2020-09-26

Всесвітній день туризму відзначили кулінарним конкурсом та естафетами на свіжому повітрі

Науково-педагогічні працівники та студенти факультету фізичної культури та спорту, а також Полтавського фахового коледжу нафти і газу влаштували турзліт, присвячений Всесвітньому дню туризму.

Всесвітній день туризму відзначили кулінарним конкурсом та естафетами на свіжому повітрі

До участі долучилися студенти спеціальностей 017 «Фізична культура і спорт», 227  «Фізична терапія, ерготерапія» факультету фізичної культури та спорту, Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», завідувачі та науково-педагогічні працівники кафедр фізичної культури та спорту, фізичного виховання,  фізичної терапії, ерготерапії, психології та педагогіки  університету.

«Приємно провести день разом у тісному дружньому колі, відзначити особливе свято на свіжому повітрі. Прийміть святкові  вітання від ректора університету, професора Володимира Онищенка, бажаю здоров’я, наполегливості, невтомності  в пізнанні нового,  плекайте жагу до перемог нових вершин. Рада відзначити вас у спортивних естафетах,  оцінити ваші кулінарні здібності,  мені надзвичайно  подобається ваша згуртованість,  любов до життя та спорту, до  природи. Щиро пишаємося  студентами факультету  фізичної культури та спорту,  Полтавського фахового коледжу  нафти і газу. Сподіваюся,   що наступного року відзначимо це свято в ширшому колі», – привітала декан факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Беседа.

До святкових привітань долучилася голова студентської ради факультету фізичної культури та спорту Анна Бондаренко: «Хочу привітати Вас з прийдешнім святом – Всесвітнім днем туризму, побажати успіхів та спортивних перемог.  Туристичний зліт – чудова можливість провести час в колі друзів,  одногрупників, отримати неперевершені емоції, що найяскравіше  запам’ятаються зі студентського життя. Займайтеся спортом, зміцнюйте власне здоров’я та частіше відпочивайте на природі».

Цього року, через карантинні обмеження та необхідність дотримання соціальної дистанції, дещо змінили формат проведення. Для студентських груп передбачили спеціальний маршрут, дотримуючись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України.

«Створили окремі  локації,  кожна група  матиме власне  місце, де зможе  підготуватися до участі у спортивних естафетах, творчої презентації назви та девізу власної команди, виконання туристичної пісні. Участь у змаганнях беруть п’ять команд – команди   груп  101-ГС,  102-ГС, збірна  студентів  II курсу,  збірна I  курсу спеціальності 227 «Фізична терапія та ерготерапія» та команда Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Кожного року у вересні  проводимо спортивні заходи до Всесвітнього дня туризму, студенти з нетерпінням на них очікують», – розповіла доктор педагогічних наук,  завідувачка кафедри  фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліна Рибалко.

Першокурсники провели флешмоб у рамках відзначення Дня європейської активності – Fitness Day, активні спортивні рухи студенти виконували з в.о. завідувачки кафедри фізичного виховання університету Тетяною Синицею.  Динамічна руханка  створила  драйвову  атмосферу та хороший настрій всім присутнім.

Під час туристичного зльоту науково-педагогічні працівники кафедри фізичної культури та спорту Ліна  Рибалко, Лариса  Оніщук та Андріан  Остапов провели засідання наукового гуртка з туризму, де розглянули найголовніші складові фізичного здоров’я  –  рухову  активність, дозвілля та фізичну  рекреацію.

Команди з шести учасників взяли участь в естафетах «Переправа», «Стрибки в довжину з місця», з м’ячем, перетягуванні канату. Вболівальники жваво підтримували учасників, найактивніше реагували на виступи власних команд студенти групи 201-ГЗ факультету фізичної культури та спорту  та Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Цікавою «фішкою» спортивно-масового заходу стало приготування та найоригінальніша презентація  страви на вогні – каші чи кулішу. Дехто зі студентів виявився досвідченим куховаром, інші пробували готувати вперше.

«Чесно зізнаємося – було трошки незвично, адже готували страву на широкий загал вперше. На думку одногрупників нам все вдалося, страшенно задоволені можливістю отримати  додатковий  заряд енергії та з новими силами взятися за навчання», – поділилися студенти групи 102 ГС Михайло Чиберко та Андрій Мороз. Саме їхня страва перемогла в номінації  «Найсмачніша страва».

Оцінювало кулінарні таланти журі – декан факультету фізичної культури та спорту Наталія Беседа, начальник Полтавського відділення (філії)  комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Юлія Гордієнко, завідувачка кафедри фізичної культури  та спорту Ліна Рибалко, завідувачка кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська, завідувачка кафедри фізичної терапії, ерготерапії Лариса Волошко, в.о. кафедри фізичного виховання Тетяна Синиця та голова студентської ради факультету фізичної культури та спорту Анна Бондаренко. Члени журі високо відзначили оригінальність страв, їхній неповторний смак та презентацію. Особливу увагу заслужили страви студентів другого курсу спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Сьогодні здійснили кулінарний експеремент – готували «лісовий куліш». Головними компонентами обрали гриби, плавлений сирок, пшеничну крупу та картоплю. Над презентацією працювали спільно, всією командою», – розповіли студенти Полтавського фахового коледжу нафти і газу.

За словами викладачки фізичного виховання коледжу Олени Березкіної, студенти отримують величезне задоволення від спільно проведених з політехнікою  спортивних  заходів: «Кожного року ми підтримуємо ініціативу  колег та беремо участь в туристичних походах, спортивних змаганнях та естафетах. Щиро радіємо, коли вдається вибороти призові місця». У цьогорічному туристичному зльоті команда коледжу здобула перемогу у двох номінаціях «Найспритніша команда» та «Найоригінальніша страва».

Творчою командою, яка драйвово та креативно представила назву та девіз і  виконала туристичну пісню  одностайно визнали команду студентів групи 101-ГС факультету фізичної культури та спорту.

Нагороджували переможців начальник Полтавського відділення Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Юлія Гордієнко, декан факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Беседа та  голова студентської ради факультету фізичної культури та спорту Анна Бондаренко.

Переможцями стали:

  • У номінації «Найспритніша команда» – команда Полтавського фахового коледжу нафти і газу;
  • У номінації «Найсильніша команда» – збірна  команда  II  курсу спеціальності 227 «Фізична терапія та ерготерапія»;
  • У номінації «За найкращу презентацію страви»  – команда I курсу спеціальності 227 «Фізична терапія та ерготерапія»;
  • У номінації «Найоригінальніша справа» – команда Полтавського фахового коледжу нафти і газу;
  • У номінації «Найсмачніша страва»  – команда студентів  групи 102-ГС;
  • У номінації «За командну згуртованість» – команда групи 201- ГС;
  • У номінації «За жагу до перемоги»  – команда групи 101- ГС;
  • У номінації «За кращий девіз та назву команди»  – команда групи 101- ГС;
  • У номінації «За найкраще виконання туристичної пісні» – команда групи 101-ГС.

Переможців відзначили почесними грамотами та запросили до спільного фото.

«Дуже приємно нарешті зустрітися, поспілкуватися вживу, такі спільні заходи ми проводимо вже понад десять років, кожного разу – видовищно,  захоплююче та драйвово! Ми можемо поспілкуватися  з друзями,  зарядитися  позитивом,  оздоровитися та випробувати командний дух на свіжому повітрі. Бажаю всім бути найсильнішими та найспритнішими, не засмучуйтеся,  якщо не одразу вийде. Головне – настрій, дружня атмосфера, створена вами. На мою думку, сьогодні нам все вдалося», – підкреслила начальник Полтавського відділення (філії)  комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Юлія Гордієнко.

Враженнями про день на свіжому повітрі поділилися студенти університету:

Ірина Якуша, староста групи 101-ПГЗ: «Отримала позитивні враження від спортивного свята на свіжому повітрі, це згуртовує  групу та  підтримує  командний  дух».

Ярослава  Індаренко, студентка  групи 201-ГС: «Надзвичайно сподобався кулінарний конкурс, було неповторно, працювали злагоджено та разом. Родзинкою  нашої каші є м’ясо домашнього приготування, в простий рецепт ми вклали командний дух, дружбу та приємний настрій».

На думку учасників туристичного зльоту, рухова та фізична активність стають ще важливішими складовими здорового способу в умовах пандемії. Подібні заходи проводять у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  постійно, спонукаючи молодь самостійно  дбати про власне  здоров’я. Минулого року Всесвітній день туризму  студенти і викладачі політехніки відзначили велопробігом.

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»