2021-07-26

Випускники військової кафедри політехніки урочисто склали присягу

Курсанти кафедри військової підготовки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» успішно завершили навчання та присягнули на вірність українському народу. Урочистості відбулися на базі 179-го об’єднаного Навчально-тренувального центру військ зв’язку Збройних сил України за участю міського голови, керівників силових відомств, державних служб та установ-партнерів університету.

Випускники військової кафедри політехніки  урочисто склали присягу

Цьогоріч 95 курсантів кафедри військової підготовки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» склали присягу на вірність українському народу. За результатами навчання, підсумкової атестації та наказу Міністерства оборони України випускникам присвоять звання молодшого лейтенанта запасу.

Перед урочистим складанням присяги курсанти пройшли навчальний збір та успішно склали випускні випробування, під час яких перевірили теоретичні знання та закріпили практичні вміння і навички, отримані під час вивчення військових дисциплін. Дворічне навчання завершилося урочистостями з нагоди складання присяги майбутніми офіцерами запасу, які поєднували засвоєння різноманітних освітніх програм з оволодіння військовою справою.

Кожного року все більше молодих людей свідомо роблять вибір відданого служіння на благо власного народу та присягають захищати територіальну цілісність, недоторканість та державний суверенітет України. Хвилини урочистостей, напутні слова наставників та запрошених гостей, підтримка найрідніших людей, запам’ятаються майбутнім офіцерам надовго.

Урочиста церемонія складання військової присяги на вірність українському народу відбувалася під керівництвом начальника 179-го об’єднаного Навчально-тренувального центру військ зв’язку Збройних Сил України, учасника бойових дій, полковника Ігоря Міцюка. Радісні хвилини з курсантами розділили почесні гості – міський голова міста Полтави Олександр Мамай, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», підполковник запасу, професор Володимир Онищенко, в.о. директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтава Олег Сорський, начальник Головного управління ДСНС України в Полтавській області, полковник Володимир Салогуб, начальник Військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, учасник бойових дій, голова екзаменаційної комісії, полковник Кирило Злобін, військовий комісар Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, учасник бойових дій, полковник Дмитро Губський, військовий комісар Полтавського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, учасник бойових дій, полковник Олександр Турченко, начальник штабу – перший заступник начальника Полтавського зонального відділу військової служби правопорядку, учасник бойових дій, підполковник Максим Сурков та директор Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ігор Криницький.

«Панове офіцери! Шановні курсанти і курсантки! Шановні батьки! Вельмишановні гості! Від імені багатотисячного колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щиро вітаю із визначною подією у житті – складанням військової присяги на вірність українському народу. Сьогодні на свято зібралися високоповажні гості! Щиро вдячний Полтавському міському голові Олександру Мамаю, керівнику Державної служби з надзвичайних ситуацій, обласному та міському військовим комісарам, керівнику Державного бюро розслідувань, керівнику Національної поліції у Полтавській області, присутнім колегам з полтавських університетів, що ви приєднуєтеся до привітань молоді, якою пишається Полтавщина! І особлива подяка полковнику Ігорю Міцюку за надання можливості проведення практичних занять і сьогоднішнього урочистого заходу у Навчально-тренувальному центрі.

Шановні курсанти! Ви пройшли важливий етап у житті – два роки військового вишколу, здобули військову професію та високий рівень фахової майстерності. На кафедрі військової підготовки Полтавської політехніки ви отримали ті знання й переваги, які не мають інші. Тут гартувався ваш характер, який є основою вашого подальшого успіху! Я дякую науково – педагогічному колективу кафедри військової підготовки Полтавської політехніки за важливу спільну й надзвичайно відповідальну справу – виховання майбутніх офіцерів Збройних Сил України та силових структур для захисту територіальної цілісності й суверенітету України.

Ви – молоде покоління, у якого сформована висока патріотична свідомість, почуття вірності, турботи, готовності до виконання громадянського обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності й незалежності України. Нині ви присягаєте на вірність не тільки своїй Батьківщині, але й своїм батькам, своїм рідним і близьким. Незабаром ви отримаєте погони молодшого лейтенанта запасу, але завжди пам’ятайте священні слова присяги і будьте патріотами своєї держави.

Батьківщина довіряє вам захист власної свободи, свого суверенітету, своєї незалежності! Не сумніваюсь, що, прийнявши на себе цей почесний обов’язок, будете гідно продовжувати славні бойові традиції наших захисників з попередніх поколінь. Бажаю вам, шановні випускники, міцного здоров’я, стійкості духу, добробуту, нових звершень, щастя, миру та спокою в Україні! Слава Збройним Силам України! Слава Україні!», – привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Більше 23 випускників виявили бажання продовжити справу своїх наставників, з них 9 пройшли відбір і отримали посади викладачів Військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

«Сьогодні для кожного курсанта особлива визначальна дата – ви завершуєте навчання на військовій кафедрі Полтавської політехніки! В першу чергу хочу звернутися до викладачів, прекрасно розуміючи, що ви вклали у наше підростаюче покоління власний час, душу та нерідко безсонні ночі, дякую вам за досвід та професійні знання! Шановні батьки, пишаюся тим, що зараз знаходжуся поруч з вашими дітьми, адже саме в їхніх руках – майбутнє нашої держави під назвою Україна! Шановні курсанти, випускники, бажаю вам чистого, безхмарного мирного неба, на захист якого станете ви – наша надія та опора! В добру путь!», – побажав міський голова міста Полтави Олександр Мамай.

До святкових привітань долучився військовий комісар Полтавського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, учасник бойових дій, полковник Олександр Турченко: «Шановні офіцери, сержанти, курсанти, випускники! Присяга – це не просто слова, які ви зараз прочитаєте, за кожним рядком стоїть ваше власне життя, вашої родини, громадян нашої держави, наша свобода! Я твердо впевнений, якщо настане час і Батьківщина покличе вас до лав Збройних Сил України для виконання обов’язку, ви з гідністю виконаєте покладені на вас завдання. Бажаю міцного здоров’я, миру вашим родинам! Слава Україні!».

Промову від імені цьогорічних випускників кафедри військової підготовки Полтавської політехніки виголосив відмінник навчання Станіслав Непочатов: «Шановні курсанти, батьки, гості! Ось і промайнули два роки інтенсивного навчання. Хочеться від щирого серця подякувати нашим батькам, викладачам військової кафедри та адміністрації Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», особливо ректору, професору Володимиру Олександровичу Онищенку за отриману можливість пройти справжню школу життя і отримати почесне звання офіцера запасу. І ось, стоячи за крок до складання присяги, прошу кожного з нас зазирнути собі у душу і дати клятву гідно носити звання «молодший лейтенант запасу». Вірю, що ми з вами – майбутнє України і лише від нас залежить подальша доля нашої держави! Живімо з любов’ю до батьків та Батьківщини!»

Складання присяги завершилось урочистим маршем. Колони очолювали відмінники навчання – студент ННІ ІТ та робототехніки Вадим Муратов, Кирил Видря і Михайло Янченко, студент ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Єгор Ендіяров, студент ННІ нафти і газу Сергій Бабаджанов, студент ННІ фінансів, економіки та менеджменту Назар Якуба, студенти Полтавського юридичного інституту НУ «Юридична академія імені Ярослава Мудрого» Олександр Чирвон та Віталій Гризодуб, курсанток очолила Катерина Дерев’янко.

Курсанти пройшли, демонструючи військову виправку та стройовий крок, а також виконали показові виступи зі зброєю.

Прийоми рукопашного бою під керівництвом заслуженого тренера України, майстра спорту, керівника Полтавської обласної дитячої громадської організації «Військово-спортивний центр «Воїн», працівника Полтавської політехніки Олега Бариша продемонстрували кандидати у майстри спорту Антон Величко, Павло Жарін, Максим Матяш та Іван Логвінов. Комплекс бойових вправ зі списом, подвійними нунчаками і протидію погрозі пістолетом показав Антон Величко, прийоми самозахисту продемонстрували курсантки Ірина Фролова та Ірина Савічева. Захист один на один продемонстрували кандидати у майстри спорту Антон Величко та Нікіта Соловей, прийоми рукопашного бою та захист від холодної зброї – Павло Жарін, Максим Матяш та Іван Логвінов, тактичну вправу «звільнення полоненого» продемонстрували курсанти Назар Якуба, Єгор Богдан, Роман Ганноха, Віталій Гризодуб та Володимир Реутенко.

У подарунок для всіх присутніх прозвучали вокальні композиції «Моя земля» та «Ти – солдат України» у виконанні студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту університету Ярослави Козар.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських закладів вищої освіти, де студенти різних полтавських університетів і всі бажаючі громадяни України мають можливість пройти військову підготовку за програмою офіцерів запасу. Курсанти кафедри військової підготовки отримують офіцерське звання і військову спеціальність (студенти політехніки здобувають військову спеціальність паралельно з основною).

Полтавська політехніка має тривалу історію військової підготовки студентів та відмінну матеріально-технічну базу, комфортні умови, сучасні навчальні аудиторії, де курсанти вивчають загальновійськові, гуманітарні та тактичні дисципліни.

Для якісної підготовки другокурсників та випускників кафедри військової підготовки використовують також класи, польову базу, стрілецький тир та стрільбище 179-го об’єднаного Навчально-тренувального центру військ зв’язку Збройних Сил України. На базі Центру також проводяться усі практичні заняття, у тому числі з первинної військово-професійної підготовки та завершальний 30-добовий навчальний збір.

Уже відбулось 11 випусків – понад 1200 офіцерів стали успішними випускниками, продовжили військову кар’єру у Збройних Силах України та в різних силових структурах чи на державній службі.

Минулого року 85 курсантів кафедри військової підготовки Полтавської політехніки склали присягу та отримали звання молодшого лейтенанта запасу.

Нині на кафедрі військової підготовки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» навчаються 214 курсантів. Фахівців готують за трьома військово-обліковими спеціальностями: «Бойове застосування змішаних з’єднань, військових частин і підрозділів зв’язку», «Організація фельд’єгерського-поштового зв’язку», «Експлуатація та ремонт наземної апаратури радіозв’язку різної потужності».

Оголошено набір на навчання на кафедрі військової підготовки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»