2022-08-09

Проєкт науковців політехніки переміг на конкурсі Jean Monnet Actions від програми Erasmus+

Команда науковців Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стала переможницею конкурсу проєктів Жана Моне Програми Європейського Союзу Erasmus+. Авторський модуль «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції» увійшов до переліку рекомендованих ЕАСЕА до фінансування.

Проєкт науковців політехніки переміг на конкурсі Jean Monnet Actions від програми Erasmus+

4 серпня 2022 року Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) оприлюднило результати конкурсу 2022 року проєктів Жана Моне Програми Європейського Союзу Erasmus+.

До переліку проєктів-переможців, рекомендованих авторитетними європейськими експертами  до подальшого фінансування,  увійшов модуль Жана Моне на тему «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції» (Reformatting the environmental, energy, economic and financial spheres of Ukraine in the European integration conditions), виконаний  командою науковців  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». До складу авторського колективу увійшли активні, наполегливі та ініціативні молоді вчені Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, які протягом трьох років   сумлінно  працювали над успішною реалізацією проекту Жана Моне: Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС та мають досвід і суттєві надбання  у даній  сфері.

За словами авторів проєкту-переможця, обрана тематика є надзвичайно важливою, оскільки питання запозичення європейського досвіду екологічного розвитку, забезпечення належного рівня енергетичної безпеки, трансформаційні зміни в європейській зеленій економіці та фінансах  стають актуальними для молодої європейської держави на шляху євроінтеграції.

Власними науковими напрацюваннями у сфері енергоефективності  поділилися керівник модулю – кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Полтавської політехніки Ксенія Чичуліна, координаторка проєкту, кандидатка  економічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Інна Міняйленко, кандидатка економічних наук, доцентка Віталія Скриль та кандидатка технічних наук Наталія Максюта.

Метою модуля Жана Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції»  стало  ознайомлення цільової групи студентів бакалаврату спеціальностей «Екологія», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Фінанси, банківська справа та оподаткування» університету   із сучасними європейськими орієнтирами комплексного розвитку екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер нашої країни. Відповідно до поставленої мети, модуль передбачає комплексне вивчення кращих європейських практик екологічної політики ЄС на основі Програм змін у сфері охорони навколишнього середовища та Екологічних директив, європейських підходів до енергозбереження та європейських практик інноваційного розвитку економічної та фінансової системи. Відповідність проєкту поставленій меті буде характеризуватися курсом підготовки спеціалістів різних спеціальностей та включенням його до бакалаврської  програми.

Таким чином, проєкт має вирішити головне завдання сучасної освіти – підвищення європейської свідомості майбутніх фахівців, органів влади та громадян України та застосування європейських підходів для досягнення цілей комплексного переформатування для покращення екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України.

 «Працюючи над проєктом, прагнули консолідувати спільні напрацювання, авторські ідеї та розробки науково-освітньої спільноти університету  у сфері енергоефективності, презентувати  провідним світовим науковцям кращий досвід класичного університету європейського рівня. Щиро радіємо з того, що наш модуль відзначили на такому високому рівні, а учасники команди отримали відповідний фідбек від університетів-партнерів. На досягнутому не зупиняємось, працюємо на спільний результат!» – прокоментувала керівник модулю, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Чичуліна.

Нагадаємо, науковці політехніки приділяють посилену увагу вивченню  питань енергозбереження будівель та споруд, долучаючись до міжнародних тренінгів та грантових програм, а в університеті здійснюється якісна підготовка до атестації, професійна атестація осіб, що мають намір провадити сертифікаційну діяльність з енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем.

Раніше вчені Полтавської політехніки розповіли школярам Полтавщини про енергозбереження в побуті, науковці поділилися дієвими лайфхаками збереження енергії та ресурсів, а студенти обговорили виклики енергоефективності та порівняли досвід України, країн Сходу та ЄС.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»