2021-11-16

Науковці поділилися дієвими лайфхаками збереження енергії та ресурсів

11 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначили Міжнародний день енергозбереження – провели тематичний вебінар «Інструменти оцінки ефективності енергозбереження: європейська практика», що реалізується у рамках проєкту ЄС Еразмус+:«Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС».

Науковці поділилися дієвими лайфхаками збереження енергії та ресурсів

Тематичний вебінар з нагоди  Міжнародного  дня  енергозбереження, організований викладачами кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»   мав на меті обговорення існуючих викликів енергоефективності та  привернення   увагу світової громадськості та  професійних  спільнот до   пошуку  шляхів  вирішення   глобальних проблем збереження енергії та ресурсів у європейських країнах. Викладачі, студенти,  фахівці-практики  обговорили сучасні тенденції та інноваційні енергозберігаючі технології, подискутували над низкою найактуальніших питань – що таке енергозбереження, які переваги і недоліки сонячних станцій та вітрових установок,  що в себе включає «зелений тариф»,  як виглядає «розумний дім», як зберегти енергію у побуті.

Модераторка заходу – кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Чичуліна розповіла про традиції відзначення Міжнародного дня енергозбереження в світі та програму Еразмус+ Жан Моне «Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС». Міжнародний день енергозбереження відзначається країнами -учасницями Європейського Союзу з ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE щорічно 11 листопада з 2008 року. Основною метою свята є привернення уваги влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії, адже економія енергії дозволить знизити забруднення навколишнього середовища.

«Вже кілька років поспіль Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучається до міжнародних ініціатив, науковці нашого університету проводять тематичні  воркшопи і вебінари, залучають  до обговорення актуальних проблем енергоефективності науковців провідних українських та європейських університетів. Цьогоріч ми також не залишаємося осторонь », – підкреслила науковиця Ксенія Чичуліна.

Під час плідного професійного спілкування науковці та студенти спеціальностей 075 «Маркетинг», 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», 192 «Будівництво та цивільна інженерія», 183 «Технології захисту навколишнього середовища» Полтавської політехніки   активно ділилися сучасними лайфхаками щодо можливостей збереження енергії і ресурсів. Насичена програма вебінару  містила цікаві виступи від студентів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою та ННІ  інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Зокрема, у рамках програми Еразмус+ Жан Моне «Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС»  учасники вебінару обговорили європейські підходи нормативної бази та оцінки потенціалу України в сфері енергоефективного будівництва.

До заходу долучились представники топ-менеджменту та фахівці профільних компаній, зокрема, компанії LUMOS, які презентували принципи роботи сонячної електростанції та представили детальне техніко-економічне обґрунтування доцільності її встановлення. Керівник відділу продажів  компанії LUMOS Андрій Сєднін наголосив на підвищенні темпів розвитку  «зеленої»  електроенергії в Полтавському регіоні та популяризацію даного напряму в Україні.

Нагадаємо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» готуватиме  фахівців у сфері відновлювальної енергетики.

По завершенні  науково-освітнього заходу учасники підкреслили, що вдала колаборація освіта+наука+бізнес та потужний синергетичний ефект від реалізації цієї добре відомої «формули успіху» стали надійною  запорукою успішного майбутнього  та  кар’єрного зростання сучасного професіонала. Широкі перспективи відкриваються для активного студентства Полтавської політехніки, яке прагне до професійного вдосконалення.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських закладів вищої освіти, де протягом тривалого часу успішно реалізується Програма Еразмус+ Жан Моне з енергоефективності. Науковці політехніки приділяють посилену увагу вивчення питання енергозбереження будівель та споруд, долучаючись до міжнародних тренінгів та грантових програм. Класичний університет  європейського рівня, лідер вищої освіти  Полтавського регіону активно впроваджує енергоефективні технології та інноваційні будівельні рішення та є переможцем  конкурсу    за програмою Erasmus+ проєкту  Жан Моне «Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС»  

Раніше студенти порівняли досвід України, країн Сходу та Європейського Союзу, науковці та підприємці обговорили розвиток альтернативних джерел енергетики на Полтавщині, а  компанія ДТЕК Нафтогаз відкрила у Полтавській політехніці інноваційну локацію «Алею ДТЕК», обладнану LED-ліхтарями, сонячними панелями, які працюють як станції підзарядки різних девайсів.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»