2021-04-29

Всесвітній день охорони праці політехніка відзначила науковою подією

28 квітня Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провів науковий круглий стіл «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки здоров’я на роботі». Майже 200 учасників наукової події обговорили економічні та соціальні аспекти продуктивності робітників, створення безпечних та комфортних умов праці.

Всесвітній день охорони праці політехніка відзначила науковою подією

У Всесвітній день охорони праці науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, студенти ННІ нафти і газу та гуманітарного факультету Полтавської політехніки презентували тематичні доповіді на спільному науковому круглому столі під цьогорічним гаслом, запропонованим Всесвітньою організацією охорони праці: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки здоров’я на роботі».

Під час масштабного заходу науковці університету та фахівці Управління Держпраці у Полтавській області обговорювали сучасні методи гасіння пожеж у резервуарах з нафтою та нафтопродуктами, вплив освітленості на продуктивність праці, причини виробничого травматизму в будівельній галузі, соціальні та економічні аспекти безпеки праці. Загалом до обговорення долучилося понад 180 учасників. Модерував дискусію проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку інфраструктури Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анатолій Мартиненко.

Присутніх привітали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак, які відзначили вагому роль тісної співпраці закладу вищої освіти та державної установи у вирішенні актуальних проблем охорони праці та створенні комфортних умов для навчання та праці.

«Майже 200 учасників об'єднав науковий круглий стіл, де науковці ключової кафедри з питань охорони праці – будівництва та цивільної інженерії, і студенти різних спеціальностей представили наукові доповіді про різні аспекти охорони праці. Тематика охопила економічні та соціальні аспекти продуктивності робітників, створення безпечних та комфортних умов праці, стан виробничого травматизму у будівельній галузі тощо.

Дякую начальнику Управління Держпраці у Полтавській області Сергію Щербаку за участь і відзначення вагомості нашої співпраці у вирішенні актуальних проблем охорони праці та створенні комфортних умов для навчання та праці.

Надзвичайно приємно констатувати факт системності наших робочих стосунків, щороку ми проводимо тематичний круглий стіл, присвячений проблемам збереження здоров’я та охорони праці. У нашому університеті величезна увага приділяється створенню комфортних та безпечних умов праці викладачів, співробітників університету. Про комфорт студентів також дбають університетські служби, проводять бесіди та додаткові навчання.

Висловлюю слова щирої вдячності працівникам Управління Держпраці у Полтавській області за всебічне сприяння та надання практичної допомоги під час проведення атестації та сертифікації робочих місць і науково-освітніх лабораторій.

Фахівці відділу охорони праці університету провели величезну роботу та проаналізували технічний стан механізмів, приладів, використовуваних у даних лабораторіях. Наразі маємо документи, які дозволяють проводити навчання студентів у безпечних умовах.

Слова особливої вдячності за допомогу у проведенні заходів з забезпечення безпеки охорони праці в одному з відокремлених структурних підрозділів університету – Миргородському фаховому художньо-промисловому коледжі імені М.В. Гоголя, де ваші працівники також результативно попрацювали та надали практичні рекомендації по усуненню виявлених недоліків.

Пам’ятаючи вислів про те, що «інструкції з охорони праці написані кров’ю» постійно працюємо над дотриманням чинного законодавства у сфері безпеки та охорони праці.

Без перебільшення можу сказати, що в умовах пандемії та вимушених карантинних обмежень питання здоров’я людини опиняється на першому плані. Оскільки 2021 рік у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» визначено Роком соціального захисту науково-педагогічних працівників, студентів університету, то дискусії стосовно дотримання безпечних умов праці надзвичайно актуальні.

Цьогорічним гаслом, запропонованим Всесвітньою організацією охорони праці, став вираз: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки здоров’я на роботі». А інвестувати ми з вами можемо практичні знання, вкладаючи їх в наших студентів та працівників.

На завершення роботи круглого столу досягли домовленості оформити наше соціальне партнерство з Управлінням Держпраці, підписавши договір про співробітництво. Разом досягнемо більших результатів!» – прокоментував ректор Національного університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Від імені багатотисячного науково-педагогічного та студентського колективу очільник Полтавської політехніки привітав адміністрацію та працівників Управління Держпраці з Всесвітнім днем охорони праці та побажав успіхів у їхній нелегкій професійній діяльності.

Полтавська політехніка вже тривалий час співпрацює з Управлінням Держпраці в Полтавській області, очолюваним Сергієм Щербаком. Працівники Управління систематично здійснюють навчання науково-педагогічних працівників та співробітників університету з отриманням відповідних свідоцтв, ініціюють проведення круглих столів на базі політехніки.

«Історія професійного свята сягає глибоких коренів, коли працівники та представники професійних спілок Сполучених Штатів Америки у 1989 році вперше вшанували пам’ять усіх загиблих під час виробництва. На жаль, це сумна традиція, адже виробничий травматизм на робочих місцях нікуди не зникає, прикрі випадки дотепер трапляються на наших підприємствах. Щоб ще раз привернути увагу до нагальних проблем працівників Народна організація праці у 2003 році прийняла рішення відзначати цю дату на вищому, державному рівні.

Згідно з Указом Президента України ми почали відзначати День охорони праці в Україні, покладали квіти до пам’ятника загиблим на підприємствах у місті Горішні Плавні, проводили спільні науково-освітні заходи. Цьогорічним гаслом, запропонованим Всесвітньою організацією охорони праці, став вираз: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки здоров’я на роботі». А інвестувати ми з вами можемо практичні знання, доносячи їх до наших студентів та працівників.

Надзвичайно приємно, що в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» питанням охорони праці приділяється значна увага, представники Управління Держпраці в Полтавській області традиційно беруть участь в університетських заходах, потужних нафтогазових форумах.

Незважаючи на нові виклики, пов’язані з пандемією та вимушений онлайн-формат нашого круглого столу, твердо переконаний, що це не вплине на якість і результативність спілкування. Ми обговоримо актуальні проблеми сьогодення, подискутуємо. У планах підписання угоди про партнерство та співпрацю з Полтавською політехнікою, за якою ми беремо на себе відповідальність та забезпечуємо різнобічне сприяння спільним ініціативам. На сьогодні наша установа бореться з проблемою «кадрового голоду», тому запрошуємо талановитих, наполегливих, висококваліфікованих випускників університету долучитися до нашого дружнього колективу!

У поточному році наша служба займалася підготовкою законопроєкту про безпеку на робочих місцях, наразі він перебуває на погодженні у комітеті Верховної Ради України. Міняються підходи до системи управління охороною праці, зараз працюємо на випередження, виявляючи існуючі ризики на робочих місцях, мінімізуючи та терміново усуваючи їх. Бажаю плідної роботи, здоров’я та творчої наснаги!» – побажав начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак.

Програма круглого столу передбачала виступи науковців та студентів Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, ННІ нафти і газу, гуманітарного факультету Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Студенти представили наукові напрацювання, у яких детально проаналізували основні аспекти безпеки на робочих місцях, причини виникнення небезпечних виробничих ситуацій у будівельній галузі.

Серед представлених доповідей:

  • «Сучасні методи гасіння пожеж у резервуарах з нафтою та нафтопродуктами» (Олександр Зима, к.т.н., доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Полтавської політехніки);
  • «Запобігання наслідками розгерметизації сталевих нафтогазових проводів» (Оксана Бондар, студентка групи 401-ТЗ Навчально – наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки, науковий керівник – Олена Степова, д.т.н. доцент, завідувач кафедри прикладної екології та природокористування);
  • «Охорона праці в національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (Михайло Турченко, начальник відділу охорони праці);
  • «Вплив освітленості на продуктивність праці» (Тетяна Білокінь, студентка групи 201-ГФ гуманітарного факультету, науковий керівник – Олександр Зима, к.т.н., доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії);
  • «Стан та причини виробничого травматизму в будівельній галузі» (Марина Михайлова, студентка групи 202-ГФ гуманітарного факультету, науковий керівник – Роман Пахомов, к.т.н., доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії);
  • «Безпека праці: соціальні та економічні аспекти» (Катерина Почтакова , студентка гуманітарного факультету, групи 201-ГФ, науковий керівник – Роман Пахомов, к.т.н., доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії).

Навколо розглянутих питань точилася жвава дискусія. Присутні переглянули відеоролик та презентацію, представлені відділом охорони праці Полтавської політехніки. Начальник відділу охорони праці університету Михайло Турченко поділився подальшими професійними планами.

По завершенню роботи наукового круглого столу учасники прийняли рішення продовжувати плідну співпрацю з Управлінням Держпраці у Полтавській області задля створення безпечних умов для навчання та результативної професійної діяльності.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»