2023-04-13

Представники політехніки стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії

У рамках меморандуму про співпрацю між Полтавською політехнікою та Університетом Гренландії – Ilisimatusarfik, викладач ННІ фінансів, економіки, управління та права Володимир Биба, та студентки – Валерія Шуляк та Валентина Лугова стали першими освітянами України, які взяли участь у програмі академічної мобільності в Гренландії. Науковець політехніки читатиме курс з бізнес-економіки і проводитиме наукові дослідження, а студентки навчатимуться за програмою академічної мобільності Erasmus+.

Представники політехніки стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став першим закладом вищої освіти України, який у лютому 2023 року уклав меморандум про співпрацю та двосторонню угоду про академічну мобільність Erasmus+ з Університетом Гренландії – Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet).

Після підписання угоди про співпрацю із Полтавською політехнікою, 9 березня 2023 року університет Ilisimatusarfik публічно засудив вторгнення російської армії на територію України та офіційно оголосив про намір допомогти партнерському університету з України.

«Протягом минулого року ми стали свідками жахливого російського вторгнення в суверенну Україну, яке викликало у всіх нас страх і відчай. Російське вторгнення суперечить усім нашим демократичним цінностям і моралі, а також нашій фундаментальній вірі в мирне співіснування між усіма народами та націями. Університет Ilisimatusarfik рішуче засуджує російське вторгнення за підтримки Білорусі, що включає, з-поміж іншого, спільну заяву про засудження, підписану представниками асоціації університетів малих країн і територій: Університет Акурейрі, Університет Андорри, Університет Фарерських островів, Гібралтарський університет, Університет Гренландії, Університет Ліхтенштейну, Університет Мальти, Середземноморський університет Чорногорії, Університет Чорногорії, Університет Нікосії, Університет Сан-Марино.

Втім, письмовий осуд – це одне, а те, що ми робимо – зовсім інша справа. Ми вважаємо своєю місією, як вищого навчального закладу, забезпечувати та підтримувати людей, чиє щоденне життя було поламане й обмежене жахливою війною.

Те, що ми можемо запропонувати на сьогодні – це тимчасовий перепочинок трьом освітянам від жахів, які продовжують відбуватися в Україні, – жахів, які ніхто з нас, можливо, не може по-справжньому осягнути в їх повноті. Ми сподіваємося, що тимчасове перебування наших українських гостей в Гренландії хоч ненадовго нагадає їм про нормальне життя – життя, яке вони втратили через війну. Для нас це гарний початок співпраці й найменше, що ми можемо зробити для України.

Ми всі люди, хоч і розділені по всьому світу кордонами, культурами, релігіями тощо, але ми віримо, що гуманізм може допомогти нам об’єднатися – навіть у ці найтемніші дні», – зазначено на офіційному вебсайті Університету Гренландії про початок співпраці з Полтавською політехнікою.

У рамках меморандуму з 2 квітня по 31 серпня 2023 року заступник директора ННІ фінансів, економіки, управління та права, кандидат технічних наук Володимир Биба та студентки 4 курсу ННІ фінансів, економіки, управління та права Валерія Шуляк та Валентина Лугова перебуватимуть у  гостинній команді гренландського закладу вищої освіти.

Науковець Володимир Биба виконуватиме обов’язки гостьового лектора та разом із представником Університету Гренландії Хав'єром Арно читатиме курс з бізнес-економіки і проводитиме наукові дослідження. Студентки навчатимуться за програмою академічної мобільності Erasmus+ та вивчатимуть такі дисципліни, як «Економіка», «Економіка Арктики» та опановуватимуть поглиблений курс з політології.

Ilisimatusarfik або Grønlands Universitet – єдиний університет у Ґренландії, розташований у столиці Ґренландії, місті Нуук. Більшість курсів викладаються данською мовою, а частина – ґренландською.

Університет Ґренландії було засновано 1987 року з метою створити місцевий заклад вищої освіти у Ґренландії. Спочатку він розташовувався в приміщенні моравської місіонерської станції, а 2009 року був перенесений до спеціально призначеного дослідницького комплексу Ilimmarfik. Бюджет університету становить 14,8 млн данських крон.

В університеті функціонують чотири факультети:

  • Факультет менеджменту та економіки;
  • Факультет мови, літератури і досліджень медіа;
  • Факультет культурної і соціальної історії;
  • Богословський факультет.

«Завдяки тісній співпраці між нашими двома вузами, ми нещодавно підписали угоду про співпрацю з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Ця угода про співпрацю означає, що з квітня ми приймемо запрошеного викладача та двох запрошених студентів з Полтавської політехніки – і вони залишаться з нами до кінця серпня 2023 року. Працівники відділу інтернаціоналізації та комунікацій зустріли їх в аеропорту та організували розміщення. Звичайно, ми розуміємо, що навчальний семестр уже почався, але, з нашої точки зору, це незначні труднощі, і ми віримо, що зможемо подолати їх разом. Валентина та Валерія уже доєднались до групи на початку семестру і під’єднувались на заняття онлайн, тож процес адаптації для них, сподіваюсь, пройде швидко.

Я розумію, що ми, як навчальний заклад, мало що можемо запропонувати людям, чиє повсякденне життя скалічене жахіттями війни. Проте ми можемо запропонувати нашим трьом українським гостям провести разом з нами деякий час у безпечнішому середовищі, в якому вони зможуть відновити відчуття нормальності повсякденного життя. Відділ інтернаціоналізації та комунікацій також опікувався їхнім дозвіллям під час великодніх свят – українцям організували риболовлю у фіордах та екскурсію по столиці», – розповів Пер Арнфіорд, керівник відділу інтернаціоналізації та комунікацій Університету Ґренландії.

Делегацію Полтавської політехніки гостинно зустріли в аеропорту 4 квітня і на честь приїзду на два дні прапор України підняли поруч з прапором Ґренландії.

Наступного дня ректорка університету Ilisimatusarfik Гітте Адлер Реймер (Тронгайм) запросила полтавців на святковий сніданок, під час якого від імені Університету Гренландії висловила свою підтримку українцям у ці тяжкі часи.

«Слова щирої вдячності висловлюю ректорці Університету Ґренландії – пані Гітте Адлер Реймер за надану можливість та працівникам відділу інтернаціоналізації та комунікацій і особисто керівнику відділу – Перу Анфіорду за підтримку та допомогу з оформленням документів, пошуком та орендою житла, вирішенням транспортних, фінансових питань і просто людяність та доброту», – прокоментувала координаторка програми від України, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки, координаторка по зовнішніх комунікаціях (External Communication Coordinator) Європейської Ради аспірантів, докторантів та молодих вчених (Eurodoc) Анна Павельєва.

Раніше науковиця політехніки стала учасницею тренінгів з питань інтернаціоналізації вищої освіти на базі провідного німецького університету, а директор школи німецької мови «StartDeutsch Schule» Маркус Пойзер провів інтерактивні майстер-класи для майбутніх перекладачів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»