2022-07-22

Освітяни, керівництво області і нардепи визначили особливості нового навчального року на Полтавщині

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко взяв участь у нараді, яку провів начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін щодо підготовки до нового навчального року на Полтавщині.

Освітяни, керівництво області і нардепи визначили особливості нового навчального року на Полтавщині

Нарада відбулась за участі народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій: Юлії Гришиної, Володимира Воронова, а також народних депутатів України від Полтавщини і Харківщини – Андрія Бобляха і Олексія Красова, ректорів закладів вищої освіти Полтавської області та очільників університетів і коледжів, які релоковані на Полтавщину.

Навчальний рік у школах триватиме з 1 вересня 2022 року до 30 червня 2023 року. Головне наразі питання безпеки. Тож у навчальних закладах Полтавської області планують запроваджувати змішану форму навчання – офлайн та онлайн. Очільник військової адміністрації наголосив, що спільне завдання різних рівнів влади – дати доступ до освіти всім дітям: тим, хто проживає на Полтавщині, тим, хто виїхав в іншу область чи країну, і переселенцям, які проживають в регіоні.

«Ми готуємося до змішаної форми навчання. Є прихильники як очного навчання, так і дистанційного. І це ми бачимо в результатах опитувань, які проводять серед родин учнів у багатьох куточках регіону. Спільне завдання різних рівнів влади — дати доступ до освіти всім дітям. Тим, хто проживає на Полтавщині, тим, хто виїхав в іншу область чи країну, і тим, хто приїхав до нас. Звісно, в офлайн-навчанні на перше місце виходить безпека дітей. В укриттях мають бути тепло, світло, вода й усе для комфортного перебування під час повітряної тривоги» , — зазначив Дмитро Лунін.

Народний депутат України Юлія Гришина акцентувала на важливості забезпечити початок навчального процесу при дотриманні принципів безпеки та якості освіти.

«У новому навчальному році безпека учасників освітнього процесу і якість освіти понад усе!

Навчання у закладах вищої освіти розпочнеться орієнтовно з 15 серпня, принаймні у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» визначена саме ця дата і ми поінформували студентів 2-4 курсів. Для першокурсників навчальний процес розпочнеться дещо пізніше – з 19 вересня. Полтавські університети запроваджують змішану форму навчання, в очному форматі заняття відбуватимуться, у першу чергу, для високотехнологічних спеціальностей, які вкрай складно опанувати дистанційно, але з огляду на безпекову ситуацію.

Серед актуальних потреб – врахування думки учасників освітнього процесу, внесення змін до державних постанов, щоб пришвидшити фінансування ремонтів укриттів, регулярні навчання з безпеки.

Дякую колегам, управлінцям і парламентарям за конструктивний діалог та підтримку! Наука і освіта попри війну для успішного майбутнього України!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

Як працюватиме конкретний дитсадок чи школа, визначатимуть учні з батьками та громади. Також важливо знайти місце для розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перебували у закладах освіти, щоб встигнути зробити ремонт і підготуватись до нового навчального року.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»