2022-04-18

Вступ-2022: УЦОЯО роз’яснює зміст, структуру та оцінювання НМТ з історії України

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив роз’яснення про зміст, структуру й оцінювання блоку національного мультипредметного тестування з історії України. Зі змістом, формою та критеріями оцінювання тестових завдань можна ознайомитися на офіційному сайті Центру.

Вступ-2022: УЦОЯО роз’яснює зміст, структуру та оцінювання НМТ з історії України

15 квітня команда фахівців Українського центру оцінювання якості освіти підготувала роз’яснення про зміст, структуру й оцінювання блоку національного мультипредметного тестування з історії України. Відповідну інформацію оприлюднили на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України.

Змістове наповнення та форма тестових  завдань блоку національного мультипредметного тесту з історії України відповідає  чинній програмі зовнішнього незалежного оцінювання з історії України та охоплюватиме  теми, передбачені  для опрацювання  школярами у шкільному курсі навчальної дисципліни.

Важливо відзначити той факт, що в блоці НМТ з історії України будуть завдання, що стосуються історичного періоду «Історія України 1914 року– початку ХХІ століття», адже дані змістові компоненти  теми  належать до складників Державної підсумкової атестації у формі ЗНО з історії України. 

Загалом у блоці національного мультипредметного тесту з історії України міститься 20 завдань, серед яких : 

  • 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів;
  • 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»). 

Виконання завдань  з історії України оцінюватимуться  відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної під час проведення процедури зовнішнього незалежного оцінювання:  

  • по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь у завданнях з вибором однієї правильної відповіді;
  •  по 1 тестовому балу можна отримати за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності.

Всього за виконання завдань блоку НМТ з історії України можна отримати від 0 до 35 балів.

Власний  результат, тобто  кількість набраних тестових  балів за правильно виконані  завдання  вступники  дознаются  після виконання усіх блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде переведено за шкалою 100-200 балів. Для отримання результату достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Знання з  історії України та інших шкільних предметів можна  поглибити на онлайн-уроках та уроках Всеукраїнської школи онлайн. Також можна долучатися до офлайн-занять, з дотриманням заходів безпеки, для самостійного тренування варто використовувати освітні   матеріали попередніх  років.

Крім того, у межах освітнього проєкту «Навчання без меж» відбувається трансляція відеоуроків для школярів 5-11 класів на телеканалах ПЛЮСПЛЮС, «Піксель» і «Суспільне», а також платформах MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video, sweet.tv, Volia.tv і youtv.ua, а спільно з компанією Google Україна створено Всеукраїнський онлайн-розклад. 

Нагадаємо,  реєстрацію на участь у НМТ продовжено до 19 квітня.

Раніше  Міністерством освіти і науки  України оприлюднено роз’яснення щодо математичного блоку НМТ, та роз’яснення щодо НМТ з української мови.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»