2020-12-30

«Вісь»: у Центрі сучасного мистецтва відкрилась виставка творів викладачів і випускників-митців

30 грудня у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки до ювілею університету відкрилася виставка «Вісь». Творчі роботи викладачів та випускників кафедри образотворчого мистецтва університету експонуватимуться протягом січня.

«Вісь»: у Центрі сучасного мистецтва відкрилась виставка творів викладачів і випускників-митців

У рамках відзначення 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочала свою роботу виставка «Вісь» – експонуються 27 творчих робіт викладачів та випускників кафедри образотворчого мистецтва, виконаних у різноманітних техніках у різні роки. Яскраві гобелени, картини та кераміка репрезентують художню мову авторів.

«Вісь, як стабілізатор симетрії і гармонії, як центр, що визначає стабільність і невпинну динаміку має пряме відношення як до технічних, так і гуманітарних наук, як центральний стрижень, що утримує усю конструкцію. У мистецтві вісь використовується у гончарстві і у художньому ткацтві – традиційних для Полтавщини видах художньої творчості, яким навчає університет.

Проєкт «Вісь» дарує відчуття врівноваження, спокою і віри, проте це тільки перша частина великого проєкту – продовженням буде «Вісь 2.0», яка складатиметься зі студентських робіт. Головний меседж нашого мистецького заходу – шануємо традиції та відкриті до інновацій, співзвучний динамічним змінах у житті університету. Приємною несподіванкою стало входження до експозиції кількох магістерських робіт, захищених напередодні відкриття виставки», – прокоментувала кураторка виставки, членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

На відкриття виставки завітали: ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, директорка Департаменту освіти і науки Полтавської державної обласної адміністрації, доктор юридичних наук, професор Віта Ковальська, директори навчально-наукових інститутів, декани факультетів, науково-педагогічні працівники та співробітники університету.

«Багато років у нашому університеті кафедра образотворчого мистецтва навчає професійних митців і серед випускників чимало визнаних талановитих художників. Понад п’ять років у стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працює Центр сучасного мистецтва, у якому викладачі та студенти мають змогу проводити персональні виставки, знайомитися з художніми шедеврами сучасників та вивчати різні стилі.

Спільно з нашими випускниками реалізували новий цікавий проєкт –«Дитячий естамп», у рамках якого їхні юні митці презентували власні творчі роботи у одній з найскладніших художніх технік. Пишаємося талановитими викладачами, студентами та випускниками, які прищеплюють своїм глядачам тонкий художній смак та вселяють у наші душі оптимізм, життєву енергію та непохитну віру в власні сили! Щиро дякую усім, хто передає власний талант та досвід студентській молоді, чиє життя нерозривно поєднане з мистецтвом!» – привітав ректор університету Володимир Онищенко.

Наукові і творчі заходи в університеті підтримує Полтавська обласна державна адміністрація. Реалізація формули «наука+освіта+влада+бізнес» дає чудовий результат, зазначив ректор.

«Щиро вітаю з відкриттям художньої виставки, присвяченої 90-річчю університету! Наша полтавська земля багата талановитими людьми, сьогоднішній захід – яскраве підтвердження того мистецького колориту, який панує в університетських стінах. Щиро сподіваюся, що ця виставка приверне увагу справжніх поціновувачів мистецтва до творчих робіт наших земляків, допоможе зануритися у їхній художній світ. Бажаю міцного здоров’я, натхнення та подальшої сумлінної праці у справі збереження історико-культурної спадщини Полтавщини. Виставка мене особисто сильно вразила –розумію наскільки це кропітка робота, яка триває місяцями, а іноді навіть роками. До душі припав гобелен Ольги Пілюгіної «Кінь» – символ вільної, необтяженої різними обставинами особистості. Мистецькі заходи, навіть у сучасних карантинних умовах, надзвичайно потрібні – виховуючи майбутнє покоління на прикладах прекрасного, ми закладаємо підгрунтя усвідомленого дбайливого ставлення до національної історії та мистецтва», – побажала директорка Департаменту освіти і науки Полтавської державної обласної адміністрації Віта Ковальська.

«Творчі роботи експонуватимуться упродовж січня, переглянути їх зможе кожен бажаючий за попереднім записом. Проведення художніх виставок стало ще однією доброю традицією Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», експозиції постійно оновлюються, презентуються нові мистецькі напрями та техніки», – говорить кураторка виставки, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко.

Гості переглянули виставку і поспілкувалися з художниками, які поділилися історіями створення робіт та пошуку творчих течій.

Особливе місце у виставковій експозиції належить гобелену «Воля», створеному випускницею та викладачкою університету Ольгою Пілюгіною. Колорит, оптимізм та виразна емоційність твору надихає глядачів на піднесений святковий настрій.

Творча тріада робіт доцента кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олега Перця «Причастя», «Творець» та «Нерушима стіна. Оранта» вражають високим філософським змістом і досконалістю художньої візуалізації.

«Творчістю я займаюся з самого малечку. Ще учнем Полтавської дитячої художньої школи експонував перші роботи як юний художник. Для мене мистецтво – не просто покликання, це – моя професія. Поняття «стиль» свідомо не використовую, ідентифікую це як творчу індивідуальну манеру, пошук своєрідних творчих особливостей, притаманних певній особистості та визначаю поняттям «український наївний романтизм».

Представлені роботи – авторська творча фантазія на тему іконопису, спроба власного трактування образу Ісусного чину, важливої складової будь-якого християнського храму. Не малюю ікон, яким поклоняються та складають молитву, подаю довільне бачення художньо-мистецької тематики у ключі сучасного мистецтва, де кожен релігійні догмати трактує по-своєму», – розповів художник, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олег Перець.

Серед живописних робіт представлені сюрреалістичні твори Володимира Безуглова із серії «Яблуко», де художник демонструє вільне і легке володіння художніми засобами у творах, що зачіпають найкращі людські почуття.

Позитивною патріотичною патетикою дихають нові полотна випускника університету, знаного у Полтаві педагога і відомого художника Юрія Бернацького. Вихованці арт-студії «Художник» презентували власні роботи у Центрі сучасного мистецтва університету під час виставки «Дитячий естамп», присвяченої Міжнародному дню захисту дітей.

Керамічні твори руки майстра Сергія Журавльова заворожують бездоганністю простих форм і делікатністю декору, створюють відчуття, що головне – всередині, що нерозгадана таїна глини відкриває свої секрети не кожному, а лише тому, хто залишивши буденне, вирушає у простір живого споглядання. Образ «простих речей» доповнює та завершує дров’яний випал та техніка димлення кераміки. Поряд з творами вчителя – керамічні роботи колишніх студентів: Юлії Багацької, Марини Мирко. Довершують керамічну вісь – по-опішнянському соковитий керамічний розпис відомої мисткині Світлани Мотрій.

Виставка «Вісь» триватиме у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» упродовж січня.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»