2023-02-16

Ректорат затвердив стратегію дендрологічної ревіталізації території університету

На засіданні ректорату Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентували і затвердили стратегію дендрологічної ревіталізації території, створену в рамках концепту благоустрою внутрішнього подвір’я університету.

Ректорат затвердив стратегію дендрологічної ревіталізації території університету

13 лютого на засіданні ректорату Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» старший викладач кафедри містобудування та архітектури ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Павло Васильєв презентував проєкт стратегії дендрологічної ревіталізації території в рамках концепту благоустрою внутрішнього подвір’я Полтавська політехніка, який члени ректорату детально розглянули і ухвалили.

За словами автора концептуального проєкту, першочерговим завданням стало створення комфортного простору перед центральним корпусом, враховуючи наявність історичної, меморіальної зон та зон для активного відпочинку.

Схему дендрологічної ревіталізації зелених насаджень деталізували ще перед повномасштабним вторгненням, визначені дерева з віковими особливостями. Згідно загальної концепції у проєкті враховані принципи ландшафтної ревіталізації, створення додаткового відкритого простору, масштабності архітектурних форм. Внутрішній дворик пропонується перетворити на дендрологічний осередок і прикрасити такими породами дерев, як гінкго білоба, сосна, модрина, граб, слива, тюльпанове дерево, магнолія, глід декоративний та вишня.

«У процесі роботи переглянули ряд насаджень з різними показниками. Зокрема, ми маємо перед центральним корпусом університету дерева, які перебувають в аварійному стані або мають вікові особливості, які не дозволяють їм розміщуватися на університетській території, потребують кронування раз на 5-8 років, а також молоді дерева.

На виході з центрального корпусу ми маємо візуально бачити меморіальну зону, ліворуч – алею ДТЕК з невеликими архітектурними формами. Також у концепції запропоновано омолодження дерев за рахунок формування існуючих дерев, кронування дерев, які мають понад 16 років та насадження нових дерев, які створять тіньовий ефект для лавок та невеличкі клумби.

Запропоновано перед фасадом університету посадити декоративну вишню, сакуру. У внутрішньому дворику, крім вищезазначених насаджень, важливо сформувати простороорієнтовані рішення, формування клумб. Пропонується зробити «живі» огорожі. Туї, висаджені на виходах до спортивних майданчиках, можна перетворити на цікаві геометричні форми.

Також передбачається створення «відкритих» лекційних аудиторій, з можливістю повторного використання матеріалів.

Проєкт враховує пануючі в європейському суспільстві тенденції повторного використання матеріалів та зміну рельєфу за рахунок переміщення земляних мас та створення сучасних студентських зон для різного виду відпочинку», – поділився Павло Васильєв.

За словами ректора університету, професора Володимира Онищенка. команда авторів проєкту виконала величезну роботу, адже увага до найменших деталей дає можливість університету впевнено позиціонувати себе у міському просторі.

«Виклики сьогодення показують, що ми маємо рухатися вперед, не боятися змін, що очікують попереду та готувати плани на майбутнє.

Ми почали підготовку до нового навчального року і готуємо нову стратегію розвитку університету на найближчі 5 років. Одним з її елементів є план упорядкування територій університету.

Наша команда ставить амбітне завдання: створення комфортного простору перед «візитівкою» університету. Кожне дерево, як і людина, має свій строк експлуатації, а хаотичні насадження після завершення цього строку, перетворюються на аварійні зони. Тож автори проєкту – науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою виконали величезну роботу, адже увага до найменших деталей дає можливість університету впевнено позиціонувати себе у міському просторі.

У планах – залучати до реалізації стратегії талановитих випускників, заохочувати студентів та учнівську молодь до створення нових ландшафтних проєктів. Відзначу, що підготовка фахівців на магістратурі за освітньою програмою «Дизайн архітектурного середовища» ведеться на високому рівні!

Запрошую полтавців та гостей міста знайомитися з університетом як з інноваційним закладом вищої освіти, де поєднані повага до традицій та відкритість до нового!» – прокоментував очільник Полтавської політехніки.

Нагадаємо, випускниця політехніки створила проєкт «розумної» зупинки громадського транспорту у Полтаві, а канадська архітектурна компанія «WZMH Architects» за підтримки Міністерства освіти та науки України та Посольства України в Канаді оголосила набір на участь у жіночому хакатоні «SheBuilds Ukraine», присвяченому післявоєнній відбудові України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»