2020-06-02

Відкрилася виставка дитячих робіт у одній з найскладніших художніх технік

1 червня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрилася виставка «Дитячий естамп». Роботи юних митців експонуватимуться в університеті протягом літа.

Відкрилася виставка дитячих робіт у одній з найскладніших художніх технік

У Міжнародний день захисту дітей розпочала свою роботу виставка «Дитячий естамп» – експонується понад 70 робіт, виконаних у техніці естамп учнями арт-студії «Художник». Керівник студії – член Національної спілки художників України, випускник Національного університету «Полтавська  політехніка імені Юрія Кондратюка»  2003 року Юрій Бернацький.


«Вперше виставка нашої арт-студії проходить в дещо  незвичному для нас форматі. Проведення онлайн-виставки – це цікавий досвід. Такий формат, на мою думку,  ніяк не зменшить інтерес глядача до представлених  робіт. Щиро вдячний рідному університету за те, що пішли назустріч, знайшли час та ресурси, щоб якомога більше полтавців могли побачити цю виставку – результат наших спільних творчих експериментів. Сподіваємося, що після зняття карантинних обмежень у батьків та дітей міста з’явиться можливість переглянути роботи наживо, познайомитися з давньою, однією з найскладніших технікою та навіть спробувати себе в цьому виді мистецтва», – говорить Юрій Бернацький.

На відкриття виставки завітали: ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, проректорка з наукової та міжнародної роботи університету Світлана Сівіцька, директори навчально-наукових інститутів, декани факультетів, науково-педагогічні працівники.

         

 «Популяризація дитячого мистецтва, підтримка та розвиток талановитої молоді – один  з пріоритетних напрямків діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Наше завдання – створити дітям достойні умови для гармонійного розвитку та занять творчістю. Підтримка – невід’ємна складова становлення успішної особистості. Центр сучасного мистецтва – це арт-простір для виставок, майстер-класів і різноманітних заходів митців: студентів і випускників нашого університету, відомих полтавських художників, титулованих майстрів і молодих талантів. Відкриття виставки дитячих творів саме у Міжнародний день захисту дітей  – це і наш подарунок вихованцям арт-студії, і нагадування суспільству про те, що у нас дуже талановиті діти, і реальна підтримка дитячої творчості. І я буду радий бачити юних митців у нашому університеті вже в якості студентів творчих спеціальностей – наш університет один з небагатьох в Україні, який дає своїм студентам ґрунтовні знання і великі можливості для самореалізації»,  – наголосив ректор Володимир Онищенко.

Відвідувачів запрошують долучатися до перегляду виставки і в онлайн, і в офлайн-форматах. «Центр сучасного мистецтва є осередком культури у нашому закладі вищої освіти. Експозиції робіт постійно оновлюються, презентуються нові мистецькі напрями та техніки», – говорить проректор з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Світлана Сівіцька.

«Вітаю усіх, хто долучився до непересічної мистецької події! У Міжнародний день захисту дітей я вітаю вас, юні митці! Радий, що літо-2020 ми починаємо з дуже цікавої дитячої виставки. Тож вітаю авторів, керівників і кураторів, а також усіх відвідувачів з відкриттям виставки «Дитячий естамп». Двері Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», зокрема Навчально-наукового інституту архітектури і будівництва завжди відкриті для вас! Бажаю насолодитися і надихнутися мистецтвом, а всіх, хто бажає зробити мистецтво своєю професією, я запрошую на навчання до нашого університету!», – привітав директор Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва,  к. т. н. Олександр Зима.

Керівник арт-студії  поділився досвідом роботи з учнями: «Перші кроки в естампі діти починають років з шести, хоча є в моїй практиці випадки, коли я брався  за навчання дитини з дитячого садочка. Проте, це – радше виняток, ніж загальне правило. Матеріали, які використовуємо для створення гравюри з наймолодшими, найрізноманітніші – папір, картон, шпалери. Головне тут – фактура, тоді відбиток набуває певного значення та вигляду. Для старших використовуємо монотипію – нанесення зображення на пластик чи іншу поверхню. З 11 -12 років можемо спробувати працювати з технікою «суха голка». Дехто з моїх колег взагалі вважав, що техніка естампу забута й загублена в часі.  Було приємно чути схвальні відгуки від професіоналів, тож висока оцінка талантів вихованців  не лише моє суб’єктивне бачення цих робіт», – розповів Юрій Бернацький.

«Ми часто говоримо про генетичну пам’ять, часто все залежить від  нашого розуміння вразливої дитячої психіки. Тому дітей, яких ти навчаєш сприймати мистецтво, починаєш розуміти трохи краще, дивитися на світ їхніми очима», – прокоментувала модераторка заходу – член Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

            

 

  

Виставка «Дитячий естамп» триватиме в Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з червня по серпень. Усі бажаючі можуть її відвідати та насолодитися світом дитячого мистецтва.

«Вплив мистецтва на світогляд та мислення людини вже терапевтично доведений. Коли людина займається танцями, вивчає математику чи малює, у корі головного мозку будуються асоціативні зв’язки, до роботи «пробуджуються»  мовні, рухові та нервові центри, людина перебуває в фізичній та духовній гармонії», – ділиться своїми враженнями відвідувачка виставки – декан факультету фізичної культури та спорту, к. пед. н. Наталія Беседа.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»