад 30 молодіжних представників з різних куточків світу опановували практичні кейси соціального підприємництва та отримали сертифікати про успішне завершення навчання. Програма передбачала сім практичних днів, під час яких обговорювалися теми підприємництва, відбувалися командні проєкти, де учасники створювали свої бізнес-ідеї, розглядали основні організаційні, соціальні, психологічні аспекти підприємництва, волонтерства та активного громадянства.

«На жаль, через поточну ситуацію в країні я не мала змоги взяти участь у проєкті «EntreFUTUREship» офлайн, хоча і дуже хотіла. Але і з онлайн формату я взяла максимум. Люди – найголовніше, що можна взяти з подібних проєктів. Нові знайомства, нові можливості, з багатьма учасниками ми й досі спілкуємося у месенджерах. Тема проєкту також має значення. До нас, українців, віднеслися дуже добре, ще у перший день мені запропонували поговорити по відео, познайомитися та показати усе, що є у Бакуріані, а я вже написала українським учасникам, так ми були ще більш залучені до проєкту – це просто чудово! Адресую слова щирої вдячності  організаторам тренінгу  «Development and Initiative» за надану можливість у такий складний час відволіктись від жахливих подій, які зараз відбуваються через російську агресію, та протягом семи днів поглиблювати  власні   знання та покращувати навички в іншомовному середовищі. Хочу також окремо подякувати координаторці проєкту – начальниці відділу міжнародних проєктів «Дніпровської Політехніки» Катерині Пряжниковій за підтримку та допомогу. Слова окремої подяки висловлюю нашій викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Павельєвій  за ґрунтовну підготовку до участі у програмі. Під час засідань студентського наукового гуртка «Філологія»  Анна Костянтинівна  постійно розповідає нам про можливості програм Erasmus+ та мотивує пробувати свої сили. Так, з її подачі я вже відправила близько десятка заявок на різноманітні тренінги та обміни за програмою Erasmus+ і це вже другий такий проєкт, у якому я взяла участь», – прокоментувала студентка Вікторія Шефер.

Так як культурні вечори – частина Erasmus+, Вікторія Шефер запропонувала представити Україну. Ось які відгуки отримала в кінці проєкту українська молодь від учасників з інших країн:

  • «Щоб ви розуміли, український культурний вечір був найемоційнішим для всіх нас… Тож дякуємо, що доторкнулися до нас від усього серця»;
  • «Ми дуже цінуємо те, що ви, попри все були поруч, і нам дуже сподобалося танцювали ваші традиційні танці... Гопак, так?»;
  • «Я і мої друзі вже домовилися, що коли війна закінчиться, ми візьмемо машини, квадроцикли, деякі будівельні інструменти, і ми поїдемо допомагати відбудовувати цю дивовижну країну!»;
  • «Тож будемо сподіватися на якомога швидку зустріч. Наступний проєкт – відбудова України!  Збережіть дати!».

«Це велика честь представляти нашу країну в такий тяжкий для неї час. І та підтримка, яку показали іноземці, багато чого варта. Це ще раз дає зрозуміти, що світ – це усі ми, прості люди. Сподіваюся, подібних проєктів у житті наших студентів буде ще більше, адже це чудова можливість не тільки поглибити свої навички у певній темі, а ще й потоваришувати з чудовими людьми зі схожими цінностями!», – підсумовує Вікторія Шефер.

Раніше науковиця кафедри германської філології та перекладу взяла участь у вебінарі «Інформаційна гігієна під час війни», стала учасницею програми академічної мобільності Erasmus+ «Future Skills Now», а майбутні перекладачки стали учасницями онлайн-тренінгу «Волонтери без кордонів».

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»